Cum scăpăm de amenda pentru lipsa rovinietei, deși am vândut mașina

Joi, 09 Decembrie 2021, ora 07:55
9861 citiri
Cum scăpăm de amenda pentru lipsa rovinietei, deși am vândut mașina
Problema s-ar putea rezolva cu modificarea unui singur cuvânt din lege FOTO CNAI

Două cazuri de persoane care au fost amendate pentru lipsa rovinietei, după ce au vândut mașinile, pot fi folosite ca exemplu în instanță. Problema s-ar putea rezolva cu modificarea unui singur cuvânt din lege.

În februarie anul trecut, S.T. a fost amendată cu 250 lei pentru că autoturismul său Fiat Punto fusese depistat în Leţcani fără rovinietă. Femeia îşi vânduse însă maşina din septembrie, aşa că a contestat imediat amenda. Deşi era evident că fusese amendată persoana greşită, reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere au cerut în faţa magistraţilor Judecătoriei menţinerea amenzii.

Ei au precizat că S.T. avea obligaţia de a efectua formalităţile pentru radierea autoturismului şi că obligaţia de plată a rovinietei revine proprietarului sau utilizatorului menţionat în certificatul de înmatriculare.

Judecătorii au constatat existenţa unor prevederi legale contradictorii. Astfel, OUG 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice menţionează că noul proprietar este obligat să solicite transmiterea dreptului de proprietate în termen de 30 de zile de la achiziţie.

Ordinul 1501/2006 privind procedura înmatriculării, înregistrării, radierii şi eliberarea autorizaţiei de circulaţie prevede că proprietarii sunt obligaţi să solicite radierea din circulaţie în termen de 30 de zile de la data vânzării automobilului. „Deşi petenta figurează în certificatul de înmatriculare al autoturismului menţionat, nu mai are în proprietate acest autoturism.

Instanţa reţine că obligaţia plăţii rovinietei nu mai revine petentei, interpretare în acord şi cu Decizia ÎCCJ nr. 4/2018 prin care a fost admis recursul în interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Cluj şi s-a stabilit că «în cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra vehiculului, fostul proprietar pierde calitatea de utilizator şi de subiect activ al contravenţiei constând în fapta de a circula fără rovinietă valabil㻓. Procesul-verbal de contravenţie a fost anulat de judecători. Sentinţa a fost însă atacată de CNAIR, dosarul intrând ieri pe rolul Tribunalului, relatează Ziarul de Iași.

Cu exact aceeaşi alergătură inutilă prin instanţe se confruntă şi P.S. Acesta a fost amendat în septembrie anul trecut pentru că automobilul Audi pe care îl vânduse de 5 ani a fost depistat fără rovinietă. Şi în cazul acestuia, procesul-verbal a fost anulat de prima instanţă, CNAIR declarând apel. Peste trei săptămâni se va împlini un an de când P.S. se chinuie să scape de o amendă nemeritată.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#amenda rovinieta, #anulare, #masina vanzare , #rovinieta