Comisia Europeana a somat Guvernul sa ramburseze integral si imediat taxa auto. Suntem in pom si pomul in aer!

Luni, 21 Mai 2018, ora 08:44
16526 citiri
Comisia Europeana a somat Guvernul sa ramburseze integral si imediat taxa auto. Suntem in pom si pomul in aer!
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia Europeana (CE) a somat Guvernul sa ramburseze integral si imediat taxa auto, asa cum prevede legislatia UE, iar autoritatile trebuie sa faca acest lucru in urmatoarele doua luni.

In caz contrar, CE va remite tarii noastre un aviz motivat, iar urmatorul pas este trimiterea Romaniei in fata Curtii Europene de Justitie, unde riscam sanctiuni financiare.

Din 2014 si pana acum au fost depuse aproximativ 4.200 de cereri de restituire a taxei auto, informeaza Administratia Fondului pentru Mediu, intr-un raspuns la solicitarea Ziare.com.

"Din anul 2014 si pana in prezent au fost depuse aproximativ 4.200 de cereri de restituire a taxei auto, astfel:

  • prin esalonare 2.720 de cereri cu suma ramasa de restituit de 4.284.888 lei la care se adauga dobanda.
  • prin restituire integrala 1.480 de cereri cu suma aproximativa de 5.800.000 lei la care se adauga dobanda"
, a precizat institutia.

Totodata, subliniaza Autoritatea Fondului pentru Mediu, in acest moment se afla in curs de finalizare dosarele de restituire care au fost supuse esalonarii in perioada 2014-2016.

In perioada urmatoare, in functie de perioada de restituire, se vor intocmi si celelalte note de restituire. Acestea vor fi emise in conformitate cu prevederile ordonantei de urgenta 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentand taxa auto.

"Subliniem faptul ca Administratia Fondului pentru Mediu restituie sume reprezentand taxa auto, cheltuieli de judecata si dobanzi doar in baza unei cereri de restituire depusa la sediul sau in baza unei hotarari judecatoresti definitive", mai precizeaza institutia.

Incep deconturile. Suntem in pom si pomul in aer

Romania trebuie sa se supuna si sa respecte cerinta Comisiei Europene, pentru ca altfel riscam sanctiuni. Se pune insa intrebarea: au autoritatile bani sa plateasca romanilor integral si imediat taxa auto?

Consultantul fiscal Gabriel Biris a declarat pentru Ziare.com ca bani nu sunt, dar ne putem imprumuta, cum am facut in nenumarate randuri. In mod sigur, insa, afirma el, vom depasi tinta de deficit.

"Ne imprumutam, asta nu e o problema, pentru ca tot timpul ne imprumutam, dar in mod sigur depasim deficitul de 3%. Guvernantii sunt la limita. De asta au inceput si discutia sa puna mana pe banii din Pilonul II. Nu avem de unde sa dam acesti bani, dar trebuie sa ii dam, pentru ca vin sanctiunile si va fi si mai rau. Dar ganditi-va la modul in care s-a colectat aceasta taxa. Ea s-a colectat si cand se stia ca este nelegala. Iar oamenii o plateau si o contestau si o cereau inapoi", explica Gabriel Biris.

Mai mult, consultantul fiscal avertizeaza ca vor urma si alte somatii din partea autoritatilor europene, dar si posibile sanctiuni.

"Mai sunt si altele care vor veni, vom avea sanctiunile pe fondul de mediu, vom avea probleme cu refuzul dreptului de deduceri la TVA, pentru ca deja ne-a condamnat UE. Incep deconturile si suntem in pom si pomul in aer", a subliniat Gabriel Biris.

Guvernul a simplificat, in sfarsit, restituirea taxei auto

Modalitatea de restituire a taxei auto si a timbrului de mediu a fost in sfarsit simplificata.

In urma cu o luna si jumatate, Executivul a anuntat ca a eliminat, prin ordonanta de urgenta, obligativitatea de a anexa la cererea de restituire a taxei auto ori a timbrului de mediu documentele privind plata taxei, certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a masinii.

Doar ca aceasta simplificare nu a putut fi aplicata pana acum, pentru ca nu existau norme de aplicare. La finalul lunii aprilie, Ministerul de Finante a pus in dezbatere publica un proiect de ordin pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a ordonantei de urgenta.

Proiectul a stat in dezbatere 10 zile calendaristice, iar abia zilele trecute a fost publicat in Monitorul Oficial.

Asadar, romanii pot face acum cereri simplificate pentru restituirea taxei auto ori a timbrului de mediu.

Cererile pentru restituirea taxei auto se pot depune doar pana pe 31 august

Romanii care au de recuperat taxa auto o pot face depunand o cerere in acest sens pana pe 31 august, termen care este unul de decadere, iar orice cerere depusa ulterior nu mai poate fi solutionata prin restituirea taxei, reiese dintr-un ordin publicat la inceputul anului in Monitorul Oficial.

Contribuabilii au dreptul la dobanda pentru perioada dintre data perceperii taxei si data restituirii, procentul fiind de 0,02% pentru fiecare zi de intarziere. Dobanda se acorda la solicitarea contribuabilului prin completarea in formularul cererii depuse.

Potrivit legislatiei actuale, taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule si taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule se restituie in perioada 1 ianuarie 2018-31 decembrie 2018, iar timbrul de mediu pentru autovehicule, in perioada 1 septembrie 2018 - 31 martie 2019. Ramane de vazut ce vor face autoritatile in continuare pentru a respecta somatia Comisiei Europene de a restitui "imediat si integral" taxa auto perceputa abuziv de la romani.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#taxa auto Comisia Europeana, #taxa auto integral imediat , #taxa auto