Ingrijorarile Bancii Mondiale: Romanii ar putea plati taxe mai mari la anul

Marti, 14 Iunie 2016, ora 15:41
2654 citiri
Ingrijorarile Bancii Mondiale: Romanii ar putea plati taxe mai mari la anul
Foto: Arhiva Ziare.com

Anul viitor am putea plati taxe mai mari daca nu suntem atenti ce facem cu bugetul tarii, a avertizat, marti, Catalin Pauna, economistul Bancii Mondiale in Romania.

"Cam toate tarile au promovat in ultimul timp politici de reducere a deficitelor fiscale. Problemele pentru Romania sunt in directia opusa, anticiparile Comisiei Europene sunt ca exista un risc serios ca anul viitor sa ajunga la un deficit de peste 3%, iar Romania sa intre in procedura de deficit excesiv", a atras atentia Pauna la o conferinta pe tema politicilor economice pentru crestere sustenabila, organizata de Ministerul Finantelor.

El a aratat ca exista riscul anul viitor ca deficitul fiscal al Romaniei sa se situeze peste media statelor UE, ceea ce nu s-a mai intamplat de mult timp.

Pauna spune ca o serie de politici pot fi corectate pentru a evita in 2017 intrarea in procedura de deficit excesiv, una dintre masuri vizand cresterea veniturilor la buget prin dividendele companiilor de stat, in special cele din sectorul energetic, care "stau pe o lichiditate substantiala".

Comisia Europeana estimeaza pentru anul viitor un deficit bugetar de 3,4% din PIB, in urcare de la 2,8% in acest an.

Pe de alta parte, ministrul Finantelor, Anca Dragu, spune ca Guvernul isi mentine proiectia de deficit pentru 2017 si ca se va incadra in nivelul de 2,8%-2,85%.

"Asa cum arata prognozele noastre, deficitul bugetar este sub 3%, undeva la 2,8% pe ESA, anul acesta este 2,95%. Deci incepem acest proces de consolidare treptata. Estimarile Comisiei Europene arata un deficit ceva mai mare, care provin dintr-o diferenta a cadrului economic", a explicat Dragu.

Potrivit ministrului, Guvernul crede in continuare ca se va incadra in tinta de deficit, cu masurile deja prevazute in Codul Fiscal, dar fara masura de reducere a contributiilor de asigurari sociale cu 5 puncte procentuale, recent votata de Senat.

Ce trebuie sa facem ca sa nu fim nevoiti sa crestem taxele in 2017

Economistul Bancii Mondiale atrage atentia insa ca presiunile fiscale sunt importante si pe termen lung, care vin din fondul public de salarii, care este cel mai mic din Europa, precum si din educatie, unde cheltuielile sunt cele mai mici.

Mai exista presiuni din sanatate, cheltuielile fiind printre cele mai mici in acest domeniu, din pensii, unde se inregistreaza un raport intre beneficiari si contributori de departe cel mai rau din Europa, imposibil de corectat pe termen scurt sau mediu.

Si investitiile publice pun presiune pentru ca Romania are nevoie de investitii pentru a sustine convergenta cu restul Europei.

"Deci acestea vor fi endemice si fiecare guvern de acum incolo se va lovi de ele. In primul rand, putem sa promovam sectorul privat sa ofere o serie de servicii, inclusiv in sanatate sau in educatie, putem sa ne concentram pe aceste castiguri de eficienta", a precizat Pauna.

El spune ca se pot gasi resurse suplimemtare din cheltuielile de capital, care sunt cele mai mari din Europa si unde exista o corelatie negativa intre eficienta si nivelul cheltuielilor.

"Deci acolo daca ne uitam mai bine la numite programe, inclusiv la Programul National de Dezvoltare Locala (PNDL) care are resurse importante anul acesta, cred ca putem sa gasim resurse pentru economii. Si, evident, daca nu reusim din lucrurile acestea, sa ne gandim la taxe suplimentare care probabil vor fi inevitabile pe termen lung", a atras atentia reprezentantul Bancii Mondiale.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#cresteri taxe 2017, #cresteri taxe Banca Mondiala, #cresteri taxe , #taxe locale