UE a tranșat problema: OMV Petrom nu trebuie să achite taxa de solidaritate. Statul român a formulat prost legea. "Vânezi marele urs, dar te împuști în picior"

Marti, 31 Ianuarie 2023, ora 15:57
5724 citiri
UE a tranșat problema: OMV Petrom nu trebuie să achite taxa de solidaritate. Statul român a formulat prost legea. "Vânezi marele urs, dar te împuști în picior"
Incompetența statului scapă OMV Petrom de plata taxei pentru solidaritate FOTO OMV Petrom

Comisia Europeană a transmis Ministerului Finanțelor un răspuns cu privire la întrebările privind aplicarea taxei de solidaritate. Conform expertului în energie Dumitru Chisăliță, europenii au transmis că „știm să citim”.

Chisăliță arată într-un comunicat că UE a transmis în răspunsul către România că ”pragul de 75% din cifra de afaceri, în funcție de care se aplică taxa de solidaritate, este parte integrantă a regulamentului UE, iar statele membre nu îl pot reduce din propria inițiativă". Respectiv dacă OMV Petrom are veniturile finale certe, care provin din următoarele activitatăți definite de codul CAEN - 051 extracție cărbune; 061 extracție țiței; 062 extractie gaze naturale; 191 fabricarea produselor de cocserie și 192 fabricarea produselor obtinute din prelucrarea titeiului – mai mult de 75% din cifra de afaceri totală a companiei, trebuie să achite suprataxa pe energie pentru anul 2022, dacă nu are, nu trebuie, conform legii să achite suprataxa pe energie.

"Autoritățile au făcut acest demers, încercând să inducă opiniei publice că au făcut tot ce se putea, să ia acești bani, dar ”cineva” nu-i lasă. Sigur, în ultimii 3 ani întotdeauna se găsește câte un vinovat pentru orice se întâmplă rău în Energie. Chiar și după această scrisoare, care reîndreaptă privirele către autorități, continuăm cu interpretări care nu se găsesc în legislația în vigoare. Legislația este clară, se efectuează calculul veniturilor care însumează toate veniturile obținute din vânzarea tuturor produselor care se găsesc în codurile CAEN indicate în lege”, mai transmite expertul în energie.

Cum ar fi putut fi taxat OMV Petrom

Mai departe, Dumitru Chisăliță explică de ce OMV Petrom, cel împotriva căruia era îndreptată legea, nu poate fi taxat.

„Se sustine faptul că un produs care a fost folosit ca materie primă sau ca formă de energie, pentru producerea unui alt produs care s-a comercializat ca produs finit într-un alt cod CAEN, care nu intra sub incidența legii supraimpozitării, că dacă acesta s-ar fi comercializat și nu ar fi fost folosit ca materie primă sau ca formă de energie, atunci s-ar fi încadrat într-unul din codurile CAEN care era prevăzut de lege și astfel s-ar fi ajuns ca procentul veniturilor din activitatea de extracție oil&gas&coal în cifra de afaceri să depășească 75% din cifra de afaceri.

O situație care se găsește la mai multe companii producătoare de gaze, pe lângă vânzarea de gaze, acestea dețin și centrale de producere a energiei electrice din gaze. O parte din gazele naturale extrase nu sunt comercializate, ci sunt folosite la producerea de energie electrică. Astfel, gazul natural este o componentă în fluxul necesar producerii energiei electrice, alături de alte componente, care se încadrează la o activitate specifică codului CAEN 3511. Veniturile obținute din vânzarea de energie electrică, sunt venituri specifice codului CAEN 3511, cod care nu se găsește în OUG 186/2022, ca intrând în calculul posibilității suprataxării.

Așa cum arătam într-o opinie de acum 3 săptămâni Atunci când vânezi marele urs, dar te împuști în picior, că orice supraprofituri care se produc în mod conjunctural trebuie să se reîntoarcă parțial spre comunitatea care a generat supraprofiturile, prezentând soluțiile care ar fi putut să fie realizate în anul 2022, astfel încât cetățenii să beneficieze de aceste supraprofituri conjuncturale, dar care nu s-au realizat.”, mai explică acesta.

Legea a fost scrisă prost de la început

Dumitru Chisăliță amintește cum a început tot procesul legislativ, de pe 28 decembrie 2022, atunci când, pe repede înainte, apărea fără nici o dezbatere OUG 186, care stabilea instituirea taxării supraprofiturilor pe zona de extracție oil&gas&coal. Ținta principală a acestui OUG era OMV Petrom. Taxa a fost aplicată tuturor companiilor din acest sector. Dar, modul în care a fost scrisă OUG 186/2022 face ca exact firma vizată să nu se încadreze în condițiile legii pentru a fi supra-suprataxată! Victima sigură a legii fiind compania Romgaz.

„Încă o dată, statul a făcut-o lată. Acuzațiile aduse companiei sunt nefondate, atât timp cât aceasta respectă legea. Nu se pune problema că OMV Petrom nu vrea să plătească, LEGEA prevede că nu trebuie să plătească. (..) Conform rezultatelor financiare preliminare aferente anului 2022, OMV Petrom are în anul 2022 sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite în OUG 186/2022.

Apreciem că o prevedere în lege privind obligativitatea reinvestirii supraprofiturilor și doar în situația în care nu se întâmplă acest lucru să se treacă la supraimpozitarea firmelor, o astfel de construcție putea să stabilească obligația aplicării indifferent de cifra de afaceri și mai mult ar fi atras participarea companiilor la aceste construcții. O astfel de construcție ar fi fost win-win-win (cetățeni – stat – firme). Cetățenii – pentru că ar fi avut access la produse care astăzi nu sunt produse în România sau nu sunt în cantități suficiente, fiind importate și astfel având prețuri mai mari. Stat – deoarece se creștea reziliența și securitate națională, se dezvoltau noi bussinesuri generatoare de taxe și impozite la bugetul de stat. Firme – existența unei cereri mai mari decât oferta energetică, determina oricum necesitatea unor investiții în sectorul energetic, iar acestea aduceau noi viitoare profituri”, a mai explicat Chisăliță.

Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Diplomă unică pentru studenții din UE. Comisia Europeană vrea să utilizeze Erasmus+ pentru a simplifica actele din învățământul superior
Comisia Europeană a anunțat miercuri, 27 martie, trei inițiative de cooperare între statele membre în domeniul învățământului superior. Scopul final este crearea unei diplome unice pentru...
Protest Greenpeace la sediul OMV Petrom. Ce au scris activiștii pe clădirea cu vopsea galbenă FOTO
Protest Greenpeace la sediul OMV Petrom. Ce au scris activiștii pe clădirea cu vopsea galbenă FOTO
Activiştii Greenpeace protestează, miercuri, 27 martie, la sediul OMV Petrom, împotriva noului proiect de gaze fosile al OMV Petrom, Neptun Deep, afirmând că va ameninţa habitatele din Marea...
#taxa solidaritate, #OMV Petrom, #Dumitru Chisalita, #Comisia Europeana , #Comisia Europeana