Cum explica patronul de la Expirat datoria de 1,6 milioane de euro pe care o are la stat

Joi, 05 Noiembrie 2015, ora 12:20
7451 citiri
Cum explica patronul de la Expirat datoria de 1,6 milioane de euro pe care o are la stat
Foto: Facebook/Andrei Sosa

Andrei Sosa, patronul clubului Expirat, primul care a anuntat ca isi incheie activitatea dupa tragedia din Colectiv, a revenit, joi dimineata, pe o retea de socializare cu precizari referitoare la decizia sa.

In acelasi timp, seful de la Expirat a dezvaluit ca are o datorie de 1,6 milioane de euro, provenita dintr-o taxa de care nu a auzit in cei aproape 20 de ani de cand detine localul.

"Nu ma asteptam ca postul meu de acum cateva zile sa devina viral. M-au cautat toate televiziunile si ziarele si nu am vrut sa dau nici o alta declaratie pentru ca am avut altceva de facut zilele astea. Sa il plangem pe Rugina si pe ceilalti care au disparut", a scris pe Facebook Andrei Sosa, despre postarea de luni, in care anunta ca isi inchide clubul.

Acesta le multumeste celor care i-au inteles mesajul si care l-au incurajat, dar vrea si sa lamureasca unele lucruri aparute in presa.

"Societatea pe care functiona Expirat-ul, pe care functioneaza si alte activitati, este Sosa & Sosa SRL infiintata in 2002. Actionari sunt eu si cu sotia mea, Raluca. Expiratul a fost viata noastra, a fost copilul nostru. Cei ce ne cunosc stiu bine asta. Doar asta am facut de la 20 de ani si acum ne apropiem de 40.

In prezent avem in jur de 70 de angajati, multi din ei lucreaza la Expirat de 10 ani. Este si viata lor. Suntem ca o familie si mi se rupe sufletul ca o sa ii las fara un loc de munca", a punctat Sosa.

Un club celebru se inchide. Patron: Din 2003 am pus viata a mii de oameni in pericol! (Video)

Datorie de 1,6 milioane de euro de care nu stia

Andrei Sosa a vorbit despre o datorie de 1,6 milioane de euro la stat, de care a aflat recent, bani dintr-o taxa despre care nu stia ca exista.

"Acum o luna am avut un control sumar de la Directia de impozite si taxe locale a sectorului 5, un control ce avea in vedere aplicarea unei taxe pe spectacole. Taxa de care, sincer, habar nu aveam ca ar fi trebuit s-o platesc vreodata si de care nu m-a intrebat nimeni de la stat de ea in tot acest timp. Dupa o declaratie in scris a unui angajat, am primit o decizie de impunere de 7.000.000 de lei noi (1.600.000 de euro). Fara nici un control la fata locului. Si fara alte verificari.

Am crezut ca e o gluma proasta. Am consultat un avocat sa incerc sa aflu ce este cu aceasta taxa. E vorba de un articol din Codul Fiscal - art. 275, despre o taxa de 'spectacole'. Foarte ambigua si neclara. Din motivul asta nu ne-a intrebat nimeni in atatia ani de functionare de ea", a notat el.

Patronul Expirat mentioneaza ca este vorba despre o taxa de "spectacole" de 24 lei pe metru patrat pe zi de functionare. "Adica in jur de 7.000 de lei pe zi de functionare. In conditiile in care Expirat-ul facea in jur de 10.000 de lei vanzare. Ce adaos trebuie sa ai sa poti plati asta?! Probabil preturile din Londra. Nici cele mai scumpe cluburi din Bucuresti nu ar putea plati-o. Noi vindem berea cu opt lei. Probabil ca dupa capul lor ar fi trebuit sa o vindem cu 40 ca sa platim doar taxa asta!!!", a continuat el.

Incendiu in Colectiv Un alt club din Bucuresti se inchide - ce solicitare a facut catre ISU

Mai mult, spune Sosa, niciun club din Capitala nu plateste aceasta taxa in respectiva forma, iar cluburile din Sectorul 3, adica cele din Centrul Vechi, s-ar fi inteles cu inspectorii sa nu plateasca taxa "neclara si absurda".

"In unele sectoare ii ponteaza ca si cum ar fi deschisi doar o noapte pe luna. In altele, inspectorii nu au fost. Mi-a fost clar ca e o greseala undeva. Si de fapt sunt mai multe, cea mai vizibila e asta: in 2005, cand s-a trecut la leul nou, la articolul asta din Codul Fiscal au pierdut un zero la actualizare. Dar asa e legea in acest moment. Si nimeni din aparatul de stat nu a facut nimic sa o repare, desi din atitudinea lor e clar ca si ei isi dau seama ca e aberant si anormal", a mai scris Andrei Sosa.

Acesta sustine ca dupa cele intamplate a cerut o audienta la seful directiei si a primit termen de solutionare 21 decembrie, dar ca a revenit cu o noua solicitare.

"In urma celor intamplate in weekend, am intrat luni la ei explicandu-le urgenta. Si mai ales ca maine (joi - n.red.) e ultima zi in care pot face contestatie. Si prima zi din care imi pot face poprire pe conturi.

In audienta inspectorii mi-au zis ca nu sunt ei de vina. Ca le-a venit Curtea de Conturi pe cap (probabil sa verifice ce prostii a facut Vanghelie pe acolo). Si ca nu au ce face, trebuie sa puna legea in aplicare. Chiar daca e absurda. Si ca ar trebui sa imi iau un consultant fiscal si sa dau cu firma de gard...", explica patronul Expirat.

Raspunsul inspectorului l-a deranjat foarte tare pe Andrei Sosa: "in loc sa ma sprijine sa gasim o varinta sa reparam impreuna asta. Mai ales in urma celor intamplate zilele astea. Mai ales ca e o culpa comuna. A mea ca nu sunt doctor in Codul Fiscal si a celorlalte legi din tara asta. Si a lor ca nu m-au instiintat in atatia ani ca as avea de platit o taxa aberant de mare".

Incendiu in Colectiv Se inchid cluburi pe banda rulanta: Am fost ignoranti si iresponsabili. Am avut noroc

In aceste conditii, Andrei Sosa anunta ca o sa urmeze calea Justitiei, "doar ca mie 'lacom si inconstient patron de club' o sa imi fie destul de greu sa castig".

Daca Justitia decide ca taxa trebuie platita, patronul de la Expirat a anuntat ca o va face.

Andrei Sosa a fost primul patron de club din tara care a anuntat ca isi inchide localul in urma incendiului din Colectiv, unde au murit 32 de persoane.

"Eu imi dau demisia. Expirat-ul din Bucuresti se inchide. De astazi nu mai pot sa-mi asum vieti. Sau poate pot. Om vedea", a fost mesajul transmis de el pe Facebook.

A.G.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#Andrei Sosa datorie, #Andrei Sosa datorie taxa, #patron Expirat taxa, #incendiu club Colectiv , #taxe locale