Cum au reusit romanii sa ocoleasca taxa auto fara sa mearga la tribunal

Miercuri, 31 Iulie 2013, ora 21:22
16017 citiri
Cum au reusit romanii sa ocoleasca taxa auto fara sa mearga la tribunal

Contestand timbrul de mediu pentru autovehicule inca din fasa, romanii au gasit diverse metode pentru a ocoli taxa. Unii au mers cu succes in instanta pentru a recupera contravaloarea timbrului achitat sau pentru a-si putea inmatricula masina fara a mai plati.

Altii au descoperit o cale mai simpla si mai sigura de a se sustrage platii, speculand lacunele legislative. Totusi, practica a ajuns la urechile legiuitorilor, care au decis sa ia masuri.

Deoarece ordonanta care introduce timbrul de mediu prevede scutirea de la plata taxei in cazul in care inmatricularea se face in urma partajului, numerosi romani au cumparat masini in coproprietate, s-au prezentat apoi in fata notarului pentru a face partajul de comun acord si au inmatriculat autoturismul fara a mai plati timbrul de mediu.

Ministrul Mediului n-a platit timbrul de mediu

Scutirea a fost impusa pentru evitarea dublei impuneri, in conditiile in care se plateste si o taxa pentru partaj.

"Consideram ca legiuitorul a fost de buna credinta considerand astfel ca in momentul in care se achizitioneaza autoturismul si se inscrie, se plateste si taxa auto, dupa care in mod normal urmeaza partajul. Nu a luat in calcul faptul ca intre contractul de vanzare-cumparare a autoturismului si momentul partajului exista o perioada in care fara a plati timbru de mediu, se poate face partajul", au explicat avocatii Decalex pentru Ziare.com.

Timbru de mediu cu 75% mai ieftin pentru masinile Made in Romania. E posibil?

In contextul raportarii unui numar mare de cazuri in care s-a apelat la aceasta schema, noua Ordonanta pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal abroga articolul prin care sunt exceptate de la plata timbrului de mediu masinile dobandite prin partaj.

"In prezent, conform prevederilor art. 8 lit. f) din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, sunt exceptate de la plata taxei autovehiculele dobandite prin partaj. Astfel, s-a creat un mecanism de eludare a platii timbrului prin achizitionarea unui autovehicul second-hand din spatiul comunitar in coproprietate, iar anterior inmatricularii acestuia coproprietarii facand partajul pe cale notariala, prin buna invoiala, asupra autovehicului respectiv.

Prin urmare, prin aplicarea exceptiei prevazuta la art. 8 lit. f) din OUG nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule (neplata timbrului de mediu de catre coproprietarul dobanditor), se creeaza atat o discriminare intre beneficiarii exceptiei si cei care sunt obligati la plata timbrului prin achizitionarea autovehicului second-hand tot din spatiul comunitar, cat si un prejudiciu adus bugetului general consolidat.

Acelasi mecanism de eludare poate fi folosit si in cazul autovehiculelor noi, achizitionate in regim de coproprietate, prin partajarea pe cale notariala a autovehiculului, anterior inmatricularii", se precizeaza in nota de fundamentare a Ordonantei.

Alta solutie?

Avocatii sustin ca, in schimbul eliminarii exceptarii, puteau fi luate masuri de natura fiscala. "Ar trebui specificate in Codul Fiscal sanctiuni pentru neinmatricularea autoturismelor imediat dupa transferul de proprietate."

Taxa auto, inclusa in pretul benzinei - Singura solutie corecta?

De ce este contestat timbrul de mediu

"Timbrul de mediu trebuie achitat si este obligatoriu ca in restul statelor UE pentru masinile noi. Pentru cele second-hand nu ar trebui sa se plateasca, intrucat pentru cele aduse din Uniunea Europeana deja s-a platit o data timbrul acolo si suntem, astfel, in prezenta unei duble impuneri, sanctionata de Curtea de Justitie a Uniunii Europene.

Consideram ca taxa pentru masinile second-hand a fost introdusa strict pentru a aduce bani la bugetul de stat si numarul celor care au rabdarea de a merge in instanta este mic raportat la numarul total al celor care aucumparat o masina second-hand", au comentat avocatii Decalex.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#timbru mediu partaj, #modificare lege timbru mediu, #metoda ocolire taxa auto , #timbru de mediu