Cum bagă PSD mâna în buzunarele românilor prin taxa pentru casele self service: ”E o vânătoare de vrăjitoare cu caracter electoral”

Marti, 07 Martie 2023, ora 22:00
3826 citiri
Cum bagă PSD mâna în buzunarele românilor prin taxa pentru casele self service: ”E o vânătoare de vrăjitoare cu caracter electoral”
Oameni la coadă la casa de marcat FOTO / Unsplash

Un adevărat scandal s-a iscat după ce retailerul Auchan a anunțat că plănuiește să renunțe complet la casieri și că în magazine vor exista doar case de tipul self service.

În valul de nemulțumire au fost invocate diverse motive: casierii vor rămâne fără loc de muncă, clienții vor fi nevoiți să facă munca casierilor, vârstnicii nu se vor descurca cu sistemul self service, sau erorile generate adesea de acest tip de case care îngreunează procesul.

PSD vine cu ”soluția salvatoare”

Potrivit unor surse guvernamentale, PSD urmează să propună pentru a fi discutate în coaliţie o serie de măsuri cu privire la sistemele de case self-service din magazine. Printre propunerile luate în calcul de social-democraţi se numără o taxă pe self device, pentru aparatele de plătit din magazine, aferentă unui salariu minim (aproximativ 1.200 de lei lunar), o reducere pentru clienţii care folosesc aceste sisteme de self-checkout (în limita unei sume, procent din bon) şi obligativitatea ca la un număr de case fără casier fizic să existe un număr fix de asistenţi umani.

Măsura propusă de PSD - ”O vânătoare de vrăjitoare”

Consultantul economic Adrian Negrescu a explicat pentru Ziare.com că este vorba despre ”o vânătoare de vrăjitoare cu caracter electoral” și că nu există șanse ca o astfel de propunere să devină realitate. În plus, consultantul economic arată că acest lucru ar însemna inclusiv taxarea aparatelor de cartele de la metrou sau a bancomatelor, fiind vorba despre același principiu.

”E o vânătoare de vrăjitoare cu caracter electoral. Nimic din ceea ce propun politicienii nu are vreo șansă să devină realitate prin prisma modului în care se face business în România. Ar însemna, dacă mergem după acest principiu, să punem o taxă inclusiv pe aparatele de cartele de la metrou, pentru că înlocuiesc taxatoarele, să punem o taxă și pe bancomate pentru că au luat locul carierilor.

E o măsură aberantă care nu reflectă neapărat realitatea din zona hipermarketurilor. Multe dintre ele se confruntă cu o criză semnificativă de personal. Au recurs la această măsură pentru că nu găsesc oameni dispuși să lucreze pe un post extrem de solicitant, cum este cel de casier.

În plus, este o digitalizare a serviciilor de retail spre care ne îndreptăm. În alte țări nu există astfel de discuții pentru că oamenii de acolo au înțeles că acesta este drumul. Suntem în a patra revoluție industrială, trecem de la forța fizică spre roboți, spre digitalizare.

Cum ar fi ca Dacia să fie taxată pentru că folosește din ce în ce mai mulți roboți în locul forței de muncă clasice?

Deci e o măsură cu caracter populist, care nu are nicio șansă din punctul meu de vedere, economic vorbind, să devină realitate”, explică Adrian Negrescu.

Românii, principalele victime ale acestei taxe

Adrian Negrescu mai arată cum, o astfel de taxă, nu numai că nu ar ajuta casierii, ci ar fi acoperită direct din buzunarele românilor. Concret, comercianții din România nu vor suporta taxele suplimentare din profit, drept urmare ar majora prețurile de la raft pentru a acoperi costurile.

”Taxa, pe de-o parte, va duce banii la buget pentru ca statul să își acopere găurile, nu pentru a susține crearea de locuri de muncă. Dacă era o taxă cu destinație fixă, punem taxa asta ca să facem cursuri de pregătire pentru angajații din România, cei care sunt afectați de acest val de digitalizare și să-i învățăm să facă altă meserie, aș fi zis că e o măsură optimă. Dar acești bani se duc în bugetul de stat unde li se pierde urma și se duc pe salariile și pensiile pe care statul reușește cu greu să le plătească.

Pentru hipermarketuri, această nouă taxă, dacă ar fi aplicată, ar însemna că prețurile vor crește pentru că taxa asta o vor plăti tot clienții atunci când vor veni să cumpere de la magazinul respectiv.

Orice taxă pusă în plus de statul român înseamnă creșteri de prețuri în economie. Este o legătură directă între taxare și creșterea prețurilor. Niciun comerciant din România, nicio companie, nu va suporta din propriul buzunar, din profitul său, o asemenea taxă. Motiv pentru care principalele victime ale unei asemenea taxe nu vor fi casierii, vor fi toți românii, cei care merg și își fac cumpărăturile în hipermarketuri.

Suntem din păcate cu discuțiile la nivelul secolului 19, atunci când am trecut de la căruță la automobil, automobilul fiind o unealtă a diavolului. Din păcate, din discursul politicienilor români, pare că nu au depășit acel moment de secolul 19”, mai spune Adrian Negrescu.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#taxa, #PSD, #supermarket, #preturi, #self scan, #casieri , #stiri economice