Tariceanu si Kelemen Hunor nu-l mai sustin neconditionat pe Liviu Dragnea. E Guvernul Dancila in pericol?

Joi, 04 Octombrie 2018, ora 17:05
21522 citiri
Tariceanu si Kelemen Hunor nu-l mai sustin neconditionat pe Liviu Dragnea. E Guvernul Dancila in pericol?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Guvernul Dancila a intrat intr-o noua etapa, cea a comei politice. Doua evenimente petrecute in ultimele zile au indicat clar ca nu mai exista o majoritate parlamentara controlata de liderul social-democrat.

Primul eveniment a fost declansat de iesirea publica a lui Kelemen Hunor din data de 20 septembrie, in care a anuntat ca UDMR doreste schimbarea ministrului Educatiei, protestand astfel fata de o ordonanta de guvern data de Valentin Popa, care reglementa modul in care elevii maghiari invata limba romana.

"Articolul introdus de ministrul Educatiei in august, in ordonanta simpla si care da un raspuns la problemele invatarii limbii romane in scolile cu predare in limba materna, a fost un pas gresit, o greseala uriasa, a fost actiunea singulara a ministrului.

Nu exista niciun argument profesional si politic pentru a sustine o astfel de schimbare. Trebuie anulat acest articol si am cerut emiterea unei ordonante de urgenta, nu trebuie sa lasam lucrurile asa.

Ministrul, prin faptul ca s-a suparat, ca s-a gandit la o solutie neprofesionala, a creat o problema politica... In conditiile in care ministrul Educatiei, de doua ori in trei saptamani, a facut gesturi cu care nu am fost de acord si nu am fost consultati, consideram ca va fi imposibil sa colaboram cu ministrul Educatiei si cerem o remaniere din fruntea Ministerului Educatiei", a declarat Kelemen Hunor.

La scurt timp dupa declaratia presedintelui UDMR, ministrul Educatiei, Valentin Popa, este vazut intrand la Liviu Dragnea in birou, apoi anunta ca demisioneaza.

Aceasta plecare in graba a unui reprezentant PSD din Guvern la cererea UDMR, formatiune care nu face parte din coalitia majoritara, avand doar o intelegere politica de sustinere a aliantei PSD-ALDE, arata fragilitatea social-democratilor in Parlament si teama lui Liviu Dragnea de posibilitatea de a pierde controlul Executivului.

Al doilea eveniment s-a petrecut luni, 2 octombrie, in comisiiile reunite ale Camerei Deputatilor, la dezbaterea pe legea off-shore, unde ALDE, partenerul social-democratilor, s-a opus vehement prin Varujan Vosganian la incercarile deputatului Iulian Iancu (PSD), seful Comisiei de Industrii, de a schimba in mod semnificativ prevederile legale in detrimentul investitorilor straini.

E vorba de celebra lege care a trecut de Senat si care stabileste cadrul si facilitatile acordate companiilor care vor fora si vor exploata rezervele de gaz din Marea Neagra.

In urma cu trei saptamani, Liviu Dragnea s-a intalnit atat cu presedintele OMV, cat si cu cel al Exxon Mobil si, in ciuda declaratiei populiste, liderul PSD a agreat cu acestia un text ca legislatia din domeniu sa sprijine si interesele investitorilor.

"La mine a venit CEO de la OMV, cred ca marti si a doua zi presedintele Exxon Mobil din America. Sigur, subiectul a fost legea off-shore.

Si-au exprimat dorinta de a continua investitiile in Marea Neagra, dar tinand cont de libertatea de exploatare a gazelor, eu le-am spus ca pozitia mea de asta vara nu s-a schimbat. O parte insemnata din productia de gaze trebuie sa se vanda in Romania pentru ca economia noastra sa poata sa beneficieze 20-30 de ani de gaze si sa avem indepedenta economica de Rusia.

Obiectivul nostru a fost sa gasim o balanta corecta intre interesele legitime ale tarii noastre si ale investitorilor", a declarat Liviu Dragnea, iar proiectul de lege votat in Senat era in acest sens.

Numai ca, luni, deputatul Iulian Iancu (PSD), brusc, a introdus noi amendamente in proiectul de lege validat de catre senatori, amendamente care anulau avantajele investitorilor si care, cel mai probabil, in urma modificarilor, ar fi urmat sa se retraga.

"Noile modificari aduse legislatiei off-shore, dezbatute in cadrul sedintei celor trei comisii reunite din Camera Deputatilor, afecteaza principii de baza pentru orice investitie, respectiv stabilitatea cadrului fiscal.

Stabilitatea si predictibilitatea mediului legislativ romanesc, in general, si a regimului fiscal, in particular, pe intreaga perioada a contractelor de concesiune, reprezinta o conditie esentiala pentru dezvoltarea cu succes a resurselor de hidrocarburi off-shore", au aratat reprezentantii companiilor petroliere, sugerand ca modificarile PSD ar fi avut un impact negativ asupra investitorilor si asupra industriei exploatarii gazelor din tara noastra.

Liviu Dragnea, invins in Camera Deputatilor

Miercuri, legea modificata de PSD nu a fost supusa la vot, pentru ca ar fi fost respinsa. Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, ar fi fost infrant in propriul barlog. Cererea ca legea sa fie trimisa din nou la comisie a fost facuta de reprezentantul UDMR, iar aceasta cerere a fost aprobata.

Pentru prima data din ianuarie 2017, Liviu Dragnea nu reuseste sa-si impuna vointa in Camera Deputatilor, fiind obligat sa faca pasi inapoi in fata UDMR, dar si in fata ALDE.

Tensiunile dintre Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea sunt mari si sunt generate de eschivarea repetata a liderului ALDE de a-l salva pe presedintele PSD de posibilitatea de a merge la inchisoare.

Calin Popescu Tariceanu l-a descurajat cat a putut pe ministrul Justitiei, Tudorel Toader, in ce priveste emiterea unei OUG pe tema amnistiei. O astfel de actiune legislativa il salveaza pe Liviu Dragnea, dar nimeni nu poate calcula consecintele juridice si politice.

Pe de alta parte, Calin Popescu Tariceanu stie ca supravietuirea sa politica depinde exclusiv de sahul in care-l tine pe liderul PSD.

Liviu Dragnea, odata scapat de perspectiva pedepsei pentru fapte de coruptie, va face tot posibilul sa-si elimine partenerul de coalitie pentru a-si deschide calea catre o candidatura la presedintia Romaniei, un mod elegant si eficient de a-si pastra pozitia de lider PSD si influenta politica.

ALDE si UDMR sustin viziunea presedintelui Iohannis cu privire la investitiile din Marea Neagra

Miza economica in jurul legii off-shore este foarte mare. Romania poate deveni independenta din punct de vedere energetic in termeni de cativa ani in urma exploatarii si comercializarii rezervelor de gaze din Marea Neagra. Pe de alta parte, reprezentantii Rusiei au interesul sa nu-si piarda influenta energetica in Europa.

La inceputul lunii septembrie, presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit si el cu reprezentantii OMV si Exxon Mobil, iar la sfarsitul intalnirii, intr-un comunicat dat publicitatii de Administratia Prezidentiala se arata ca: "Reprezentantii celor doua companii au subliniat importanta stabilitatii si predictibilitatii in plan fiscal si legislativ, astfel incat investitiile majore, care au fost si vor fi efectuate in continuare in spatiile maritime ale Romaniei, sa beneficieze de o perspectiva clara pe termen mediu si lung".

Pentru prima data, atat ALDE, cat si UDMR sustin viziunea presedintelui Iohannis de sprijinire a investitiilor din Marea Neagra, punandu-l pe Liviu Dragnea in dificultate. Prin modificarile de ultim moment introduse in lege, se vede ca el urmareste un alt scop, neclar in acest moment.

"Colegii mei vor un proiect care sa reprezinte o solutie echilibrata, sa tina cont de interesul statului roman de valorificare a resurselor si, in acelasi timp, sa tina cont de interesele investitorilor.

Proiectul de lege trebuie votat in asa fel incat Romania sa nu devina dependenta de gazele de import. Aceasta resursa naturala poate asigura independenta energetica a Romaniei, da posibilitatea Romaniei sa devina un actor important in regiune. Romania poate sa fie un actor principal", a declarat Calin Popescu Tariceanu.

Aceasta confruntare pe legea off-shore reprezinta o criza in coalitia de guvernare care intareste si mai mult ideea ca, in aceasta sesiune parlamentara, o motiune de cenzura impotriva Guvernului Dancila are sanse din ce in ce mai mari sa fie adoptata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dragnea majoritate parlamentara, #Dragnea Tariceanu coalitie , #ALDE