Business Focus: Priorități înainte de următorul mare cutremur. Ce se pierde în discuția despre blocurile "cu bulină"

Tariceanu: Suspendarea presedintelui ar trebui votata in 3 octombrie

Joi, 11 Septembrie 2014, ora 17:55
3636 citiri
Tariceanu: Suspendarea presedintelui ar trebui votata in 3 octombrie
Foto: Facebook

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat, joi, la Suceava, ca suspendarea presedintelui Traian Basescu ar trebui votata cel mai devreme in 3 octombrie pentru ca referendumul de demitere sa fie organizat in 2 noiembrie, odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale.

Tariceanu a declarat intr-o conferinta de presa ca a avut grija sa propuna ca Parlamentul sa faca suspendarea in preajma zilei de 23 septembrie, nu in data de 23 septembrie, tinand cont ca ar putea sa intervina anumite intarzieri.

"Strict calendaristic, prima zi in care se poate face suspendarea e 3 octombrie", a spus presedintele Senatului.

Tariceanu a mentionat ca nu stie exact cand va depune cererea cu numarul de semnaturi necesare care sa fie apoi transmisa pentru aviz la Curtea Constititionala.

PSD nu e de acord cu Tariceanu: De ce mai facem suspendarea cand oricum Basescu pleaca?

"Nu stiu cand voi depune cererea. Am dat un termen in care partidele sa analizeze, sa se pozitioneze si sunt invitati parlamentarii sa-si depuna semnaturile", a spus Tariceanu.

El s-a declarat increzator ca PSD va fi alaturi de acest demers.

"PSD a explicat prin vocea presedintelui ca vor analiza si vor lua o decizie. In ceea ce priveste pozitionarea lor, mie mi s-a parut lipsita de echivoc. Nu pot sa-i banuiesc pe cei de la PSD ca ar fi favorabili lui Basescu. Unde aveam dubii si mi s-au risipit, era in zona PNL si ACL cu Iohannis in frunte. Dubiile s-au risipit. S-au pronuntat foarte clar", a spus Tariceanu.

Presedintele Senatului a explicat ca acest demers il face pentru ca atat Constitutia cat si legile tarii nu se pun in paranteza cu doua luni inainte de incheierea mandatului. El sustine ca Traian Basescu sfideaza Constitutia, legile tarii si pe cetateni si ca nu si-a corectat atitudinea dupa suspendarea din 2012.

"Nu cred ca Basescu trebuie lasat asa nepenalizat. Un referendum de demitere incheiat cu succes va pune punct carierei sale politice. Altfel, ne trezim cu el ca zburda din 2014 si o sa ne vorbeasca ce bine a facut el tarii", mai spus Tariceanu care crede ca este nevoie de o atitudine de sanctiune.

El a mai aratat ca in fiecare zi Traian Basescu nu face altceva decat sa confirme ca demersul sau de a-l suspenda este corect.

"In interviul de acum doua zile a spus ca nu a pus-o pe Monica Macovei ministru. Nu presedintele formeaza guvernul. E o interventie in ceea ce e prerogativa primului ministru. (...) Pentru Basescu functionarea statului se rezuma la o singura formula: statul sunt eu", a mai spus Tariceanu.

Totodata, el crede ca si prin dezvaluirile privind candidatul la Presedintie care ar fi ofiter acoperit Traian Basescu practica un santaj bazandu-se pe informatiile secrete la care are acces.

"E un element foarte grav pe care il voi adauga la cererea de suspendare", a precizat Tariceanu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#Tariceanu suspendare Traian Basescu, #demers suspendare presedinte, #Tariceanu cerere de suspendare , #Traian Basescu