Cum sa-ti recuperezi o parte din banii platiti pe taxa auto

Miercuri, 04 August 2021, ora 18:275578 citiri
Cum sa-ti recuperezi o parte din banii platiti pe taxa auto
Foto: Arhiva

Normele metodologice de aplicare a legii privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule au fost adoptate de Guvern in sedinta de miercuri.

Proiectul de lege a fost promovat in 2011, iar parlamentarii l-au aprobat la sfarsitul anului trecut, asta dupa ce Curtea Europeana de Justitie a obligat Romania sa elimine discriminarea indirecta in privinta platii taxei auto, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Astfel, noua lege prevede reducerea cuantumului taxei de poluare cu pana la 25% si obliga soferii sa o plateasca si pentru masinile inmatriculate inainte de 2007.

Respectiva taxa urmeaza sa fie platita cand are loc prima transcriere a dreptului de proprietate a autovehiculelor.

"Statul roman nu poate sa-si permita sa aloce pentru Programul Rabla peste 1,1 miliarde de lei, cat a alocat in ultimii doi ani, si totodata sa nu taxeze masinile second-hand. Din aceasta categorie, in 2010, peste 60% au fost mai vechi de 10 ani, iar in 2011, circa 30%", a declarat Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor.

Banii obtinuti din aceste taxe vor fi folositi pentru finantarea mai multor proiecte de mediu.

Vrei inapoi diferenta de bani din taxa auto? Trebuie sa nu ai restante la impozite

Borbely a precizat ca cei care au platit taxa de poluare dupa 1 iulie 2008 si a fost mai mare decat ceea ce ar rezulta din actuala lege vor putea sa recupereze diferenta de la directiile financiare.

Pentru a obtine banii persoana in cauza trebuie sa completeze un formular de restituire, care se gaseste la directiile financiare, sa aduca documentul doveditor al platii taxei de poluare, copia cartii de identitate a vehiculului si copia certificatului de inmatriculare, impreuna cu prezentarea in original a acestora.

Ministrul a adaugat ca banii vor fi restituiti in aproximativ 45 de zile.

A.G.