Virajul spre Cotroceni al lui Calin Popescu Tariceanu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 30 Aprilie 2017, ora 12:41
25309 citiri
Virajul spre Cotroceni al lui Calin Popescu Tariceanu

Interesant jocul pe care-l face in perioada aceasta Calin Popescu Tariceanu, aflat, dupa toate aparentele, la inceputul unei strategii ample ce vizeaza mari ambitii de viitor.

CPT, dupa ce si-a consolidat autoritatea unica in ALDE, prin executia lui Daniel Constantin, da semne din ce in ce mai evidente de independenta in alianta cu Liviu Dragnea.

Cele mai recente sunt declaratiile privind sistemul de impozitare, care lovesc adanc in promisiunile si electoratul PSD.

Domnul Tariceanu nu numai ca se opune eliminarii cotei unice de impozitare de 16%, dar avanseaza si ideea renuntarii complete la venitul minim garantat, "care este o invitatie la nemunca".

Sunt, desigur, idei normale pentru un liberal autentic, dar eu, una, nu il "suspectez" pe dl Tariceanu ca actioneaza sub imboldul principiilor.

Explicatia cred ca tine, din nou, de oportunism pur.

Aparent, e sinucigas pentru un politician sa vina cu asemenea idei. Nu neaparat. Ele lezeaza un electorat la care dl Tariceanu nu are acces, orice ar face. Electoratul venitului minim garantat si cel care ar beneficia de eliminarea cotei unice este cel sarac, mai putin educat si fidel PSD. As spune chiar ca este vorba despre electoratul prin excelenta al PSD.

Calin Popescu Tariceanu a vazut, la fel ca noi toti, pretul pe care l-a platit PNL prin abandonarea propriei identitati si incercarea de a capta din zona PSD.

A pierdut propriul electorat si n-a castigat nimic din partea cealalta. Deci o operatiune extrem de paguboasa de care dl Tariceanu vrea sa profite acum.

Exista in acest moment un electorat orfan destul de important, liberal autentic, cu idei de dreapta, alergic la pomeni si exact nemunca de care vorbeste dl Tariceanu. Acesti alegatori nu sunt reprezentati de nimeni intr-o clasa politica aflata in concurs permanent de populisme si cultiva electoratul sensibil la ele, cel mai disciplinat la vot si mai usor de pacalit.

Spre ei se indreapta dl Tariceanu si cel care ar trebui sa se simta amenintat grav este PNL, partid, cum spuneam, cu identitate pierduta, aflat intr-o profunda criza de lideri si abandonat in buna masura de propriul electorat, dupa cum am vazut la alegerile de anul trecut.

Si dl Tariceanu le spune ce ar fi trebuit sa le spuna PNL.

Daca CPT s-ar limita ca ambitie politica la statutul de acum, de aliat de baza al PSD in schimbul unei importante halci din putere, nu vad de ce ar face asemenea pozitionari ferme care lezeaza partenerul cel mare.

E drept ca ALDE pare acum indispendabil majoritatii, dar, la o adica, nu cred ca UDMR ar zice NU, daca i s-ar oferi ministerele si restul pozitiilor detinute de ALDE.

Asa ca singura explicatie pe care o vad este dorinta lui Calin Popescu Tariceanu de a-si creste propria pondere, cu riscul unor asperitatii in relatia cu PSD, in vederea prezidentialelor din 2019, cand ar putea deveni de-a dreptul adversarul actualilor parteneri.

Dl Tariceanu pare a fi inceput de pe acum virajul pentru asezarea intr-o pozitie cat mai buna pe culoarul dreptei.

Dincolo de asta, nu am nicio indoiala ca dl Tariceanu este acelasi: antiJustitie, premierul care a reusit un deficit record in conditii de crestere record creand practic premisele marii crize, aliat fara rezerve al oricui ii ofera o sansa si dispus fara multe rezerve la intoarcerea armelor.

Noroc sau ghinion, dupa tabara din care privesti, cu umorul involuntar cu care din timp in timp dl Tariceanu se asaza singur la locul sau.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Tariceanu cota unica, #Tariceanu Dragnea venit minim , #PNL