Saloanele de tatuaje se pregătesc pentru lipsa cernelurilor, după interdicțiile impuse în Uniunea Europeană

Miercuri, 29 Decembrie 2021, ora 00:51
4224 citiri
Saloanele de tatuaje se pregătesc pentru lipsa cernelurilor, după interdicțiile impuse în Uniunea Europeană
Până acum studiile referitoare la efectul cancerigen al substanţelor din cerneala pentru tatuaje nu au furnizat dovezi directe FOTO Pixabay

Începând cu 4 ianuarie, utilizarea a peste 4.000 de substanțe chimice periculoase, dar nereglementate anterior, în cerneala pentru tatuaje, va fi interzisă în conformitate cu legislația UE privind substanțele chimice. Aceasta include mai multe ingrediente, cum ar fi alcoolul izopropanol, despre care furnizorii de cerneală spun că sunt prezente în majoritatea pigmenților de pe piață.

Artiștii de tatuaje din Europa sunt îngrijorați că nu le vor mai putea oferi clienţilor tatuaje color, pentru că producătorii de cerneală se mişcă lent şi nu au pus la dispoziţie alte opțiuni. Mulţi clienţi cer tatuaje pe tot braţul pentru care artiştii au nevoie de luni de zile de muncă, după ce comenzile au fost întârziate inclusiv de perioadele de lockdown, notează Politco. Una dintre substanţele care vor deveni ilegale de la 4 ianuarie 2022 este alcoolul izopropilic despre care producătorii de cerneală pentru tatuaje spun că face parte din compoziţia majorităţii pigmenţilor de pe piaţă.

Tatuatorii din Belgia, Franţa şi Germania au semnat o petiţie numită „Salvaţi pigmenţii” - care se referă în special la pigmenţii blue-15 şi green-7, supuşi deja unor restricţii de utilizare în produsele cosmetice. Petiţia a strâns deja în jur de 170.000 de semnături şi susţine că, prin aceste interdicții, se vor încuraja serviciile ilegale şi economia subterană.

Până acum studiile referitoare la efectul cancerigen al substanţelor din cerneala pentru tatuaje nu au furnizat dovezi directe. Un studiu din 2016 a arătat că reacţiile adverse sunt „relativ rare” şi „în general imprevizibile”, fiind frecvent rezultatul reacţiei imunitare sau al infecţiilor.

Comisia Europeană a spus că scopul este siguranţa sanitară, şi în special evitarea „reacţiilor adverse pe piele şi alte efecte negative asupra sănătăţii”.Şapte ţări ale UE, Franţa, Belgia, Germania, Olanda, Spania, Slovenia şi Suedia, au introdus deja în legislaţia naţională directive privind cernelurile pentru tatuaje ce au fost adoptate de organizaţia pentru drepturile Consiliului Europei în 2003 şi 2008.

Popularul furnizor belgian de cerneală TekTik a marcat 131 de „cerneluri pentru artişti” disponibile pe site-ul său cu o etichetă de avertizare: „Cernelurile din această categorie nu sunt conforme cu REACH (Înregistrarea, evaluarea, autorizarea şi restricţionarea substanţelor chimice-n.red) şi nu mai pot fi folosite pentru tatuaje după 4 ianuarie 2022”.

Lista de „cerneluri pentru tatuaje” declarate „conforme REACH” conţine doar şapte produse – toate în nuanţe de negru, alb şi gri. La fel ca şi alţi furnizori, TekTik nu este impresionat de timpul de reacţie al producătorilor. „Suntem informaţi că Eternal, Intenze, World Famous şi Silverback lucrează la faza finală de testare a unei cerneli [colorate] conforme cu REACH”, a scris într-o postare pe blog din 15 decembrie, citând câţiva producători.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#tatuaje, #tatuaje ue , #Uniunea Europeana