Tariceanu isi lanseaza grupul cu gandul la ABBA: "I have a dream"

Joi, 12 Iunie 2014, ora 17:23
3860 citiri
Tariceanu isi lanseaza grupul cu gandul la ABBA: "I have a dream"

Calin Popescu Tariceanu si-a lansat, joi, organizatia intitulata "Grupul de Initiativa pentru pastrarea identitatii liberale", acuzand actuala conducere a PNL ca preda partidul in bratele lui Traian Basescu si reamintind ca are un vis, acela de a vedea Romania a saptea putere economica europeana.

In discursul tinut in fata participantilor la eveniment, Tariceanu a subliniat ca PNL "e intr-o situatie de esec major" dupa cum arata rezultatul alegerilor europarlamentare, dand intreaga vina pe "cei doi lideri care si-au asumat iesirea din USL" - Crin Antonescu si Klaus Iohannis.

De asemenea, acesta a sustinut ca statisticile arata ca partidul a fost votat, in 25 mai, in special de "cetateni de peste 50 de ani, cu educatie elementara sau medie, din mediul rural", iar acest lucru arata ca "PNL a intrat in competitie pentru acelasi electorat cu PSD".

Tariceanu a spus ca electoratul educat superior, din mediul urban, adevarata clasa de mijloc, a "intors spatele PNL" pentru ca din toamna lui 2013 a "inregistrat semnale contradictorii din partea liderilor" acestui partid.

In context, acesta a sustinut ca actualii conducatori ai PNL "au inceput sa ii faca ochi dulci presedintelui", in conditiile in care sustinatorii partidului "si-au pus speranta ca vom indeparta regimul Basescu".

Tariceanu a mai acuzat ca "PNL nu a avut nici un singur proiect de politici publice", folosindu-se de acest prilej pentru a lauda "curajul" dovedit de premierul social-democrat Victor Ponta de a se opune FMI in timpul negocierilor, apreciind ca Fondul are o "mentalitate de mic contabil" fata de Romania.

"Sa punem 'Stop!' celor care au pus la vanzare PNL! Lansam acest grup pentru ca exista oameni care nu accepta sa vanda liberalismul", a mai declarat Tariceanu, criticand vehement si decizia conducerii PNL de a parasi grupul ALDE si de a trece la Partidul Popular European.

In opinia fostului presedinte PNL, actuala conducere a partidului este "ilegitima", iar aceasta decizie a fost luata cu incalcarea statutului, care prevede ca PNL face parte din ALDE.

"A doua zi dupa europarlamentare, PNL a fost impins catre PPE, in bratele celui care de 10 ani doreste desfiintarea PNL pentru a ajunge sa controleze dreapta romaneasca (Traian Basescu, n.red.). Este un act de tradare din partea unei conduceri lipsite de legitimitate, care actioneaza in afara statutului PNL", a mai adaugat Tariceanu.

De ce nu candideaza la Congres

Fostul presedinte PNL a explicat ca nu candideaza la congresul partidului care va avea loc la finalul acestei luni, pentru ca "nu suntem nici orbi, nici surzi, vedem deciziile care au fost luate: fuziune si trecerea la PPE".

Tariceanu l-a atacat si pe Klaus Iohannis, spunand ca "stie prea putin" despre liberalism si "pare sa fie mai degraba pregatit sa stearga cu buretele numai pentru a ajunge candidat la prezidentiale".

Si toate celelalte partide de dreapta au fost tinta atacurilor sale, acesta spunand ca ele "se considera de dreapta, dar nu au nimic de a face cu aceasta ideologie".

Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Traian Basescu a incercat in ultimii 10 ani sa distruga PNL si le-a cerut celor prezenti: "Haideti cu totii sa ne unim in ceea ce ar insemna rezistenta liberala!".

La final, acesta a spus ca membrii noului grup au "datoria" sa vina in fata Romaniei cu un nou proiect major si a reamintit ca inca din ultimul an de mandat a propus ca tara noastra sa devina "a saptea forta economica a Europei".

Tariceanu nu a facut trimitere la cunoscutul slogan al lui Martin Luther King, ci la cantecul formatiei ABBA "I have a dream", spunand ca acesta este visul sau.

O problema pentru PNL

Mai multi parlamentari, actuali sau fosti membri PNL, au anuntat, joi, ca infiinteaza o organizatie nonguvernamentala intitulata "Grupul de Initiativa pentru pastrarea identitatii liberale", care se va constitui la initiativa personala a lui Calin Popescu Tariceanu.

Tariceanu atrage mai multi parlamentari din PNL - vezi cine sunt

Mihai Stanisoara, Daniel Barbu, Radu Boroianu, Daniel Chitoiu, Andrei Gerea, Ovidiu Silaghi sau Sorin Iliesiu sunt cativa dintre cei care i se alatura fostului presedinte PNL.

Lansarea grupului a fost moderata de Daniel Barbu, fost ministru al Culturii, care a explicat ca toti cei prezenti s-au adunat pentru a sustine ideile liberale.

"Ceea ce s-a intamplat in PNL in ultimele saptamani ne-a tulburat pe multi dintre noi. Aceasta ingrijorare ne aduna astazi, necesitatea de a apara ideile, convingerile si valorile liberale. Ni se pare ca aceste valori sunt puse in pericol", a declarat Daniel Barbu, subliniind faptul ca formarea acestui grup "este inceputul unei reflectii asupra cailor, modalitatilor, ca liberalismul sa ramana viu in Romania".

Intr-o interventie telefonica la postul B1TV, presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, a spus ca lansarea grupului este "ultima mare greseala" a lui Calin Popescu Tariceanu, apreciind ca aceia care i se alatura sunt oameni care "au intors spatele partidului" si "si-au pierdut orice credibilitate".

"E un demers propagandistic de care partidul nu are nevoie", a mai spus Quintus, precizand ca noua grupare liberala "se axeaza pe nemultumiri de ordin personal si deloc politice".

Totodata, acesta a subliniat faptul ca, potrivit statutului, Tariceanu nu este membru PNL, pentru ca s-a reinscris in organizatia Satu Mare, nu la sectorul 1, asa cum ar fi trebuit, si a comentat spunand ca aceasta a fost "o manevra care nu ii face onoare".

De asemenea, Mircea Ionescu Quintus a spus ca nu se asteapta ca reprezentantii noii grupari sa faca probleme la congresul care are loc la sfarsitul acestei luni pentru ca acolo "nu vine cine vrea, pot veni numai oamenii cu drept de vot si care sunt delegati".

La randul sau, liderul senatorilor PNL, Puiu Hasotti, a explicat la postul citat care sunt nemultumirile celor care i s-au alaturat lui Tariceanu. Astfel, Ovidiu Silaghi "e tradator pin vocatie", Sorin Iliesiu "e suparat ca nu a fost trecut, dupa doua zile de vechime, pe lista de europarlamentari", iar Radu Stroe "ca nu mai e ministru de Interne, calitate in care a facut tot posibilul pentru PSD, nu pentru PNL".

De altfel, Puiu Hasotti a anuntat ca senatorul Daniel Barbu, cel care "a facut apologia liberalismului", va fi trecut la "comisia pentru drepturile omului sau la egalitate de sanse", pentru ca "sa isi capete locul in ultimul rand la Senat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
#Tariceanu Grup Initiativa liberala, #Tariceanu organizatie liberala, #Tariceanu Iohannis , #PNL