Tariceanu ii ataca pe procurorii DNA, care-i cer urmarirea penala pentru mita: Vor sa ma intimideze. Resping in totalitate acuzatiile

Marti, 27 Noiembrie 2018, ora 13:45
5060 citiri
Tariceanu ii ataca pe procurorii DNA, care-i cer urmarirea penala pentru mita: Vor sa ma intimideze. Resping in totalitate acuzatiile
Foto: Digi24 TV

Calin Popescu Tariceanu a sustinut o conferinta de presa marti, dupa sedinta Comisiei Juridice din Senat, in care a fost audiat cu privire la dosarul DNA in care e acuzat de mita, afirmand, pe de o parte, ca nu a apucat sa parcurga toate cele 73 de volume, dar pe de alta parte sustinand cu tarie ca procurorii nu au nicio proba.

"Acest asa-zis demers al procurorilor, materializat intr-un referat transmis Parlamentului pentru presupuse fapte de coruptie, are un scop bine definit: Sa ma intimideze pe mine si pe cei care doresc sa ma urmeze in aceasta lupta dupa timp de 4 ani cu excesele si abuzurile grave care s-au petrecut in Justitia din Romania.

Are menirea de a amplifica confuzia care domneste in societate intre cetateni, care cu greu mai pot sa distinga intre ce e corect de ce nu e corect, intre bine sau rau", a sustinut presedintele Senatului.

In plus, Tariceanu a afirmat ca asa s-a ajuns la o "neincredere in institutii", acuzand DNA ca "da impresia oamenilor ca Parlamentul e mobilat de oameni care sunt toti corupti, ca Executivul e incapabil, ca primarii, care au fost si ei prinsi in acest vartej, ca nu conduc localitatile decat in beneficiul propriu".

"Nu ar fi mai bine ca Romania sa fie condusa de 100 de procurori vanjosi impreuna cu 200 de ofiteri cu ochi albastri, care decid ei ce e bine si ce nu, in pofida voturilor date de cetateni?", a intrebat retoric Calin Popescu Tariceanu, subliniind ca "asta a fost esenta demersului DNA" in cazul sau.

Liderul ALDE s-a aratat foarte ferm. "Voi continua demersurile pe care le-am intreprins impreuna cu colegii mei pentru reformarea Justitiei, legile trebuie finalizate, trebuie aduse corecturile necesare, Codul Penal si Codul de Procedura Penala, in asa fel incat Justitia, actiunea procurorilor, sa nu mai fie una discretionara (...) Este normal ca statul sa plateasca pentru aceste grave erori comise in Romania in domeniul Justitiei?", a mai declarat, printre altele, presedintele Senatului.

Intrebat de jurnalisti, Calin Popescu Tariceanu a sustinut ca hotararile adoptate in timpul mandatului sau de Guvern si puse la indoiala de procurorii DNA sunt, de fapt, "pe deplin legale, niciuna dintre hotarari nu a fost insotita de plata de bani catre Microsoft".

In context, presedintele Senatului a reamintit ca dosarul trimis de DNA la Parlament are un volum foarte mare de documente.

"Nu am putut sa parcurg totul (...) Interceptari telefonice nu am gasit pana in acest moment, nu sunt mentionate, din ce am vazut (...) Aceste 73 de volume care au 17.000 de pagini trebuiau sa aiba un index, referatul procurorilor care contine acuzatii sa se coroboreze cu probele", a spus Tariceanu.

Niciodata nu am pretins si nu am luat de la nimeni nicio favoare!

Intrebat de jurnalisti cum le recomanda colegilor sai senatori sa voteze, in favoarea sau impotriva solicitarii DNA de incepere a urmaririi penale pe numele lui, Tariceanu a raspuns: "Nu am sa fac o recomandare", precizand ca "procuratura nu poate sa ancheteze oportunitatea deciziilor pe care le ia Guvernul".

"Procuratura poate sa ancheteze legalitatea lor, nu oportunitatea lor (...) Colegii mei sa isi asume pe deplin responsabilitatea deciziei, nu sa se derobeze de ea (...)

Sunt de 30 de ani in politica si niciodata nu am pretins si nu am luat de la nimeni nicio favoare. La inceputul anilor '90, am stat ca un intreprinzator si mi-am vazut de infiintarea unor afaceri personale, asa ca am o situatie materiala care ma pune la adapost de astfel de tentatii, situatie de care altii nu au beneficiat (...)

Resping in totalitate acuzatiile care mi se aduc, ramane la latitudinea Senatului si membrilor sa decida", a conchis liderul ALDE, subliniind inca o data ca procurorii "nu au niciun fel de proba sa demonstreze ca aceste hotarari s-ar fi luat in mod nelegal".

"Hotararile puteau fi atacate in contencios administrativ sau puteau fi anulate de Guvernul care a urmat, dar care nu le-a anulat, ba chiar le-a continuat (...)

Nimeni nu ii impiedica pe procurori ca aceste suspiciuni rezonabile sa fie insotite de probe, nu au facut-o, suspiciunile nu pot sa tina loc de probe", a adaugat Tariceanu, asaltat de jurnalisti cu intrebari.

Referitor la o posibila ordonanta pentru amnistie si gratiere, liderul ALDE a precizat: "Nu am avut discutii in legatura cu acest subiect".

Senatorul PSD Robert Cazanciuc, membru al Comisiei Juridice, a anuntat la finalul sedintei de azi ca raportul in cazul Tariceanu va fi votat in comisie martea viitoare, urmand ca apoi sa fie trimis la plen, pentru votul decisiv.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Tariceanu DNA vot comisie , #DNA