Sectorul din Bucuresti care plateste cea mai mare taxa de gunoi din tara. Firma de salubritate primeste de 3 ori mai mult decat incaseaza Primaria

Sambata, 03 August 2019, ora 11:31
30072 citiri
Sectorul din Bucuresti care plateste cea mai mare taxa de gunoi din tara. Firma de salubritate primeste de 3 ori mai mult decat incaseaza Primaria
Foto: Arhiva Pixabay

Locuitorii Sectorului 2 platesc din acest an cea mai mare taxa de gunoi din tara: 13,25 de lei pe luna, adica 159 de lei pe an. Cei care colecteaza separat deseurile reciclabile beneficiaza de o subventie de 39 de lei, ceea ce inseamna ca achita 129 de lei anual.

De la 1 martie, de cand a intrat in vigoare taxa, si pana in prezent, la bugetul local s-au incasat 6,4 milioane de lei. In acelasi timp, pentru operatorul aflat sub contract cu primaria s-au platit 19,7 milioane lei, adica de trei ori mai mult decat incasarile din taxa de habitat.

Iar firma care se ocupa de ridicarea gunoiului in Sectorul 2 este Supercom SA. Adrian Alexandru, consilier local USR, avertizeaza ca, de 15 ani, la Sectorul 2 nu s-a mai organizat o licitatie pentru servicii de salubrizare contractele, fiindu-i atribuite doar Supercom.

Anul trecut, spune Adrian Alexandru, Primaria Sectorului 2 si Consiliul Sectorului 2 au fost obligate de Inalta Curte de Casatie si Justitie sa organizeze licitatie pentru serviciul de salubrizare. Cu toate astea, autoritatile au ignorat decizia ICCJ.

Si, mai nou, primaria vrea taxa de habitat si pentru firme, inclusiv ONG-uri, astfel ca acestea vor plati cu 2,5 ori mai mult decat in prezent pentru ridicarea gunoiului. Si totul se intampla prin negociere, tot fara licitatie, tot cu Supercom SA.

Consilierul local USR sustine ca atat primarul Sectorului 2, Mihai Mugur Toader (PSD), cat si viceprimarul Dan Cristian Popescu (PNL) vor ca Supercom SA, firma detinuta de un fost senator PSD, sa se ocupe in continuare de salubrizare si din aceasta cauza cei doi ignora decizia instantei si refuza sa faca licitatie.

Cum au ajuns locuitorii Sectorului 2 sa plateasca cea mai mare taxa de habitat din tara

Suntem o capitala europeana, dar pentru acelasi serviciu unii nu platesc deloc, cum ar fi locuitorii din sectorul 1 si 3, iar in Sectorul 2 se achita cea mai mare valoare a taxei de gunoi din tara, a declarat pentru Ziare.com Adrian Alexandru, consilier local USR Sector 2.

El a povestit cum s-a ajuns la aceasta situatie:

"In luna decembrie 2018, s-a dat o hotarare de consiliu prin care s-a instituit taxa de habitat de 159 de lei, cea mai mare din tara, si cu o subventie de 28 de lei. Pe aceasta am reusit sa o suspendam si, ulterior, sa o anulam. Aceasta suspendare a avut loc la finalul lunii ianuarie.

S-a dat apoi o alta hotarare de consiliu in februarie, prin care taxa a intrat in vigoare de la 1 martie. Suma a ramas aceeasi, doar ca s-a marit subventia la 39 de lei. Aceasta e in vigoare in acest moment: 159 lei taxa anuala si subventie 39 de lei. Dar subventie data tot din banii contribuabililor", a declarat Adrian Alexandru.

USR a depus mai multe contestatii pentru suspendarea taxei, iar luna trecuta Consiliul Local Sector 2 a adoptat o hotarare prin care, incepand cu 1 ianuarie 2020, taxa de habitat va fi zero lei pentru toti cei care vor colecta selectiv gunoiul.

"Sunt mai multe dosare si aceasta taxa va fi suspendata, dar dureaza. Stiind ca si aceasta va fi suspendata, au venit luna trecuta, cu trei ore inainte de inceperea sedintei, cu o taxa de habitat incepand cu 1 ianuarie 2020, cu subventie de 100%. Aici este vorba despre persoanele fizice", a explicat consilierul USR pentru Ziare.com.

Se vrea taxa de habitat si pentru firme. Tarife mai mari de 2,5 ori

Adrian Alexandru, consilier local USR Sector 2, a subliniat ca exista o alta hotarare in dezbatere publica, care prevede taxa de habitat si pentru firme, iar tarifele pentru ridicarea gunoiului sunt de 2,5 ori mai mari. Iar negocierile se fac tot cu firma Supercom.

"La 1 iulie trebuia sa vina cu o taxa de habitat si pentru firme. Hotararea este in dezbatere publica si, surprinzator, sunt niste cresteri de tarife de 2,5 ori. Pe site-ul Primariei, la Consiliul Local, este proiectul cu taxa de habitat pentru persoanele juridice, inclusiv pentru ONG-uri.

Primarul a initiat cresterea tarifelor la salubritate, in conditiile in care exista o decizie a instantei, potrivit careia trebuie sa faca licitatie. Deci prioritatea era sa faca licitatie si apoi stabilesti tarifele, tot prin licitatie", a atras atentia Adrian Alexandru.

Potrivit consilierului USR, contractul cu Supercom reprezinta 10% din buget.

"Pe ei ii intereseaza sa se incaseze cat mai multi bani pentru ca acesti bani se intorc. Este cel mai mare contract din Primarie, la noi contractul de salubritate este 10% din buget. Iar patronul firmei la care nu se face licitatie de 15 ani este un fost senator celebru PSD si au tupeul sa nu respecte o decizie a instantei de anul trecut, de asta vara.

Atunci i-a obligat sa faca licitatie. In martie am aprobat contractul si caietul de sarcini si de trei luni tot spun ca mai trebuie ceva, ca a cerut ANAF sa se faca modificari", a mai declarat Adrian Alexandru.

Primaria a dat Supercom de trei ori mai mult decat a incasat din taxa de habitat

In cele 5 luni care s-au scurs de la intrarea in vigoare a taxei de habitat pentru persoanele fizice si pana in prezent, la bugetul local s-au incasat 6,4 milioane de lei, subliniaza consilierul local USR Sector 2 Adrian Alexandru.

In acelasi timp, spune el, pentru Supercom s-au platit 19,7 milioane lei, adica de trei ori mai mult decat incasarile din taxa de habitat.

"Taxa de habitat inseamna de trei ori mai multi bani pentru Supercom!!! De la introducerea taxei de habitat, la bugetul local s-au incasat 6,4 milioane lei. In acelasi timp, pentru Supercom s-au platit 19,7 milioane lei, adica de trei ori mai mult decat incasarile din taxa de habitat!!!

Aveti in imaginile alaturate aceste sume. Acum devine mult mai clar de ce era atat de mare nevoia introducerii celei mai mari taxe de habitat din tara", a scris Adrian Alexandru pe Facebook.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#taxa habitat sector 2, #taxa gunoi sector 2 , #taxe locale