Anularea timbrului de mediu - peste 10.000 de soferi au semnat o petitie

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 15:08
4706 citiri
Anularea timbrului de mediu - peste 10.000 de soferi au semnat o petitie

Noua taxa auto, timbrul de mediu, intrata in vigoare pe 15 martie, a atras nemultumirea unui numar mare de soferi, care doresc anularea acesteia.

Astfel, peste 10.000 de oameni, din toate zonele tarii, au semnat petitia de anulare a taxei, accesand in mai putin de o luna site-ul http://jostimbrudemediu.info, informeaza avocatul Marius Coltuc, de la Casa de Avocatura Coltuc si Asociatii

In acest context, "a fost inaintata o petitie de stopare a timbrului de mediu catre Uniunea Europeana, pentru a se dovedi ca aceasta taxa este un abuz", a afirmat avocatul intr-un comunicat remis Ziare.com.

Pentru ca acest proiect sa poata fi inaintat Parlamentului este nevoie de 100.000 de semnaturi, adunate dintr-un sfert din judetele tarii, cu un minimum de 5.000 de semnaturi stranse pe fiecare judet, iar acest lucru indeamna semnatarii petitiei sa se gandesca la organizarea unei perioade de proteste, in viitorul apropiat.

Potrivit avocatului, noua taxa auto incalca principiul "poluatorul plateste", Marius Coltuc propunand ca acesta sa fie modificat prin fixarea unei marje fixe de CO2 care atunci cand este depasit se plateste in plus,indiferent daca este masina noua, veche, non euro, euro 1,2,3,4,5,6 (sistemul francez privind taxa de poluare).

De asemenea, acesta sustine ca noul timbru de mediu nu va fi cu adevarat o taxa de mediu, ci un adevarat impozit discriminatoriu. Prin urmare, ar trebui sa fie stabilit numai de baza emisiilor de CO2, real.

Avocatul mai propune scaderea valorilor de impunere cu cel putin 30% si eliminarea platii pentru autoturismele mai vechi de 2007 .

Se propune ca taxa sa fie scazuta cu cateva zeci de procente (in medie 10%, insa si 80% la unele modele) pentru masinile Euro 3 si Euro 4, vizate fiind cele mai populare masini rulate din tara, precum Volkswagen Golf, Opel Astra sau Ford Focus, se arata in comunicat.

Timbrul de mediu a intrat in vigoare, potrivit OUG nr. 9/2013, la data de 15 martie 2013. Taxa se plateste o singura data, la prima inmatriculare pe piata din Romania sau la prima transcriere a masinii. Noua formula de calcul duce la o crestere medie a taxei pentru cumparatorii masinilor Euro 3 si 4, in timp ce la achizitia masinilor Euro 1, Euro 2 si non-euro, mai poluante, nivelul taxei scade.

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#anulare timbru mediu, #taxa auto petitie anulare , #timbru de mediu