Tariceanu e optimist alaturi de Orban: Are mai multe sanse sa treaca Guvernul

Duminica, 20 Octombrie 2019, ora 23:14
4529 citiri
Tariceanu e optimist alaturi de Orban: Are mai multe sanse sa treaca Guvernul
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat, duminica seara, ca este increzator in sansele Guvernului Orban de a trece in Parlament deoarece criza politica din Romania nu trebuie prelungita.

"Eu cred ca are mai multe sanse sa treaca decat nu pentru ca banuiesc ca si la ceilalti lideri politici si la celelalte partide e un semn de intrebare pe care trebuie sa si-l puna in raport cu electoratul. Ce facem, prelungim aceasta criza politica, pentru ca ea va avea consecinte foarte grave in ceea ce priveste situatia economica deja afectata", a spus Tariceanu, intr-o emisiune la Antena 3.

Liderul ALDE a afirmat ca obiectivul tuturor partidelor de opozitie a fost acela de a demite Guvernul, el punctand ca formatiunea pe care o conduce va vota acest Executiv conditionat.

"Votam acest Guvern conditionat, adica nu dam un cec in alb pentru orice masura pe care vrea s-o adopte. Sunt cateva lucruri pe care e bine sa le stim de la inceput, ca sa nu ajungem ulterior in disputa. Acest lucru evident ca nu elimina posibilitatea unor diferente de vederi ulterior, dar macar pe niste lucruri importante, pe care noi le-am si sintetizat, trebuie sa ajungem la intelegere.

O sa avem o intrevedere la inceputul saptamanii viitoare. (...) Trebuie sa existe un document pe baza caruia ne angajam. Nu vrem sa mergem orbeste, adica sa spunem ca avem incredere absoluta, faceti ce vreti, ca mergem pe mana voastra. Lucrul asta nu se intampla nicaieri. Asa cred ca trebuie sa procedam si e foarte corect si responsabil", a opinat Calin popescu Tariceanu.

El a adaugat ca presedintele Iohannis nu are interesul sa o aiba in continuare pe Viorica Dancila drept prim-ministru cu atributii reduse.

"Eu cred ca ar avea interesul sa aiba guvernul pe care si-l doreste (Klaus Iohannis - n.r.), eventual guvernul condus de PNL. Succesul motiunii nu este complet daca nu se regaseste la Palatul Victoria un alt guvern", a subliniat presedintele ALDE.

Tariceanu a precizat ca, in conditiile in care in turul al doilea al alegerilor prezidentiale ar intra Klaus Iohannis si Viorica Dancila, nu stie cui i-ar da votul, sustinand ca nu este pregatit pentru aceasta varianta. El a mai spus ca este posibil sa nu mearga la vot si sa ceara sustinatorilor ALDE sa procedeze la fel, intr-o astfel de situatie, dar s-a aratat increzator ca in cel de-al doilea tur al alegerilor pentru Presedintele Romaniei vor intra Klaus Iohannis si candidatul sustinut de ALDE si Pro Romania, Mircea Diaconu.

Referitor la faptul ca a stat la aceeasi masa a discutiilor cu actualul presedinte al PNL, Ludovic Orban, cu care a avut anumite dispute in trecut, Calin Popescu Tariceanu a spus ca a dat dovada de "realism politic", avand in vedere criza din tara.

"Un partid liberal sau un liberal ca persoana, daca nu apara un principiu fundamental, si anume cel al protectiei drepturilor si libertatilor individuale, atunci se descalifica si cred ca aici am spus tot. Nici nu-l plac mai mult, nici nu-l respect mai mult (pe Ludovic Orban - n.r.) decat acum sase luni sau decat acum un an. Stam la aceeasi masa dintr-un motiv foarte pragmatic, pentru ca eu cred ca actuala criza politica trebuie rezolvata.

Trebuie sa se formeze un guvern si pentru acest lucru am aratat disponibilitate de a acorda un sprijin conditionat. Acesta este motivul pentru care a trebuit sa stam la masa, nu din alte motive. Pana la urma, jocurile politice, asa cum s-au facut, cartile asa cum s-au redistribuit, asta au adus. Suntem intr-o situatie care trebuie tratata, dupa parerea mea, cu un minim realism politic. Daca incercam sa facem din politica un loc al idealismului, probabil ca nu o sa ajungem prea departe", a mai afirmat Tariceanu.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#Tariceanu sanse vot Guvern Orban Parlament , #PNL