Rovana Plumb: Timbrul de mediu repara formulele gresite ale taxelor auto din ultimii ani

Sambata, 31 Iulie 2021, ora 22:325893 citiri
Rovana Plumb: Timbrul de mediu repara formulele gresite ale taxelor auto din ultimii ani
Foto: Ministerul Mediului

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a precizat ca timbrul de mediu repara erorile comise in anii trecuti in aplicarea taxei auto.

Oficialul roman si-a motivat afirmatia, precizand ca acesta vizeaza in mod real poluarea si se adapteaza la realitatea din Romania.

Ea a adaugat ca prin noul timbru de mediu se impune mult mai clar principiul "poluatorul plateste", avand in vedere ca se taxeaza mai ales emisiile generate de masina.

Cum arata noua taxa auto: Mai multi bani pentru Euro 4 si Euro 3, mai putini pentru restul

"Pana acum, in formula de calcul domina capacitatea cilindrica, dar aceasta este oricum taxata deja prin impozitul local.

Noul timbru de mediu va fi o taxa de mediu mult mai autentica, pentru ca se calculeaza, in principal, in functie de emisia de CO2 (luate in calcul in intregime pentru timbru, fata de 30% in legea in vigoare), inscrisa in cartea de identitate a masinii sau documentele de omologare.

Pe scurt, noul timbru mentine cote similare celor din prezent pentru masinile cu tehnologie Euro 5 (in multe cazuri cotele scad, iar in unele cazuri cresc), si mareste cotele pentru masinile cu tehnologii Euro 4 si Euro 3", a reiterat ministrul, potrivit Agrepres.

Pentru masinile cu tehnologii mai slabe (Euro 2, Euro 1 si non-Euro), pentru ca vorbim de masini mai vechi, cu durata mult mai mica de functionare, timbrul de mediu va scadea, iar ministrul sustine ca aceasta este o diferenta importanta fata de fosta taxa, care ajungea la sume uriase, nejustificate.

"As vrea sa mai spun inca o data: Romania nu va fi invadata de masini second hand foarte vechi (non-Euro), din simplul motiv ca acestea reprezinta un procent foarte mic in totalul importurilor de autoturisme second hand din Romania!

Adevaratul pericol de poluare este reprezentat de masinile Euro 3 si Euro 4, care vor fi in circulatie mai mult timp, si care vor fi taxate mai mult. Pentru masinile cu tehnologie Euro 6, precum si pentru masinile hibride si electrice, Timbrul este zero! Deci, statul roman ofera acest stimulent celor care doresc achizitionarea de astfel de masini", a completat Rovana Plumb.

Ea sustine ca, pentru realizarea formulei de calcul, s-a inspirat din modele functionale in spatiul comunitar, dar am luat in calcul conditiile specifice Romaniei, precum puterea de cumparare si nivelul de trai.

"Timbrul de mediu este in linie cu reglementarile europene, adaptat realitatii romanesti si tine cont de toate fatetele acesteia", a conchis ministrul.