Guvernul scoate bani din fondul de rezerva pentru returnarea taxei auto. Data limita: 30 iunie

Miercuri, 12 Iunie 2019, ora 16:30
10305 citiri
Guvernul scoate bani din fondul de rezerva pentru returnarea taxei auto. Data limita: 30 iunie
Foto: Arhiva Ziare.com

Guvernul va aloca 650 de milioane de lei din fondul de rezerva pentru a le restitui - in urmatoarele doua saptamani - contravaloarea taxei auto tuturor romanilor care inca nu si-au recuperat sumele cuvenite.

Inca de la inceputul lunii mai, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a anuntat ca - pana la finele lui iunie - statul le va returna contravaloarea taxei auto tuturor romanilor.

Gavrilescu sustinea atunci ca platile s-ar fi incheiat chiar mai repede, daca legea ar fi permis ca dosarele sa fie analizate de o singura institutie, nu de doua (respectiv Ministerul Mediului si ANAF).

In rest, spunea atunci ministrul Mediului, bani pentru restituirea contravalorii taxei catre populatie exista la buget.

De fapt - dupa cum s-a dovedit miercuri - banii existau, intr-adevar, dar nu in bugetul Ministerului Mediului, ci in fondul de rezerva la dispozitia Guvernului.

Abia in sedinta de pe 12 iunie, Cabinetul Dancila a aprobat scoaterea banilor din rezerva si utilizarea lor pentru restituirea taxei auto.

Detalii a oferit purtatorul de cuvant al Guvernului, Nelu Barbu. Mai exact, acesta a spus ca pe ordinea suplimentara a sedintei de miercuri e Executivului s-a aflat si un proiect pentru "suplimentarea bugetului Ministerului Mediului din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului prevazuta in bugetul de stat pe anul 2019":

"Este vorba despre o suplimentare cu 650 milioane lei pentru plata timbrului de mediu sau a taxei auto (acestea fiind doar doua dintre denumirile pe care taxa le-a avut, de-a lungul timpului - n.red.).

Termenul limita (pentru efectuarea platilor catre populatie - n.red.) este 30 iunie. Pana acum, s-au platit deja sume in valoare de totala de 3,1 miliarde de lei (pentru returnarea taxei catre populatie - n.red.)

Potrivit fundamentarii colegilor de la Ministerul Mediului, aceasta suplimentare a bugetului adoptata astazi acopera intregul necesar pentru restituirea taxei", a declarat Nelu Barbu.

Reamintim ca taxa auto - numita initial "de prima inmatriculare" - a fost introdusa in 2007. De atunci, statul i-a modificat atat denumirea, cat si modalitatea de calcul de mai multe ori. Cu toate acestea, UE a considerat ca fiecare dintre variantele taxei este discriminatorie si a obligat statul sa le returneze romanilor toti banii incasati.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#bani returnare taxa auto iunie 2019, #Guvernul bani returnare taxa auto, #bani taxa auto returnare , #taxa auto