Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Tariceanu la rascruce. Are de ales intre liberalism si iliberalism. Orice decizie va lua, risca sa piarda tot

Vineri, 23 Noiembrie 2018, ora 08:06
21744 citiri
Tariceanu la rascruce. Are de ales intre liberalism si iliberalism. Orice decizie va lua, risca sa piarda tot
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Presedintele ALDE-Romania a ajuns prizonierul propriului partid.

Proiectul sau de candidat la presedintie s-a desumflat. Dosarul trimis de DNA la Senat prin care se cere acordul pentru inceperea urmaririi penale intr-un caz de mita a legat destinul lui Tariceanu de cel al lui Dragnea, desi cei doi sunt, astazi, mai degraba competitori decat parteneri.

Calin Popescu Tariceanu inca mai spera intr-o minune prin care sa poata candida anul viitor cu sanse in cursa pentru Cotroceni, dar aceasta speranta devine tot mai firava.

In urma cu cateva zile, partenerul de guvernare al lui Liviu Dragnea a trimis o scrisoare critica grupului ALDE din Parlamentul European, grup din care face parte si formatiunea condusa de Tariceanu.

Acesta isi certa colegii europeni ca nu s-au sfatuit cu el in ce priveste votul din Parlamentul European asupra rezolutiei critice la adresa regimului PSD-ALDE din Romania care, de doi ani, zdruncina sistemul democratic, incercand sa recastige controlul asupra actului de justitie.

Un atac dur si frontal la adresa grupului liberalilor europeni

"Regretam profund ca grupul ALDE nu s-a consultat cu noi sub nicio forma institutionala atunci cand s-a pozitionat fata de Rezolutia Parlamentului European referitoare la statul de drept in Romania, din 13 noiembrie 2018.

Respectiva rezolutie se bazeaza aproape in intregime pe relatari deformate ale chestiunii in discutie, furnizate de parti interesate", scrie Calin Popescu Tariceanu.

Acesta isi construieste mesajul adresat colegilor europeni, sugerand ca acestia au fost mintiti de persoane interesate pentru a fi obtinuta acuzarea publica a regimului politic din care face parte domnul Tariceanu. Fostul premier sustine ca aceasta rezolutie ii aminteste de practicile unui regim totalitar.

"Ca liberali, suntem foarte ingrijorati sa vedem ca grupul ALDE si Parlamentul European in ansamblu se dedau unei practici de acuzare publica ce noua, romanilor, ne aduce aminte de trecutul totalitarist.

Nimic nu e mai putin liberal si mai strain de traditia politica europeana decat o adunare reprezentativa care se angajeaza in actiuni acuzatoare la adresa unora dintre membrii ei", scrie Calin Popescu Tariceanu.

Astfel s-a ajuns in situatia paradoxala ca un senator si lider de partid din Romania cercetat pentru luare de mita, asociat la guvernare cu un condamnat penal, sa-i acuze pe parlamentarii europeni ingrijorati de starea democratiei din Romania si de amploarea fenomenului de coruptie.

"Suntem deja obisnuiti cu Comisia Europeana, care trateaza unele state membre drept vinovate, dar suntem neplacut surprinsi sa vedem ca Parlamentul European urmeaza acest tip de proceduri, menite sa divida si sa submineze increderea reciproca", continua el, folosind acelasi ton critic la adresa parlamentarilor europeni din grupul ALDE.

Tariceanu nu mai poate iesi din inclestarea lui Dragnea

Calin Popescu Tariceanu a castigat din asocierea cu Liviu Dragnea accesul la guvernare, dar formatiunea sa politica este fragila si depinde exclusiv de PSD. Orice incercare a acestuia de a se desprinde de Liviu Dragnea inseamna si posibilitatea de a ramane fara partid.

Parlamentarii ALDE vor fi absorbiti rapid de PSD, in cazul in care Tariceanu ar incerca sa plece de la guvernare.

Problema fostului premier e aceea ca lipsa lui de decizie si jocul la doua capete l-au dus intr-un punct mort, iar destinul sau politic este legat definitiv de cel al lui Liviu Dragnea.

In cazul in care motiunea de cenzura trece, sustinuta de Opozitie, dar si de parlamentarii PSD antiDragnea, atunci, cei din ALDE-Romania il vor sacrifica rapid pe Tariceanu, incercand sa ramana la guvernare, cel putin o parte dintre ei, cealalta fiind inghitita de PSD. Oricum ar fi, cariera politica a lui Calin Popescu Tariceanu a ajuns intr-o fundatura.

Un raspuns rapid care l-a bulversat pe Tariceanu

Guy Verhofstadt, presedintele grupului ALDE din Parlamentul European, i-a raspuns rapid lui Calin Popescu Tariceanu: "Asa cum bine stiti, lucrurile stau exact pe dos - rezolutia a fost rezultatul unei consultari aprofundate atat intre interlocutorii Parlamentului European si Guvernul roman, cat si intre grupul ALDE si partidul pe care il conduci", i-a scris domnul Verhofstadt, europarlamentar si fost premier al Belgiei.

Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din Parlamentul European, nu a crezut mesajul lui Tariceanu si i-a dat acestuia o foaie de parcurs pentru a repara ce a stricat in sistemul de justitie - Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Grupul ALDE din Parlamentul European este liberal, sustinator al statului de drept, militeaza pentru o integrare mai profunda a statelor membre in Uniunea Europeana si sustine crearea unei armate comune.

Guy Verhofstadt, conducatorul ALDE-European, s-a trezit ca, in interiorul grupului, europarlamentarii romani sunt iliberali, eurosceptici si inamici ai principului de domnie a legii (Rule of Law).

"Veti implementa integral recomandarile Comisiei de la Venetia si ii veti cere sprijinul, astfel incat reformele mentionate sa fie puse in deplin acord cu normele statului de drept si principiile Uniunii Europene? Pentru ca totul depinde acum de raspunsul vostru. Asa cum am spus si la dezbaterile din sedinta plenara din 3 octombrie: Nu urmati calea iliberala! Nu in numele nostru si, categoric, nu cu numele nostru!", i-a transmis fara echivoc Guy Verhofstadt lui Calin Popescu Tariceanu o foaie de parcurs pe care acesta nu o poate indeplini fara a fi eviscerat de propriul partid.

O intalnire care a inrautatit situatia lui Tariceanu

Cei doi au avut o intalnire miercuri, la Bucuresti, iar Calin Popescu Tariceanu, la sfarsitul acesteia, a dat o declaratie nuantata: "Am avut posibilitatea sa-i arat cu dosarele in fata care sunt punctele in disputa ridicate de rezolutia adopata in PE, care e pozitia Comisiei de la Venetia si a noastra, aratand astfel de ce avem toata disponibilitatea de a tine cont de aceste recomandari".

Dar Guy Verhofstadt nu a cazut in capacana intinsa de liderul ALDE-Romania si a ramas ferm pe pozitie:

"M-am intalnit cu domnul Tariceanu la Bucuresti. Am stabilit impreuna ca singurul mod de a garanta statul de drept din Romania este implementarea totala si neconditionata a tuturor recomandarilor Comisiei de la Venetia.

Aceasta inseamna ca toate cele trei elemente aflate in disputa - reforma Justitiei, a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala - trebuie sa fie aliniate cu recomandarile Comisiei, urmand ca dupa adoptarea si aprobarea lor de catre Guvern si Parlament, ele sa fie din nou evaluate de catre acest inalt for".

Alegerile europarlamentare, decisive pentru supravietuirea politica a liderului ALDE Romania

Intrebarea care se pune este de ce-l intereseaza pe Calin Popescu Tariceanu ce spun parlamentarii europeni din grupul ALDE?

In anul 2019, la sfarsitul lunii mai, vor avea loc alegerile europarlamentare. Calin Popescu Tariceanu are nevoie ca de aer de o asociere europeana, de apartenenta la o familie politica puternica pentru a avea sansa sa stranga ceva voturi.

O excludere din ALDE-Europa ar reprezenta o reducere semnificativa a sanselor in acest scrutin, pentru ca repudierea ar fi perceputa ca o eticheta prin care ALDE Romania devine un partid nefrecventabil la nivel european.

In ALDE-Europa, conform unor surse apropiate acestui grup parlamentar, exista o discutie ca formatiunea din Romania sa fie exclusa din cauza iliberalismului afisat si sa fie inlocuita cu USR, reprezentantii acestui partid aratandu-si interesul de a adera la grupul liberalilor europeni.

Ceea ce-i cere Guy Verhofstadt lui Tariceanu e imposibil de livrat de catre acesta fara ca alianta PSD-ALDE sa se rupa.

Concret, fostul premier al Belgiei ii cere lui Tariceanu sa-l determine pe Tudorel Toader sa anunte implementarea cererilor din raportul Comisiei de la Venetia in legislatia romaneasca. Asta dupa ce Liviu Dragnea s-a chinuit sa modifice in interes propriu legile vreme de doi ani ca sa scape de posibilitatea de a ajunge la inchisoare.

Pus cu spatele la zid, exista posibilitatea ca Tariceanu sa paraseasca grupul ALDE si sa intre in alegerile europarlamentare ca un lup singuratic cu sanse mult mai mici de a obtine un scor bun.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Tariceanu ALDE scrisoare, #Tariceanu candidat prezidentiale, #Tariceanu Dragnea alianta , #ALDE