Tariceanu: Nu mai fac niciun fel de intelegere cu Daniel Constantin. O data mi-a fost de ajuns si m-am fript

Luni, 20 Martie 2017, ora 15:26
8983 citiri
Tariceanu: Nu mai fac niciun fel de intelegere cu Daniel Constantin. O data mi-a fost de ajuns si m-am fript
Foto: captura video Digi24

Calin Popescu Tariceanu a respins, vineri, acuzatiile aduse in ultimele 24 de ore de Daniel Constantin, lansand la randul sau o sarja de acuzatii la adresa acestuia si sustinand ca nu va mai face niciodata o intelegere cu el, pentru ca "s-a fript o data" si ii e de ajuns.

In primul rand, Calin Popescu Tariceanu a tinut sa precizeze ca Delegatia Permanenta, convocata duminica si contestata de Daniel Constantin, a fost organizata de comun acord.

"Am facut convocarea Delegatiei Permanente impreuna. E cea mai buna dovada ca era valida, Daniel Constantin a fost de acord (...) Apoi, tot Delegatia Permanenta a fost cea care a aprobat si listele pentru nominalizarea membrilor in Guvern, dansul beneficiaza de atributele statutare date de Delegatia Permanenta. Cum sa o contesti? E un nonsens!", s-a aratat indignat Tariceanu, la Palatul Parlamentului.

Exclus din ALDE si din Guvern?

Intrebat daca Daniel Constantin forteaza excluderea din partid, acesta a raspuns: "Parerea mea este ca asta incearca".

Insa, Tariceanu a explicat ca Daniel Constantin nu poate fi exclus de Delegatia Permanenta, dar "o poate face Congresul".

"Nu tin cu tot dinadinsul, dar declaratiile ma pun pe ganduri. Vad ca avem o diferenta majora de perceptie asupra realitatii politice si modul in care noi, ca partid liberal, ne raportam la drepturile cetatenilor, la statul de drept, la rolul institutiilor de forta in institutiile statului", a mai spus acesta, intrebandu-se retoric daca Daniel Constantin "vrea sa se pozitioneze ca om al Sistemului".

Pe de alta parte, intrebat daca Daniel Constantin risca sa piarda sprijinul ALDE pentru functia de vicepremier si ministru al Mediului, Calin Popescu Tariceanu a raspuns: "In momentul in care va incepe sa demareze actiuni impotriva partidului, cum ar fi cele in instanta, care ar urma sa blocheze si functionarea partidului si congresul, o sa imi pun serios problema daca acest lucru mai are sens".

Calin Popescu Tariceanu a admis ca imaginea guvernului Grindeanu este afectata de scandalul din ALDE.

"Sigur ca este afectata, nu putem sa facem abstractie. Am primit azi cateva stiri in legatura cu declaratiile domnului Daniel Constantin, ca am incercat sa il cumpar cu o functie de presedinte executiv. Nu am oferit nicio functie, eu nu am in buzunar functii. Mi-a spus ca si-o doreste si ca doreste functii de vicepredinti pentru prieteni (...)

A preferat sa ajungem la o intelegere, in care sa castige un avantaj pe care nu il merita. Ocuparea functiilor sa reflecte proportional efortul si contributia fiecaruia", a mai spus Tariceanu.

Viziuni diferite si asupra penalilor

In plus, el l-a acuzat pe Daniel Constantin ca "fuge de congres", incercand sa il tot amane.

"Eu nu vreau sa stabilim la masa verde, prefer sa se faca congres de alegeri, de sus pana jos. (...) Eu nu mai fac niciun fel de intelegere cu dl Daniel Constantin, o data mi-a fost de ajuns si m-am fript, la alegerile parlamentare. Facem congres, cine primeste un numar suficient de voturi sa ocupe o functie, bine, cine nu, cu parere de rau, asta e", a delcarat el.

Intrebat cine erau penalii de pe liste pe care i-a sustinut, conform spuselor lui Daniel Constantin, Tariceanu a refuzat sa dea nume.

"Nu stiu ce inseamna probleme in justitie. Sunt diferiti colegi, da, care au avut anumite condamnari fara ca sa fie o restrangere a drepturilor civile. Nu putem sa le restrangem noi acest drept, dar acesti colegi nu sunt numai colegii mei, ci si colegii lui, nu pentru ca ar fi in ALDE, ci din partidul din care au venit (...)

Problema majora e ca atunci cand avem oameni de valoare cu care ne putem prezenta in fata cetatenilor, sa le asiguram prezenta in structurile democratice, in Parlament, sa facem o imagine cat mai buna. Daca aducem colegi numai pe criterii de prietenie si loialitate, nu e suficient si nu e sanatos", a argumentat el.

Pierde PSD majoritatea in Parlament?

Pe de alta parte, Calin Popescu Tariceanu a spus ca nu stie daca Daniel Constantin are un proiect comun cu Victor Ponta, asa cum se speculeaza in presa, dar anumite lucruri ii dau de banuit.

El a facut trimitere, fara sa ii dea numele, la eurodeputatul Laurentiu Rebega, fost membru al PC si care in prezent face parte din grupul nationalistilor condus de Marine Le Pen.

"Ma asteptam ca si acel parlamentar sa se ralieze grupului nostru. El e in legatura cu cei din fostul PC, nu stiu, e trubadur singur, ii reprezinta? Sunt anumite legaturi de care am auzit. Imi pun logic intrebarea daca nu se urmareste un proiect in continuare. Am vazut reinviindu-se ideea unui partid nationalist, PRU, altul... Nu stiu daca dl Constantin are vreun gand, nu l-am intrebat, mi se parea lipsit de sens pana acum", a mai spus el.

Calin Popescu Tariceanu a dezmintit ca o eventuala plecare a lui Daniel Constantin din ALDE si a apropiatilor sai ar duce la pierderea majoritatii parlamentare de catre PSD.

"Nu, acest risc nu exista, sunt foarte multi oameni din PC care s-au integrat in ALDE, cum ne-am integrat toi, cu care am o relatie foarte buna (...) Probabil ca vor fi cativa, nu stiu, care sunt dispusi sa il urmeze pe dl Constantin in intreprinderea domniei sale, nu am o evaluare, dar nu pune in pericol majoritate guvernamentala", a sustinut Calin Popescu Tariceanu.

Intrebat in context daca UDMR ar putea fi cooptat la guvernare pentru intarirea majoritatii parlamentare, Calin Popescu Tariceanu a raspuns: "Discutia cu UDMR nu s-a concretizat, noi am lasat o usa deschisa. Daca dansii doresc, la un moment dat putem oricand sa reluam discutia. Majoritatea care sustine guvernul nu e in pericol".

Citeste mai multe despre conflictul de la varful ALDE:

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Tariceanu excludere Daniel Constnatin, #Tariceanu scandal Daniel Constantin , #ALDE