Statul ar putea accepta actiuni la Petromidia, in locul datoriilor istorice

Luni, 08 Martie 2010, ora 10:20
2228 citiri
Statul ar putea accepta actiuni la Petromidia, in locul datoriilor istorice

Statul ar putea deveni actionar minoritar la Petromidia, deoarece KazMunaiGaz va plati doar 1,2 miliarde de lei in loc de 2,4 miliarde, cat valoreaza datoriile istorice ale rafinariei.

Un document al Guvenului ia foarte serios in calcul posibilitatea ca statul roman sa nu primeasca toti banii de la Rompetrol in contul datoriilor istorice ale rafinariei Petromidia, relateaza Financiarul. In bugetul pe 2010, insa, creanta este trecuta la capitolul venituri, potrivit acordului cu FMI.

Compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan, proprietara Petromidia, nu are bani sa plateasca toata suma de 2,4 miliarde de lei, in contul datoriilor istorice ale rafinariei, angajate printr-o emisiune de obligatiuni, si este dispusa cel mai probabil sa dea doar jumatate din aceasta, se arata in proiectul programului de convergenta al Romaniei pentru perioada 2009-2012, elaborat de Guvern in luna februarie 2010.

"Scenariul de baza pentru anul 2010 contine o valorificare integrala a obligatiunii Rompetrol in suma de 2,4 miliarde de lei, totusi, ca urmare a lipsei de disponibilitati reclamate de companie, sumele incasate ar putea scadea la 1,2 miliarde de lei (0,2% din PIB)", se spune in documentul citat.

Aceasta varianta contravine acordului cu FMI, intrucat creanta de 2,4 miliarde de lei a fost trecuta la capitolul venituri la Bugetul de stat pe 2010. In situatia in care scenariul devine veridic, obligatiunile se vor transforma in actiuni si cel mai probabil va avea loc o majorare de capital la Petromidia astfel incat statul sa devina actionar minoritar.

Kazahii detin in acest moment 92% din capitalul rafinariei, dupa mai multe preluari, ceea ce inseamna 19,32 miliarde de actiuni.

Datoria istorica de 2,4 miliarde de lei a fost asumata de fostul proprietar al Petromidia, Dinu Patriciu, in 2000, cand a cumparat rafinaria cu 50,5 milioane de dolari pentru un pachet de 69,99% din actiuni. Contractul de privatizare prevedea ca plata acestor datorii sa se faca in 2010, in caz contrar statul urmand sa redevina actionar. Dupa vanzarea Petromidia catre KazMunaiGaz in 2008, pentru 1,6 miliarde de dolari, sarcina platii obligatiunilor a cazut pe umerii kazahilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#KazMunaiGaz datorii stat roman, #Petromidia datorii istorice , #taxa auto