Tariceanu ii cheama pe liberali in ALDE: PNL aluneca spre extrema dreapta

Duminica, 17 Aprilie 2016, ora 20:042955 citiri
Tariceanu ii cheama pe liberali in ALDE: PNL aluneca spre extrema dreapta
Foto: Facebook Calin Popescu Tariceanu

Calin Popescu Tariceanu le-a transmis liberalilor o scrisoare deschisa in care ii invita sa reflecteze asupra deciziilor conducerii PNL, care "acum nu gaseste ceva mai bun pentru Primaria Capitalei decat un neolegionar", precizand ca este evident ca liberalismul nu mai poate fi sustinut de PNL.

In scrisoarea deschisa transmisa duminica liberalilor, copresedintele ALDE Calin Popescu Tariceanu acuza lipsa de idei si de viziune a conducerii partidului.

"Noul PNL nu mai are pozitii publice, idei si viziune, nu mai promoveaza valori, nu mai elaboreaza programe. Ii lipsesc mai ales liderii autentici. In 2014 si-a importat candidatul la presedintia Romaniei. Un an mai tarziu nu a fost in stare sa propuna un prim ministru si o echipa guvernamentala. Acum nu gaseste ceva mai bun pentru Primaria Capitalei decat un neolegionar", se arata in scrisoare.

Tariceanu acuza alunecarea PNL spre extrema dreapta, facand trimitere si la desemnarea jurnalistei Oana Stanciulescu drept reprezentat al PNL in consiliul de administratiei al TVR.

"La mijlocul lunii martie, noul PNL desemna ca reprezentant in consiliul de administratie al televiziunii publice un ziarist care s-a remarcat prin efortul sistematic de a-i transforma in modele nationale pe unii membri ai Miscarii Legionare si ai Fratiilor de Cruce care nu s-au dezis niciodata de trecutul lor. (...) Desi a starnit o larga ingrijorare publica, aceasta inclinatie a conducerii noului PNL catre neolegionarism parea sa fie ocazionala. Ea a devenit constitutiva prin desemnarea pe 12 aprilie a domnului Marian Munteanu drept candidat la primaria generala a Capitalei", mai spus fostul presedintele liberal.

Tariceanu mai mentioneaza "probele" cerute de PNL privind orientarea legionara a lui Marian Munteanu si face trimitere si el, ca si Petre Roman, la un citat in care Marian Munteanu il califica drept "asasin" pe fostul premier liberal I.G. Duca, asasinat de legionari in 1933.

"Probele cu privire la orientarea filo-legionara a acestuia sunt legiune. Iata una singura, dar cuprinzatoare, ce da pe fata valorile in care crede domnul Munteanu, dovada extrasa din articolul "Despre doctrina legionara" semnat de acesta in aprilie 1994 in revista Miscarea: > ", se mai mentioneaza in documentul semnat de copresedintele ALDE.

Fostul lider PNL il acuza, din nou, pe presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus pentru ca nu s-a desolidarizat de decizia conducerii partidului si doar s-a abtinut de la votul privind desemnarea lui Marian Munteanu drept candidat la Primaria Capitalei.

Tariceanu face un apel la liberali sa se gandeasca si sa ia in calcul parasirea partidului, pentru a i se alatura in ALDE.

"Am convingerea ca aceasta jenanta neputinta politica, ca si iresponsabilitate morala a conducerii noului PNL sunt departe de a-i caracteriza pe toti membrii partidului. Au ramas in noul PNL, din inertie personala ori din loialitate institutionala, numerosi liberali veritabili. Nu le cer neaparat sa mi se alature fara intarziere. Nu pretind ca detin monopolul convingerilor liberale si democratice (...)

Ii rog doar pe cei din noul PNL care se considera in continuare liberali sa-si ia un timp de reflectie, oricat de scurt. Sa treaca deciziile conducerii noului PNL prin filtrul propriei lor constiinte de liberali si de democrati. Si sa vada daca ramane ceva. Sa ia apoi o decizie in deplina cunostinta de cauza. Cauza mea si a lor trebuie sa fie dainuirea liberalismului si apararea democratiei in Romania. Mi se pare evident ca aceasta cauza nu mai poate fi sustinuta in interiorul noului PNL", conchide fostul presedinte al PNL.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News