Pe unde se scurg banii din Romania: Peste un sfert din economie, derulata prin offshore-uri

Luni, 02 Martie 2015, ora 15:50
4954 citiri
Pe unde se scurg banii din Romania: Peste un sfert din economie, derulata prin offshore-uri
Foto: Hepta.ro

Aproximativ 20% dintre firmele cu actionari persoane juridice din Romania si aproape 30% din afacerile derulate de acestea au legatura cu paradisurile fiscale, acolo unde se platesc taxe si impozite foarte mici sau chiar deloc, releva un studiu realizat de compania de business information si credit risk management KeysFin.

Prin tot felul de artificii financiare, multe dintre companii evita, astfel, taxele mari puse de statul roman, se arata in comunicatul remis Ziare.com.

Potrivit datelor KeysFin, dintre cele 34.044 firme din Romania care au, in prezent, actionari persoane juridice, 6.045 au legatura cu paradisuri fiscale din Cipru,Andorra, Insulele Virgine Britanice, Seychelles, Insulele Cayman, Luxemburg, Cipru, Gibraltar, Bermude, Malta, Bahamas, Olanda, Barbados, Belize, Hong Kong, Lichtenstein, Insulele Man, Liberia, Dubai, Insulele Marshall, Aruba, Antilele Olandeze.

Numarul acestora fluctueaza de la an la an, in functie de interesele oamenilor de afaceri aflati in spatele lor. Astfel ca, daca am aduna toate firmele inregistrate in ultimii cinci ani care au legaturi cu offshore-uri, numarul acestora ar fi de 8.735 de firme. Diferenta o reprezinta societati comerciale care nu sunt in in prezent in functiune, potrivit sursei citate.

"Diferenta este data, in principal, de firmele de tip 'portbagaj', care sunt activate doar atunci cand este nevoie, pentru a face tranzactii intr-un regim financiar profitabil pentru actionari", au explicat analistii de la KeysFin.

Domeniile cu cele mai multe legaturi cu offshore-urile

Potrivit studiului citat, cele mai multe firme cu actionari persoane juridice inregistrate in paradisuri fiscale activeaza in domeniile imobiliar (19%), comert (14%), constructii (14%) si activitati profesionale (14%). Firmele cu pedigree exotic sunt prezente si in industrie (12%), IT&C (6%), transport si depozitare (4%), iar restul in alte sectoare (17%).

Interesanta este si evolutia financiara a firmelor cu actionari offshore.

Astfel, daca in 2009, inainte de criza, erau 1.359 de companii care derulau afaceri de 51,5 miliarde de lei, numarul acestora a ajuns in 2013 la 963, cu un business cumulat de 19,7 miliarde de lei.

"Statistica demonstreaza ca astfel de afaceri au avut si au inca un puternic caracter speculativ. Dovada ca multe dintre business-urile deschise in domeniile de boom din "Epoca Consumului" - retail, imobiliare, servicii financiare - si-au suspendat activitatea in momentul in care robinetul cu bani s-a oprit", au explicat expertii.

Chiar si in aceste conditii, cifra de afaceri a business-urilor cu legaturi offshore a reprezentat in 2013 nu mai putin de 27% din totalul business-urile derulate de companiile cu actionari persoane juridice (aproximativ 72 miliarde lei).

Potrivit analistilor de la KeysFin, datele demonstreaza, astfel, ca mai mult de un sfert din economie are legatura cu paradisurile fiscale.

"Este greu de spus cat la suta din castiguri se exporta din Romania. Este foarte clar insa ca rolul unor astfel de off-shore-uri este de a realiza inginerii financiare prin practici comerciale, pentru a evita plata taxelor in Romania", au mai spus acestia.

Topul firmelor cu actionari offshore

Potrivit studiului realizat de KeysFin, printre cele mai cunoscute firme care au legaturi cu paradisurile fiscale se afla Mega Image si Coca Cola HBC Romania SRL, ambele cu actionari in Olanda, o tara cu un regim fiscal demn de un paradis fiscal. Ambele companii au derulat in 2013 afaceri cumulate de peste 4,1 miliarde de lei.

Pe locurile urmatoare in top 10 al celor mai mari firme cu actionari offshore, realizat dupa cifra de afaceri, se situeaza Delphi Packard Romania SRL, Delphi Diesel Systems Romania SRL, Dante International, Arcelor Mittal Tubular Products Roman SA, Nidera SRL, Santierul Naval Damen Galati SA, Ambient SA, Avon Cosmetics Romania SRL, Ikea Romania SRL si Romrecycling SRL.

"Acest lucru sustine globalizarea business-ului si interesele fiscale ale investitorilor aflati in cautarea celor mai eficiente modalitati de a face profit si, bineinteles, de a-si asigura o marja de confidentialitate", au explicat expertii de la KeysFin.

C.P.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#afaceri Romania offshore, #firme Romania offshore , #plati