Principalele modificari ale Codului fiscal in 2018, pe intelesul tuturor

Joi, 29 Martie 2018, ora 14:43
6120 citiri
Principalele modificari ale Codului fiscal in 2018, pe intelesul tuturor

Anul 2018 a adus numeroase modificari ale Codului fiscal, care mai de care mai controversate.

Persoane fizice ori juridice, contribuabilii au bifat pe lista lor tot mai multe dileme si tot mai putine solutii la problemele cu care se confruntau.

Vom face in continuare o trecere in revista a celor mai importante modificari legislative si fiscale ale acestui an, explicate pe intelesul tuturor.

Plata defalcata a TVA in 2018, una dintre modificarile majore ale Codului fiscal

Plata defalcata a TVA a fost una dintre principalele modificari ale Codului fiscal si a starnit o multime de controverse de la inceput.

Prin legea 275/2017, a fost a fost aprobata cu modificari si completari OG 23/2017 in ceea ce priveste plata defalcata a TVA. De la 1 martie 2018, au intrat in sistemul de plata defalcata a TVA primii contribuabili obligati. In afara de acestia, mai sunt si contribuabilii care aplica deja sistemul.

Firmele cu datorii de TVA la sfarsitul anului (intre 5.000 lei si 15.000 lei - in functie de marimea contribuabilului), care nu sunt achitate pana la 31 ianuarie 2018 si firmele aflate in insolventa la sfarsitul anului au fost obligate sa aplice acest sistem.

Mentionam ca in Monitorul Oficial nr. 187 din 28/02/2018 a fost publicat si O.A.N.A.F. nr. 565 prin care s-a aprobat Procedura de organizare si functionare a Registrului persoanelor care aplica plata defalcata a TVA.

A luat nastere proiectul privind Declaratia unica

MFP a publicat pe site-ul institutiei un proiect de ordonanta de urgenta ce modifica regimul unor impozite pe venit si contributii de asigurari. Printre masurile prezentate a fost inclus si formularul care a inlocuit controversata Declaratie 600, ce poarta denumirea de Declaratia unica. Aceasta permite, dupa cum prevede proiectul, comasarea a sapte declaratii fiscale, potrivit manager.ro, dupa cum urmeaza:

D200 (veniturile realizate din Romania), D201 (veniturile realizate din strainatate), D220 (venitul estimat/norma de venit), D221 (norme de venit - agricultura), D600 (venitul de baza pentru CAS), D604 (stabilire CASS pentru persoane fara venit), D605 (stopare CASS pentru persoane fara venit).

Nu uitati ca Declaratia unica trebuie depusa in acest an pana la data de 15 iulie, iar, din anul 2019, pana la data de 15 martie. Pentru a stimula contribuabilii sa depuna declaratia la timp, se vor oferi anumite bonificatii. Se acorda o reducere de 5% in caz ca formularul este depus in sistemul online si inca 5% daca plata pentru veniturile estimate in anul in curs va fi facuta pana la final de an, adica pana la data de 15 decembrie. Asadar, daca un contribuabil respecta ambele cerinte, va avea o reducere de 10%.

Schimbarea vectorului fiscal, printre modificarile Codului fiscal

Printre modificarile codului fiscal, conform fiscalitatea.ro, se numara si schimbarea vectorului fiscal. Declaratia de mentiuni are drept termen limita data de 31 martie (inclusiv) a anului pentru care se plateste impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Dar avand in vedere ca in acest an, termenul este intr-o zi nelucratoare, se va prelungi pana la data de 2 aprilie 2018.

Prin OUG 79/2017 au fost schimbate conditiile care trebuie indeplinite de persoanele juridice romane pentru incadrarea in definitia microintreprinderii, dupa cum urmeaza:

  • majorarea limitei veniturilor realizate la data de 31 decembrie a anului fiscal precedent, de la 500.000 euro la 1.000.000 euro;
  • eliminarea conditiei privind realizarea de venituri, altele decat cele din consultanta si management, in proportie de peste 80% din veniturile totale.
  • eliminarea conditiei privind realizarea de venituri din activitati pentru care nu se aplica acest sistem, respectiv din: domeniul bancar, asigurarilor si reasigurarilor, jocurilor de noroc, explorare, dezvoltare, exploatare a zacamintelor petroliere si gazelor naturale.

Contributiile sociale au fost preluate de catre angajat

Incepand cu data de 1 ianuarie, sunt obligatorii trei contributii sociale, dupa cum urmeaza:

  • La salariat:

  • CAS (contributia la pensie): pentru conditii normale de munca, 25% din salariul brut, iar pentru conditii deosebite sau speciale de munca angajatorul va plati in plus cate 4%, respectiv 8%, in functie de caz;
  • CASS (contributia la sanatate): 10% din salariul brut.

  • La angajator

  • CAM (contributia asiguratori de munca): 2,25% din salariul brut.

Introducerea unor noi conturi contabile pentru contributiile sociale obligatorii

Printre principalele modificari ale Codului fiscal se numara si introducerea noilor conturi contabile pentru contributiile sociale.

MFP a publicat pe data de 29.01.2018 un proiect de ordin care modifica OMFP 1802/2014. Prin acesta au fost introduse in Planul de conturi general 4 conturi pentru inregistrarea contributiilor, dupa cum urmeaza:

  • 4315 "Contributia de asigurari sociale (P) ";
  • 4316 "Contributia de asigurari sociale de sanatate (P) ";
  • 436 "Contributia asiguratorie pentru munca (P) ";
  • 646 "Cheltuieli privind contributia asiguratorie pentru munca".

Noile conturi contabile vor fi utilizate pentru inregistrarea contributiilor datorate, potrivit titlului V Contributii sociale obligatorii din Codul fiscal, pentru veniturile realizate, incepand cu data de 1 ianuarie 2018, in contextul transferului contributiilor sociale de la angajatori la angajati.

Impozitul pe venit a scazut

Legat de salarizare in 2018, nu trebuie pierdut din vederea nici faptul ca impozitul pe venit a scazut la 10% de la 16%.

Principalele categorii care sunt scutite de impozitul pe salariu:

  • persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat;
  • persoanele care lucreaza in domeniul IT;
  • angajatii din domeniul de cercetare-dezvoltare si inovare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#modificari Cod Fiscal , #stiri taxe