Ministrul Mediului vrea sa puna taxa pe benzina, in locul timbrului de mediu. Iata de ce

Vineri, 21 Octombrie 2016, ora 07:29
9586 citiri
Ministrul Mediului vrea sa puna taxa pe benzina, in locul timbrului de mediu. Iata de ce
Foto: Facebook/Cristiana Pasca Palmer

Timbrul de mediu, declarat ilegal de Comisia Europeana, ar putea fi inlocuit cu o taxa pe combustibil. Cel putin asta isi doreste ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer.

"Una din variantele pe care noi am luat-o in calcul a fost o taxare a consumului de combustibil. Un pachet in doi piloni.

Pe de o parte, o taxare a combustibilului cu o suma mica de fapt, care s-ar fi regasit intr-un impact de maximum doi lei pe un plin de benzina pe luna si un pilon de impozitare diferentiata, pentru ca in clipa de fata noi nu impozitam in mod diferentiat in functie de norma de poluare a motorului", a declarat, joi, Cristiana Pasca Palmer.

Ministrul Mediului admite ca actuala taxa de inmatriculare nu este una corecta.

Insa nu vrea nici ca timbrul de mediu sa dispara pur si simplu, ci sa fie inlocuit cu o noua formula de taxare, pentru ca aduce venituri substantiale la Fondul de Mediu (45%), din care se sustin programele Rabla si Casa Verde.

"Poate ati vazut in ultimele zile aceasta propunere la Parlament a domnului Dragnea de a da o lege prin care sa se taie 102 taxe.

Din pacate, si timbrul de mediu a fost inclus pe aceasta lista, care pentru mine este intr-un fel o decizie justificata, daca ne gandim doar la principiul ca trebuie sa reducem taxele pentru populatie, dar pe de alta parte, eliminarea timbrului de mediu in forma actuala, fara sa punem altceva in loc, are consecinte nefaste, atat pentru institutia Fondului de Mediu din care finantam toate aceste programe, Rabla Plus, Rabla Clasic, Casa Verde.

Vorbim de de 1,2 miliarde de lei care sunt in derulare in clipa de fata la Fondul de Mediu. Timbrul de mediu este o sursa foarte importanta de venit la Fondul de Mediu", a precizat ministrul Mediului.

"Categoric am inteles acest timbru de mediu actual si pentru ca este declarat ilegal si pentru ca este inechitabil in forma in care exista. Trebuie abrogat, dar in acelasi timp inlocuit cu o alta modalitate", a adaugat oficialul.

Riscam amenzi de la UE de pana la 200.000 de euro pe zi

In plus, ministrul considera ca, daca nu mai avem niciun fel de taxare a poluarii, "asta va rezulta intr-o crestere si mai mare a problemei poluarii aerului".

Cristiana Pasca Palmer aminteste ca Romania a fost intr-o situatie de preinfringement de la Comisia Europeana, din cauza calitatii aerului in aglomerarile urbane. "Am avut 19 orase in aceasta situatie. Mai avem trei: Bucuresti, Iasi si Brasov. Intrarea Romaniei in infringement inseamna un cost de la 120.000 pana la 200.000 de euro pe zi, pe care il va suporta toata lumea", a explicat ministrul Mediului.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#taxa pret benzina, #timbru mediu inlocuit taxa benzina , #taxa auto