Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Cum afecteaza taxa clawback profitul firmelor de medicamente

Vineri, 24 Octombrie 2014, ora 08:26
2408 citiri
Cum afecteaza taxa clawback profitul firmelor de medicamente
Foto: Tradeville

Marii jucatori din industria farmaceutica si-au schimbat semnificativ strategiile ca urmare a introducerii taxei clawback in urma cu trei ani. Au preferat sa exporte mai mult, astfel ca afacerile se mentin pe un trend ascendent, fapt la care contribuie si piata.

Analistii Tradeville apreciaza ca titlurile companiilor listate la BVB merita cumparate.

Adoptata in anul 2011, taxa clawback se aplica in industria farmaceutica romaneasca pentru ca producatorii de medicamente sa contribuie la finantarea sistemului public de sanatate cu o suma de bani variabila in functie de veniturile realizate.

Desi modificata pentru a fi mai prietenoasa cu contribuabilii, ramane controversata, iar noul proiect privind taxa clawback lansat in discutie publica de autoritati nu cuprinde solicitarile venite din partea industriei.

Producatori: Decizia CCR privind taxa clawback, justa si asteptata

La trei ani de la introducerea acestei taxe, nu a rezolvat deficitul bugetului de sanatate, ba mai mult, este, in opinia reprezentantilor industriei, o frana in dezvoltarea companiilor producatoare de medicamente generice prin diminuarea productiei locale, amanarea investitiilor in dezvoltare si chiar reducerea de personal.

Cu toate acestea, potrivit firmei de cercetare si studii de piata Cegedim Romania, piata farmaceutica romaneasca ar putea creste cu 2,7% in acest an, fata de 2013. Compania estimeaza pana in 2018 o crestere medie anuala de 4,8%.

Studiul Cegedim atrage atentia asupra faptului ca rentabilitatea nu va creste in acelasi ritm cu vanzarile, ca majorarile din trecut nu se vor mai repeta in conditiile in care masurile bugetare si de finantare din acest moment nu permit alte cresteri.

Citeste mai multe despre Cum afecteaza taxa clawback profitabilitatea producatorilor farma pe Tradeville.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#taxa clawback industria farmaceutica, #taxa clawback producatori farma, #taxa clawback producatori , #taxe locale