Restituirea taxei auto: Saga ar putea sa nu se termine azi sau maine, asa cum a promis ministrul Teodorovici

Luni, 03 Iunie 2019, ora 08:34
36002 citiri
Restituirea taxei auto: Saga ar putea sa nu se termine azi sau maine, asa cum a promis ministrul Teodorovici

Cu toate ca actul normativ care reglementeaza restituirea taxei auto seteaza 30 iunie ca termen-limita, ministrul Eugen Teodorovici a promis ca banii vor fi dati pana la finalul lunii mai. Acesta a revenit saptamana trecuta asupra declaratiei, mutandu-l pana maximum marti, 4 iunie. In plus, a omis un aspect important, legat de dobanzi.

"In Guvern, am avut o propunere de act normativ pentru aprobarea bugetului Fondului de Mediu, o rectificare a bugetului Fondului de Mediu, pentru a putea transmite cat mai curand, in urmatoarele zile, catre populatie, suma de 700 de milioane de lei, suma care a fost saptamana trecuta suplimentata din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului pentru Fondul de Mediu.

Acum este aceasta procedura tehnica de rectificare a bugetului Fondului de Mediu pentru ca aceasta suma sa poata fi trimisa catre oamenii care au de recuperat aceasta taxa. (...) Undeva luni - marti si cele 700 de milioane de lei trebuie sa se regaseasca in conturile romanilor", a spus Eugen Teodorovici, saptamana trecuta, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Asta dupa ce, pe 5 mai, ministrul Finantelor anuntase ca restituirea se va face pana la finalul lunii mai.

"Cei de la ANAF sa-si faca treaba, zi de zi. E treaba noastra, ca minister, sa alocam banii, atat pentru Fondul de Mediu, cat si pentru ANAF, pentru ca stiti ca au fost doua abordari, dar obligatia este ca ei sa emita decizia de impunere, pana la ultima pe care o mai au inca in casa, neemisa.

Iar partea de bani o asigura Ministerul de Finante si ei (ANAF - n.red.) sa faca plata, in mod obligatoriu, pana la finalul lunii mai. (...) E vorba doar de simplificari pe care ANAF-ul trebuie sa le faca, sa le gandeasca, zi de zi. Adica ei trebuie sa se coboare, nu neaparat fizic, dar sa coboare cu inima in randul oamenilor, atat in zona persoanelor fizice, cat si in zona persoanelor juridice", a spus atunci ministrul Finantelor.

Cand s-a reglementat, prin OUG nr. 52/2017, restituirea banilor platiti drept taxe auto, autoritatile au decis si acordarea unor dobanzi, in plus fata de suma de facto.

Iata ce spune respectivul act normativ:

" 4.1. Dupa efectuarea restituirii sumelor reprezentand taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule si timbrul de mediu pentru autovehicule, potrivit pct. 3 subpct. 3.1-3.19, organul fiscal central competent calculeaza dobanda cuvenita contribuabilului, in cel mult 15 zile de la data restituirii, dar nu mai tarziu de termenul stabilit prin ordonanta de urgenta pentru restituirea taxelor/timbrului.

4.2. Dobanda cuvenita contribuabilului se calculeaza asupra sumei de restituit care se inmulteste cu numarul de zile aferent perioadei cuprinse intre data perceperii taxei/timbrului si data restituirii efective si cu nivelul dobanzii prevazut de art. 174 alin. (5) din Codul de procedura fiscala, respectiv 0.02%/zi".

Asta inseamna ca e posibil ca dobanda sa nu fie virata in acelasi timp cu suma reprezentand taxa, insa aceasta trebuie sa ajunga in cont nu mai tarziu de 30 iunie, care este termenul stabilit prin actul normativ care reglementeaza restituirea taxei auto.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#restituire taxa auto, #taxa auto, #dobanzi taxa auto , #taxa auto