Cat mai au de asteptat cei care au de recuperat timbrul de mediu? Deocamdata se face un grup de lucru

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 16:45
4349 citiri
Cat mai au de asteptat cei care au de recuperat timbrul de mediu? Deocamdata se face un grup de lucru
Foto: Ziare.com

Ministerul Mediului va elabora un Memorandum in care se va stabili modalitatea de returnare a timbrului de mediu catre cei care au achitat aceasta taxa, in urma analizelor ce vor fi efectuate de catre specialisti in cadrul unui Grup de lucru, a declarat, miercuri, ministrul Gratiela Gavrilescu, la Palatul Parlamentului.

"Legat de timbrul de mediu, chiar ieri (marti - n.red.) am vorbit cu domnul ministru al Finantelor pentru a face un Grup de lucru, impreuna cu dumnealor, astfel incat sa putem sa venim in Guvernul Romaniei cu un Memorandum, in urma analizei facute si bineinteles cu un plan de masuri pertinent pentru perioada urmatoare.

Dupa ce o sa facem analiza si o sa stim exact la cate persoane trebuie sa restituim in urma proceselor care au avut loc si au avut sentinte definitive, sa vedem exact suma si numarul lor.

Consider ca trebuie sa tinem cont foarte mult de hotararile judecatoresti, dupa care sa vedem la cate persoane fizice trebuie sa restituim aceasta taxa si, bineinteles, la cate persoane juridice. Vom prezenta, asadar, un astfel de plan in perioada urmatoare, este o prioritate pentru ca trebuie sa rezolvam aceasta problema. Suma nu este mica", a mentionat Gavrilescu.

Referitor la inlocuirea timbrului de mediu cu un sistem de stickere colorate, in functie de nivelul de poluare al autovehiculului, ministrul Mediului a precizat ca nu va lua o decizie care ar avea repercusiuni asupra cetatenilor, iar situatia trebuie analizata foarte bine.

"La nivelul Ministerului Mediului se va face un Grup de lucru cu toti specialistii in domeniu, astfel incat sa gasim optimul pentru a rezolva aceasta problema si consider ca nu trebuie sa ne grabim, ci trebuie sa analizam foarte bine situatia. Sa vedem ce au facut si celelalte state din Europa, in asa fel incat, din punctul meu de vedere, fata de care ar trebui sa ne aliniem si sa putem pune in opera in functie de necesitatile romanilor, pentru ca eu sunt tinta noastra directa numarul 1. Ne vom misca destul de repede, dar nu voi lua niciun fel de decizie care va avea repercusiuni asupra buzunarului cetateanului", a spus ministrul Mediului.

La inceputul lunii aprilie, fostul ministru al Mediului, Daniel Constantin, declara ca suma estimata pe care statul roman ar trebui sa o returneze celor care au platit timbrul de mediu se ridica la 6,4 miliarde de lei.

De asemenea, Constantin a prezentat, in cadrul conferintei de bilant din 4 aprilie, varianta inlocuitoare a timbrului de mediu, respectiv stickerele colorate, acordate in functie de certificatul de calitate pe care il are fiecare autoturism.

Istoria taxei auto

Taxa auto pentru autovehicule la prima inmatriculare a fost introdusa pentru prima data la 1 ianuarie 2007, imediat dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana. La acea vreme, taxa de prima inmatriculare se calcula in functie de trei variabile: vechimea masinii, tipul de catalizator (euro) si capacitatea cilindrica a masinii.

Pe 19 februarie 2009, taxa de poluare auto a fost modificata, iar Guvernul a scazut valoarea acesteia cu o treime. De la 1 ianuarie 2012, taxa auto a devenit obligatorie atat la reinmatricularea masinilor inregistrate in Romania inainte de 1 ianuarie 2007, cat si pentru cei care aduceau masini din Vest. Incepand cu 30 ianuarie 2012, taxa este suspendata pana la 31 decembrie 2012, iar persoanele care o platisera urmau sa primeasca banii inapoi.

Din 15 martie 2013, intra in vigoare timbrul de mediu pentru autovehicule, iar din acel moment taxa auto este calculata exclusiv pe baza emisiilor de CO2 inscrise in cartea de identitate a masinii.

Timbrul de mediu pentru autovehicule este inclus in cele 102 taxe nefiscale care au fost eliminate de la 1 februarie 2017.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#ministerul Mediului returnare timbru de mediu, #returnare taxa de mediu, #Memorandum returnare timbru de mediu , #timbru de mediu