Tariceanu: Teodorovici sa isi tina parerile pentru el in ceea ce priveste Ministerul Energiei. Nu stie cum functioneaza

Sambata, 16 Februarie 2019, ora 21:4111512 citiri
Tariceanu: Teodorovici sa isi tina parerile pentru el in ceea ce priveste Ministerul Energiei. Nu stie cum functioneaza
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Presedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu l-a sfatuit pe ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sa isi tina parerile pentru el atunci cand comenteaza in legatura cu Ministerul Energiei, fiindca nu cunoaste cum functioneaza ministerul care este condus de un liberal.

"Am vazut ca domnul Teodorovici a facut niste comentarii in legatura cu OUG 114. Am ceva de spus. Ii dau un sfat domnului Teodorovici sa isi tina parerile pentru el in ceea ce priveste Ministerul Energiei, pentru ca nu cunoaste cum functioneaza. Nu cred ca are suficiente date ca sa stie cum functioneaza Ministerul Energiei care este condus de un liberal", a afirmat Calin Popescu Tariceanu, sambata, intr-o conferinta de presa la Sinaia.

Liderul ALDE a mai spus ca intre el, partidul pe care il conduce si Eugen Teodorovici este o diferenta de abordare si de viziune.

"Intre mine, noi de la ALDE, si domnul Teodorovici este o diferenta de viziune si de abordare. El are o abordare socialista, etatista, noi avem o abordare liberala si care este specifica economiei de piata. Noi nu credem in instrumente de control pentru ca piata stie sa isi gaseasca solutiile pentru a scapa de aceste constrangeri. Constrangerile insa pot sa faca foarte mult rau.

De ce? Pentru ca risca sa creeze distorsiune in piata, sa induca temeri, justificare sau nu, dar asta este in politica si nu numai. Noi lucram nu numai cu realitati, lucram si cu perceptii. Deci risca ca aceste masuri care sigur au plecat de la un obiectiv foarte corect, risca sa creeze si efecte colaterale care, in mod normal, daca le constatam trebuie sa incercam sa le atenuam sau sa le anihilam", a completat Tariceanu.

El a mai precizat ca ordonanta de urgenta 114, desi a fost corecta, de exemplu prin masura plafonarii pretului la gaze pentru consumatori casnici, aceasta a produs efecte colaterale.

"Sigur ca de la ceea ce s-a dorit initial au aparut o serie de efecte colaterale pe care in discutiile pe care le-am avut cu industria din zona energiei, in aceasta saptamana, le-am sesizat si am discutat si cu prim-ministrul doamna Dancila care ne-a spus ca si dumneai aceasta taxa de 2% pentru companiile din energie i se pare ca va avea efecte defavorabile pentru ca risca sa indeparteze sau sa amane foarte multe investitii", a conchis liderul ALDE.

Reactia lui Calin Popescu Tariceanu vine dupa ce ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a afirmat, vineri seara, ca OUG nr. 114/2018 nu va fi modificata sigur saptamana viitoare in sedinta de Guvern.

"Nu. Sigur nu. Nu este obligatoriu sa fie modificata. Nu trebuie sa plecam de la ideea ca va fi modificata. Daca va fi vreun motiv care sa aduca un plus pentru romani, cu siguranta, suntem deschisi la orice fel de propunere. Pana atunci, cei care spera sa nu mai spere ca spera degeaba", a declarat Eugen Teodorovici, vineri seara, intr-o emisiune la Digi24.

Chestionat daca a vorbit despre subiect cu Calin Popescu Tariceanu, ministrul de Finante a replicat ca astfel de discutii trebuie purtate in coalitie si ca el personal nu a fost prezent la o astfel de discutie.

De asemenea, intrebat daca seful Senatului s-a grabit sa faca anuntul cu privire la corectarea OUG 114, Teodorovici a spus ca nu vrea sa faca astfel de remarci.

Saptamana aceasta, ministrul Energiei, Anton Anton, a sustinut ca aceasta ordonanta trebuie modificata, deoarece altfel firmele din energie nu vor mai avea bani de investitii.