Avocatul Poporului: Sistemul de amendare pentru lipsa rovinietei incalca toate principiile

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 12:28
5027 citiri
Avocatul Poporului: Sistemul de amendare pentru lipsa rovinietei incalca toate principiile
Foto: simbol.org

Sistemul actual de amendare pentru lipsa rovinietei incalca toate principiile, considera Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, care a luat atitudine impotriva ordonantei guvernamentale care reglementeaza taxa de rovinieta.

Potrivit Avocatului Poporului, ordonanta incalca o serie de drepturi si, in special, incalca trei principii. In primul rand, o lege trebuie sa fie precisa, sa fie clara si previzibila, asa cum spun si CEDO si Curtea Constitutionala a Romaniei, transmite Romania TV.

Sanctionarea dubla pentru lipsa rovinietei intra in atentia Parlamentului

"Aceste texte incalca toate principiile si va spun de ce. Ea spune ca, in cazul in care persoana respectiva nu are rovinieta, i se aplica o amenda si pe langa amenda tariful inclus in anexa 4 din ordonanta. Pai, acum textul respectiv nu este numai neclar si imprecis, ci este incredibil de defectuos.

Sa zicem: de la Bucuresti la Ploiesti sunt 60 de kilometri. Daca in fiecare kilometru, nimeni nu interzice treaba asta, se monteaza cate un aparat prin care sa fie inregistrata existenta sau nu a rovinietei, inseamna ca ar trebui sa avem 60 de amenzi si 60 de despagubiri", a precizat Avocatul Poporului.

Iancu a spus ca aceasta este opinia pe care a imbratisat-o Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR). Instantele au imbratisat alta idee. Mai precis, daca ai fost inregistrat intr-un punct ca nu ai rovinieta inseamna ca acolo se va aplica o amenda pana in locul unde te vei opri. Ca urmare, contraventia este continuata, numai una singura si un singur tarif.

"Mie mi se pare ca amandoua sunt defecte, amandoua interpretarile sunt deficitare. In primul rand, pentru ca textul respectiv creeaza o asemenea interpretare. In al doilea rand, in a doua interpretare, trebuie sa stabilim care este timpul sau lungimea drumului pe care contraventia este continuata, adica exista o singura contraventie si legea nu prevede.

Bun, daca eu ma opresc la Baia Mare si ma prind vreo suta de asemenea aparate, platesc amenda si tarifele pe care le vrea CNADNR-ul, sau o singura amenda si un singur tarif cum spun instantele de principiu? Mie mi se pare ca nici una, nici alta: prima pentru ca este un abuz clar, iar a doua pentru ca nu este stabilit cat ar trebui sa fie drumul, distanta sau timpul, eu pot sa ma opresc in Ucraina. Nu este stabilit nicaieri treaba asta", a spus Avocatul Poporului.

Procesele verbale pentru rovinieta expirata, intocmite mai repede

Gheorghe Iancu a declarat ca textul este total deficitar si a sesizat Curtea Constitutionala cu aceasta imprecizie.

ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
ChatGPT a fost dat în judecată, de o asociaţie de protecţie a vieţii private: "Nici chiar editorul său, OpenAI, nu îl poate opri"
Asociaţia vieneză de protecţie a vieţii private NOYB a anunţat luni că a intentat un proces în Austria împotriva programului de inteligenţă artificială generativă, deoarece "ChatGPT...
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Vizita neașteptată a lui Elon Musk în China. Ce urmărește să obțină miliardarul american din întâlnirile cu oficialii comuniști VIDEO
Miliardarul american Elon Musk a sosit duminică, 28 aprilie, la Beijing, într-o vizită neanunţată, unde va discuta cu autoritățile chineze unele aspecte legate de domeniul înaltei...
#Avocatul Poporului amenzi rovinieta, #sistem amenda rovinieta, #taxa rovinieta Romania , #rovinieta