O taxa perversa: impozitul pe bolnavi

Sambata, 12 Iulie 2014, ora 18:57
4466 citiri
O taxa perversa: impozitul pe bolnavi
Foto: Amfms

Lumea asista pasiva la un fenomen cel putin paradoxal: cu cat o tara este mai saraca si mai inapoiata, cu atat statul suporta mai putin din pretul medicamentelor. Uneori, chiar deloc.

Cu cat tara este mai imbelsugata, cu atat bolnavii scot mai putini bani din buzunarul lor. In schimb, statul le plateste medicamentele, prin asigurari.

Bolile determina statele sarace fie sa importe mai multe medicamente decat cele bogate, fie sa-si lase bolnavii in voia sortii.

Ca urmare, o buna parte din cheltuielile pe pastile se duce pe taxe. Iar banii ii platesc in cea mai mare masura bolnavii.

Taxe pentru saraci

In tari ca India, una dintre cele mai populate de pe glob, bolnavii suporta din buzunarul lor cel putin 70% din pretul produselor farmaceutice si adesea chiar integral, noteaza Project Syndicate.

In altele, taxele vamale si impozitele reprezinta 66% din pret, chiar daca este vorba de medicamente generice.

Un raport intocmit cu privire la pretul medicamentelor si prezentat la Delhi aprecia ca in fapt toate acestea reprezinta un adevarat "impozit pe bolnavi", pentru ca numai bolnavii sunt pusi in situatia de a le plati, asa cum impozitele pe cladiri le platesc numai proprietarii, cele pe salarii numai angajatii si asa mai departe.

Dar bolnavul e defavorizat si prin faptul ca suporta nu numai impozitul, ci si pretul medicamentului, care nu-l intereseaza pe omul sanatos.

Si iarasi trebuie sa reamintim ca acest tip pervers de impozit se aplica cu predilectie in tarile sarace si emergente. Conform unui studiu intocmit in 2012 de catre OMS, taxele vamale pe produse medicamentoase in tari emergente ca Argentina, Brazilia, India sau Rusia sunt de 10%. In Algeria sau Rwanda sunt de 15%, iar in Djibouti de 26%.

Farmacisti fara concurenta

Dar taxele sunt numai o parte a problemei. Brazilia le taxeaza si intern, la vanzare, cu 18%. In India, medicamentele sunt supuse unui TVA de 5%, cu care statul isi etaleaza bunele intentii de protectie sociala, dar in acelasi timp nu iarta pe nimeni de impozitul pe educatie de 3% si unul pe profit cuprins intre 5% si 16%, care se aplica si medicamentelor.

Tarile in curs de dezvoltare justifica aceste taxe cu necesitatea de a sustine cheltuielile sociale. Dar, in 2011, bugetul indian a incasat din taxele respective mai mult decat cheltuise pentru compensarea medicamentelor.

Peste toate acestea exista si adaosul comercial. In alte branse comerciale, unde oricine are posibilitatea de a-si deschide magazine sau puncte de lucru, concurenta tempereaza avantul investitorului de a se cere lacom adaos comercial peste anumite limte.

In domeniul farmaceutic, licenta de comercializare se limiteaza la cei cu diplome, cu atat mai putini cu cat tara este si ea mai putin dezvoltata, deci lipsita de persoane cu studii superioare. Aici lipsa de concurenta e in elementul ei.

Pare cel putin pervers faptul ca persoanele cu sanatatea afectata si deci cu resurse materiale mai reduse sunt puse sa plateasca taxe si impozite mai mari decat cele sanatoase si cu venituri mai mari, care n-au nevoie de tratamente.

Discriminarea celor bolnavi

Intreaga conjunctura merita pusa in legatura cu rezultatele obtinute in tari care au redus experimental impozitele si taxele la medicamente sau chiar le-au exclus. Exemple sunt: Columbia, Etiopia, Malaezia, Nicaragua, Pakistan, Uganda. Peste tot rezultatele au fost spectaculoase.

Ajunge sa citam cazul Kenyei, unde numai desfiintarea taxei vamale la medicamente a dus la scaderea mortalitatii infantile cu 44% in perioda 2002-2009. Copiii salvati, in loc sa moara prematur, vor contribui in viitor la sporirea produsului intern brut.

Pe drept cuvant, un oficial al Organizatiei Mondiale a Sanatatii declara recent: "Guvernele ar trebui sa impoziteze cu precadere acele marfuri care ii imbolnavesc pe oamenii sanatosi, nu acelea care ii vindeca pe oameni, dupa ce s-au imbolnavit".

Tema ar putea constitui o preocupare majora la summitul BRICS, programat sa aiba loc in perioada 15-17 iulie la Fortaleza, in Brazilia, cu participarea a patru mari state interesate: Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

China, India, dar si altii militeaza deja pentru eliminarea completa a taxelor vamale la medicamente si extinderea accesului la asistenta sociala, indeosebi in tarile aflate in curs de dezvolare.

Sub aspect economic, chiar daca unii se ingrijoreaza de bugetele lor pe termen scurt, pe termen lung economia oricarui stat are de castigat daca cetatenii lui sunt sanatosi.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#medicamente pret, #medicamente impozite, #mediamente TVA, #taxe vamale medicamente , #taxe locale