De unde luam 1,6 miliarde de lei sa acoperim gaura lasata de taxele taiate de PSD? "Politicienii vorbesc doar despre ce ii place poporului sa auda"

Marti, 18 Octombrie 2016, ora 18:57
19790 citiri
De unde luam 1,6 miliarde de lei sa acoperim gaura lasata de taxele taiate de PSD? "Politicienii vorbesc doar despre ce ii place poporului sa auda"
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatul a adoptat in timp record legea PSD care elimina 102 taxe, fara ca initiatorii acestui proiect sa spuna de unde se va acoperi gaura de 1,6 miliarde de lei care va aparea in buget, daca acest act normativ se va aplica de la 1 ianuarie 2017.

"Este evident ca e un exercitiu de campanie", a comentat pentru Ziare.com profesorul universitar de economie Bogdan Glavan.

Potrivit acestuia, toate masurile propuse de politicieni sunt pentru a castiga ceva.

"De fapt, prin definitie, toate masurile pe care le propun partidele si politicienii sunt propuse pentru a castiga ceva. Asta este afacerea lor, business-ul lor. Ca sa intelegem ce s-a intamplat, trebuie sa ne gandim la cei carora li se adreseaza partidele in Romania.

Cu ceva timp in urma, PSD si-a deplasat atentia de la electoratul sau traditional catre asa-numita clasa de mijloc, catre oamenii interesati nu atat de primirea unui ajutor de la stat, cat de libertati, de capacitatea de a opera afaceri, de a se descurca mai usor cu birocratia", a adaugat Glavan.

Asadar, profesorul universitar spune ca vede acest proiect al PSD "ca pe o continuare a celebrei campanii 'Doar Ponta scade taxele'. E o continuare, se adreseaza aceluiasi grup, e in aceeasi logica".

"Daca reduci aceste taxe, ele vor trebui acoperite de undeva"

Bogdan Glavan mai spune ca romanii platesc foarte multe taxe si "nu stiu exact cat ii costa statul".

"In Romania avem aceasta problema, si nu doar in Romania. Pe langa impozitele pe care le platim pe veniturile obtinute si pe tranzactiile desfasurate, fiecare din sutele de agentii ale statului mai incaseaza si cate o mica taxa sau mai multe.

La fel fac si companiile de stat. Este evident ca toate astea definesc, de fapt, o finantare netransparenta a statului. Cetateanul nu stie exact cat il costa statul cu tot ce presupune el, pentru ca plateste pe de o parte TVA, pe de alta parte plateste CAS, pe de alta parte, plateste impozite si mai plateste si o taxa cand trebuie sa schimbe buletinul sau plateste si taxa radio-tv", a adaugat Bogdan Glavan.

El sustine ca, daca aceste taxe vor fi reduse, ele vor trebui acoperite de undeva si este necesara o reoganizare mai buna a institutiilor.

"E logic ca, daca reduci aceste taxe, ele vor trebui acoperite de undeva, daca aceste institutii trebuie sa functioneze in continuare ca pana acum. Or, eu nu am auzit vorbindu-se despre o organizare mai buna a acestor institutii, despre o eficientizare a lor, astfel incat sa presupunem ca se vor face economii cu functionarea statului si a agentiilor lui, pentru ca aceste reduceri sa nu aiba niciun impact asupra bugetului", a comentat prof. Glavan.

"Daca nu desfiintam, de unde finantam?"

Printre taxele nefiscale pe care PSD le vrea desfiintate de la 1 ianuarie se numara timbrul de mediu pentru autovehicule, taxe la Registrul comertului, taxe consulare si de cetatenie, taxe pentru cazierul fiscal, taxele radio tv, taxa suplimentara pentru eliberarea pasaportului temporar, taxa pentru pierderea sau modificarea actelor, taxe extrajudiciare de timbru sau tarifele percepute de Casa Nationala de Pensii.

La prima vedere, cel mai mare impact il va avea desfiintarea timbrului de mediu pentru autoturisme, a adaugat Bogdan Glavan.

"Dar, pana la urma, aceea e o prostie declarata ca atare de nu stiu cate ori de Comisia Europeana. Ea ne-a tot avertizat in legatura cu chestiunea asta si noi am tot insistat in a o reintroduce sub o alta forma, incalcand in continuare regulile.

Acum, daca s-au acumulat multi bani de dat inapoi la populatie... Stiti cum e. Trebuie la un moment dat sa se faca dreptate si sa se opreasca lucrurile undeva.

Dar politicienii nu vorbesc niciodata despre cat ne costa anumite lucruri, ei vorbesc doar despre ce ii place poporului sa auda. Or, poporul este nemultumit, de exemplu, ca trebuie sa plateasca taxa radio-tv, desi nu asculta si nu se uita la TVR si atunci i se serveste aceasta chestie, dar nu i se spune mai departe: Desfiintam? Si daca nu desfiintam, de unde finantam?", ne-a mai spus Bogdan Glavan.

Care e viziunea PSD despre stat?

Intrebat daca ar trebui sa ne asteptam ca ulterior scoaterii lor si desfasurarii alegerilor parlamentare, anumite taxe sa fie reintroduse, pentru acoperirea gaurilor create in buget, prof. Glavan a raspuns: "Este foarte greu de anticipat".

"Statul se finanteaza netransparent, dintr-un 'cazan enorm'. Exemplul celebru este cel cu acciza de 7 centi, care a fost introdusa cu un scop clar definit (asa cum ar trebui sa fie in general) - pentru a finanta constructia de autostrazi. Nu s-a dus niciodata acolo, dar nu mai conteaza, ea a ramas.

Asa si cu taxa radio-tv. Ce conteaza ca ea exista sau nu? Important este ca, daca statul vrea sa intretina televiziunea publica, o va intretine oricum, cu bani din alte taxe. Din acest punct de vedere, problema nu e ca reducem niste taxe, ci ce vrea sa faca statul in continuare. Care e viziunea dlui Dragnea sau a PSD despre stat?

Mai trebuie sa existe TVR si radioul national public? Daca da, atunci sa ne spuna cat ne costa asta si de unde vin banii, in ciuda eliminarii taxei", a mai declarat Bogdan Glavan.

Un proiect trecut ca fulgerul prin Senat

Propunerea legislativa a PSD privind eliminarea a 102 taxe nefiscale, de la 1 ianuarie 2017, a fost adoptata, luni, de plenul Senatului, urmand sa ajunga la Camera Deputatilor, decizionala.

Proiectul de lege asumat public de Liviu Dragnea a avut un parcurs neobisnuit de rapid in Senat, fiind adoptat in doar o saptamana de la depunerea sa:

  • A ajuns, luni, pe ordinea de zi a plenului
  • Comisia de buget-finante din Senat a intocmit un raport favorabil, in doar 20 de minute.
  • Dupa doar o ora si jumatate, propunerea a intrat in dezbatere, fiind apoi suspusa votului in plen.
  • Supusa la vot, propunerea legislativa a fost adoptata cu 89 de voturi pentru, o abtinere si 17 voturi impotriva.

Daca va fi adoptat si de Camera Deputatilor, proiectul PSD va duce la modificarea altor 14 legi, in care erau mentionate cele 102 taxe.

Attila Gyorgy, secretar de stat in Ministerul de Finante, a aratat ca impactul masurilor este de 1,6 miliarde lei, adica 0,2% din PIB si a semnalat faptul ca initiatorii nu precizeaza care vor fi sursele de finantare.

Presedintele PSD Liviu Dragnea a fost cel care a sustinut proiectul de lege de la tribuna Senatului.

In Expunerea de motive atasata proiectului, initiatorii arata ca taxele propuse spre eliminare "reprezinta peste jumatate din taxele platite de cetateni astazi".

In ceea ce priveste eliminarea taxelor radio si tv, initiatorii arata ca toate "cheltuielile de baza ale Radioului si Televiziunii Romane vor fi sustinute de la bugetul de stat, ceea ce va asigura o transparenta sporita si acest lucru va putea conduce la eficientizarea activitatii, sumele alocate putand fi urmarite cu mai multa atentie".

De asemenea, taxa de timbru pentru autovehicule va fi eliminata. "Aceasta masura va impacta doar bugetul Agentiei Fondului de Mediu. Aceasta institutie va putea functiona in mod eficient si fara aceasta sursa de venit, pe de o parte pentru ca veniturile din timbrul de mediu nu au fost folosite nici pana acum, ele fiind pastrate in depozite/conturi bancare (...) ", se mai arata in expunerea de motive.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#lege taxe eliminate Dragnea, #taxe nefiscale eliminate lege PSD , #taxe locale