Tariceanu: E surprinzator de bine cum sta astazi monarhia in Romania

Miercuri, 17 Septembrie 2014, ora 23:14
3881 citiri
Tariceanu: E surprinzator de bine cum sta astazi monarhia in Romania

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, lider al Partidului Liberal Reformator a declarat miercuri, la Oradea, ca monarhia si Casa Regala au inceput sa fie reconsiderate in Romania si e chiar "surprinzator de bine cum sta astazi monarhia in Romania", dar inca nu s-a atins masa critica pentru a constata la nivelul societatii ca se poate face o schimbare de regim constitutional.

"Nu mi-am schimbat optiunea, daca vreti, de perspectiva. Sigur ca o sa spuneti poate este o contradictie intre faptul ca eu as sustine revenirea Romaniei la monarhie, la o monarhie constitutionala, subliniez, si faptul ca sunt candidat la Presedintia Romaniei. Nu este o contradictie. Sunt candidatul la Presedintia Romaniei pe baza actualei ordini constitutionale, pe baza actualului regim politic. Dar nimic nu ma impiedica sa ma gandesc la ce cred eu ca ar fi mai bine in Romania pentru viitor", a spus Tariceanu.

Modelul catre care considera acesta ca trebuie sa se indrepte Romania este fie de republica parlamentara, fie de monarhie constitutionala. In ambele cazuri, a explicat Tariceanu, seful statului are un rol care este mai degraba simbolic sau de reprezentare.

Dar el in acelasi timp trebuie sa fie un factor neutru, un factor de echilibru, ceea ce "nu-i usor de realizat", a spus liderul PLR, dand ca exemplu ce se intampla in Romania de astazi, la exercitiul actualului presedinte.

"El este orice in afara de un factor de echilibru. E orice in afara de un factor neutru, de aceea in momentul in care cheama partidele la consultari nimeni nu se duce, pentru ca isi da seama ca el este de fapt un partizan. Presedintele nu trebuie sa fie asa ceva," a subliniat Tariceanu.

Valenta suplimentara a monarhiei constitutionala, a explicat liderul liberal, spre deosebire de presedinte, este ca regele, dincolo de a fi simbolul statului, reprezinta factorul de continuitate istorica la capitolul traditii, cultura, ajungand sa simbolizeze, intr-un fel, tara si natiunea si sa-i dea prestigiul de care are nevoie si pe care presedintele, din pacate, nu poate sa-l confere, pentru ca sta unul sau doua mandate de patru-cinci ani, iar apoi vine altcineva.

"Eu am facut scoala inainte si nu stiu daca stiti ce scria in manualele de istorie despre monarhie. Si foarte multi din generatiile mai varstnice au ramas cu aceste tipare propagandistice de care se desprind greu. Unii nu se desprind deloc. De aceea acest lucru ma face sa va spun ca e surprinzator de bine cum sta astazi monarhia in Romania.

Dar inca nu s-a atins masa critica pentru a constata la nivelul societatii ca se poate face o schimbare de regim constitutional. As fi bucuros sa constat ca s-a atins masa critica, sa se faca o dezbatere politica larga, la nivelul societatii, care sa ne duca la concluzia ca trebuie sa organizam un referendum si sa hotaram: ramane republica sau ne facem monarhie", a mai spus Tariceanu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Tariceanu monarhie Romania, #Tariceanu monarhie , #Candidat Alegeri Prezidentiale 2014