Contre între PNL și PSD privind taxa de solidaritate și OMV. „Ministerul de Finanțe să vină cu soluțiile”

Joi, 09 Februarie 2023, ora 18:25
2307 citiri
Contre între PNL și PSD privind taxa de solidaritate și OMV. „Ministerul de Finanțe să vină cu soluțiile”
Liberalii atenționează ministerul de Finanțe condus de PSD că trebuie să vină cu soluții FOTO PNL

Liberalii au precizat că Ministerul Finanţelor condus de către social-democratul Adrian Câciu este instituţia responsabilă şi care trebuie să prezinte soluţii în cazul taxei de solidaritate pentru OMV Petrom.

PNL a reamintit că Adrian Câciu este cel care a elaborat ordonanţa, „aşa cum este şi firesc din moment ce vorbim despre o taxă aplicată companiilor” şi reiterează faptul că Ministerul Energiei are alte atribuţii şi nu se ocupă cu introducerea de taxe şi impozite. PNL mai spune că nu este interesat să provoace un conflict în coaliţie, însă nu poate rămâne indiferent la o situaţie care ar putea aduce prejudicii statului român.

„Ministerul de Finanţe condus de PSD este instituţia responsabilă şi care trebuie să prezinte soluţii în acest caz. Ministerul condus de către domnul Adrian Câciu este cel care a elaborat ordonanţa, aşa cum este şi firesc din moment ce vorbim despre o taxă aplicată companiilor. Reiterăm un fapt simplu şi evident pentru toată lumea: Ministerul Energiei are alte atribuţii şi nu se ocupă cu introducerea de taxe şi impozite. Cronologia este una cât se poate de clară: Comisia Europeană, prin intermediul DG TAXUD, a organizat în cursul lunii decembrie două serii de consultări cu statele membre pe această temă, la care Ministerul de Finanţe condus de PSD a fost invitat. La primul, ministerul român de Finanţe nu a fost reprezentat, iar la al doilea a fost prezent, dar fără să adreseze întrebări lămuritoare despre cazul specific al României”, a transmis PNL, într-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, statele membre au avut obligaţia de a raporta Comisiei Europene, în cadrul procesului de implementare, măsurile adoptate privind contribuţia de solidaritate. Ministerul de Finanţe a transmis acest raport Comisiei Europene, prin intermediul Reprezentanţei Permanente a României pe lângă UE, la data de 30 decembrie 2022, adică după adoptarea OUG 186/2022.

„Pe durata negocierilor, Ministerul de Finanţe nu a înaintat propuneri de modificare a textului pe domeniul său de competenţă, cu toate că a fost informat în permanenţă prin comunicările Reprezentanţei Permanente a României pe lângă Uniunea Europeană către autorităţile naţionale. În plus, Ministerul de Finanţe condus de PSD trebuie să explice raţiunile care stau la baza celor patru coduri CAEN pe care le-a introdus în ordonanţă - şi care restrâng aplicabilitatea acesteia - şi de nu a ales varianta statelor care nu au aplicat coduri CAEN. PNL este deschis la dezbateri în cadrul Coaliţiei pentru identificarea de soluţii care să corecteze situaţia generată de aceste coduri restrictive la nivelul ordonanţei”, mai indică sursa menţionată.

Liberalii mai spun că nu vor să creeze un conflict în coaliţie, de aceea trebuie o dezbatere pentru a identifica soluţii cu privire la aplicarea taxei de solidaritate companiilor.

„PNL nu este interesat să genereze un conflict la nivelul coaliţiei, însă nu poate să ignore o situaţie care ar putea prejudicia statul român. Pasarea vinei nu ajută România, nu aduce bugetului sumele pe care le datorează cea mai mare companie energetică. De aceea, PNL consideră că dezbaterea, atât publică, cât şi la nivelul coaliţiei trebuie axată pe soluţiile pe care statul român le mai are la dispoziţie şi desigur pentru identificarea şi remedierea erorilor. Trebuie să vedem de ce Ministerul de Finanţe a avut această atitudine care poate duce la eliminarea taxării companiei OMV Petrom şi ce se poate face pentru a corecta situaţia. Clarificarea este esenţială, pentru că nu e corect ca unele companii din energie să plătească taxa, iar altele nu, dar şi pentru că profiturile companiilor din energie au fost obţinute în urma unor creşteri exagerate de preţuri, care au căzut pe umerii românilor”, a mai explicat PNL, în documentul de presă.

Liderul social-democraţilor Marcel Ciolacu a afirmat, joi, referitor la taxa de solidaritate că negociatorul din partea României a fost ministrul Energiei Virgil Popescu care, pe tot parcursul negocierii Regulamentului cu cei de la Comisia Europeană, nu a cerut niciun punct de vedere Ministerului Finanţelor, cel din urmă doar a pus în aplicare ceea ce a negociat Popescu.

Ciolacu a mai spus că desemnarea premierului este un atribut care revine preşedintelui României, potrivit Constituţiei, însă „de această decizie depinde dacă stabilitatea asigurată de PSD actului de guvernare va continua şi ne vom atinge obiectivele sociale şi economice sau România va fi aruncată din nou în haosul de dreapta”.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Reacție după închiderea televiziunii unui fost baron local PNL: ”Toate se plătesc. Şi bune şi rele. Cu interlopi pe urmele mele...”
Televiziunea locală din Braşov Mix TV, fondată şi deţinută de fostul baron local Aristotel Căncescu, fost şef al Consiliului Judeţean Braşov din partea PNL, a fost închisă la începutul...
#taxa solidaritate, #PNL, #OMV Petrom, #tensiuni PNL PSD, #coalitie pnl psd , #pnl-psd
Comentarii
Poza vasile_stanescu
vasile_stanescu
rank 1
Acum ca suntem in Schengen putem discuta mai relaxati