Tariceanu, inca o pledoarie impotriva votului prin corespondenta: Greoi si birocratic

Vineri, 16 Octombrie 2015, ora 21:17
2588 citiri
Tariceanu, inca o pledoarie impotriva votului prin corespondenta: Greoi si birocratic
Foto: Ziare.com

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, copresedinte al ALDE, a declarat vineri, la Arad, ca votul prin corespondenta presupune o procedura greoaie si birocratica, care permite fraudarea voturilor, aratand ca formatiunea sa si el personal sustin pentru romanii din afara granitelor modalitatea votului direct, la sediile misiunilor diplomatice.

"Votul prin corespondenta este o modalitate extrem de greoaie si birocratica, care permite de asemenea fraudarea votului. Exista deci doua impedimente majore: frauda posibila si dificultatea pe care trebuie sa o depaseasca cei care vor sa voteze.

Sunt de parere ca mai degraba trebuie sa ne inspiram din modalitatea folosita in Germania, care este votul direct, sistem de vot prevazut in mod obligatoriu si de Constitutia Romaniei. Asa incat nu trebuie sa riscam o contestatie la CCR a unei posibile legi a votului prin corespondenta", a spus Calin Popescu Tariceanu.

Votul prin corespondenta, pe repede inainte - Tariceanu vrea procedura accelerata

Pe de alta parte, acesta a mai spus ca trebuie sa se aiba in vedere si ceea ce vor cetatenii, o formula care sa le fie cat mai accesibila, nu ceea ce vor politicienii.

"De aceea eu sustin modalitatea votului direct, la ambasada sau la oficiile consulare, iar acolo unde nu exista se pot infiinta sectii de vot prin grija MAE si MAI", a adaugat presedintele Senatului.

Privitor la proiectul de lege privind votul prin corespondenta, Tariceanu a precizat ca acesta ar putea intra saptamana viitoare in dezbaterea Senatului.

Argumentele lui Tariceanu impotriva votului prin corespondenta: Poate fi fraudat

"Saptamana viitoare, proiectul de lege ar putea intra in dezbaterea Senatului si dupa aceea isi va urma traseul catre Camera Deputatilor, care este camera decizionala. Dar repet, ALDE si eu sustinem necesitatea unei modalitati simple de vot care sa dea posibilitatea tuturor celor care vor sa voteze, inclusiv oamenilor cu o educatie mai sumara, sa aiba acces la votul din acea zi", a conchis Calin Popescu Tariceanu.

Recent, Tariceanu a mai declarat ca votul prin corespondenta are doua impedimente majore - este birocratic si poate fi fraudat, motive pentru care ALDE propune un sistem de vot simplu, similar celui din Germania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Calin Popescu Tariceanu vot corespondenta, #Tariceanu vot corespondenta birocratic, #lege vot prin corespondenta , #Senat