Un comisar roman pentru politica europeana

Miercuri, 02 Septembrie 2009, ora 12:34 5280 citiri
Foto: Gandul

"Secretul" ce plana asupra nominalizarii romanesti pentru un comisar european s-a rispit: Dacian Ciolos pentru portofoliul Agriculturii.

Alegerea pare foarte buna atat sub aspectul persoanei, cat si al domeniului.

Un profesionist autentic

Dacian Ciolos este un tehnocrat. A ajuns in cabinetul Tariceanu doar atunci cand fostul premier a inteles ca daca nu da agricultura pe mana unui profesionist ajungem la taieri de fonduri europene si clauza de salvgardare. Dl. Ciolos a primit atunci o misiune imposibila, dupa dezastrul numit Decebal Traian Remes.

In numai cateva saptamani a facut functionala APIA, nascuta muribunda. Chiar daca si acum APIA mai schioapata, Dacian Ciolos a reusit sa urneasca din loc mecanismul si sa evite un dezastru pe care majoritatea romanilor deja pariau.

Sigur, mandatul sau nu a fost perfect. Sa ne amintim ca Romania a pierdut niste fonduri europene din cauza coruptiei, insa e greu sa invinovatesti un ministru, pe care-l arunci intr-o gaura neagra, ca nu a reusit sa o astupe decat partial.

Una peste alta, Dacian Ciolos ramane una dintre putinele figuri luminoase si profesioniste care au gestionat agricultura romaneasca.

Un domeniu important

In a doilea rand, Romania are interese si vulnerabilitati mari in acest domeniul al Agriculturii. Probabil ca in niciun alt sector Romania nu este mai inapoiata fata de restul tarilor UE.

Dar aici trebuie sa intelegem exact cum poate Dacian Ciolos sa ajute Romania de la Bruxelles. Cine-si imagineaza ca, odata instalat la acolo, comisarul roman va incepe sa arunce cu banii catre Romania, cu alte cuvinte ca se va comporta ca un politician roman tipic, ajuns la bucate, care-i indestuleaza pe ai lui, se inseala amarnic. Un comisar care face asa ceva este evacuat in secunda a doua cu picioare in fund, iar tara lui mai primeste apoi, cel mult, portofoliul circulatiei apei in natura.

Comisia Europeana este un guvern al UE, in care fiecare comisar, ca un ministru, trebuie sa reprezinte in mod egal interesele tuturor cetatenilor europeni, indiferent de nationalitatea sa. El nu face politica nationala, ci europeana, asa ca pentru el romanul trebuie sa fie egal cu francezul, italianul, spaniolul sau grecul.

Ceea ce poate si trebuie sa faca insa comisarul roman este sa lupte ca politicile din domeniul sau nu contravin intereselor Romaniei, in cazul agriculturii, spre exemplu, sa lupte ca in perioada mandatului sau sa nu scada subventiile agricole. Decizia finala nu-i apartine, insa daca este profesionist si bine vazut poate avea un cuvant greu de spus.

Un comisar roman, cat mai putin...roman

De altfel, Romana are tot interesul sa trimita la Bruxelles o personalitate consistenta, pentru un portofoliu cu greutate, care sa faca treaba buna. O astfel de perceptie este importanta si de ea depinde inclusiv greutatea portofoliilor viitoare ale Romaniei.

Ce ironie insa: ca sa faca treaba buna, ca sa fie eficient la Bruxelles, comisarul roman trebuie fie total ineficient din punctul de vedere al politicii dambovitene. Adica sa fie impartial, responsabil, profesionist, sa uite cuvinte precum interes personal, de partid sau al clientelei.

Disocierea lui Dacian Ciolos de politica romaneasca nu poate fi decat un argument in plus in favoarea nominalizarii sale. Sa ne fereasca D-zeu sa exportam si la Bruxelles o mostra din profesionalimul, onestitatea si responsablitatea politicianului roman tipic!

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News