Tariceanu, despre reactia liberalilor la gratiere: Politrucii stalinisti strigau in fata inchisorilor cu detinuti politici "Moarte lor!"

Miercuri, 08 Februarie 2017, ora 16:126224 citiri
Tariceanu, despre reactia liberalilor la gratiere: Politrucii stalinisti strigau in fata inchisorilor cu detinuti politici "Moarte lor!"
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a afirmat, miercuri, in Parlament, in timpul dezbaterilor pe motiunea de cenzura, ca atitudinea PNL fata de OUG 13 i-a lasat "un gust amar", comparand situatia cu aceea din perioada stalinista, cand "politrucii" se puneau in fata inchisorilor cu detinuti politici si strigau "Moarte lor!".

"In ultimele luni, in Statele Unite, sute de mii de americani au iesit in strada: unii impotriva noului presedinte Donald Trump, altii in favoarea lui. In ultimii ani, proteste similare au avut loc in Marea Britanie, cu ocazia Brexit-ului, in Germania. (...) Nu se putea si, astfel, avem si noi protestele noastre. (...) Este dreptul lor si eu il respect", a afirmat Tariceanu.

El a acuzat insa ca PNL, USR si pe presedintele Klaus Iohannis politizeaza aceste proteste si provoaca "o criza fara precedent".

"Motiunea de fata readuce in prim plan o obsesie a Partidului National Liberal: coruptia. Domnilor parlamentari din opozitie, romanii ne cer sa eliminam coruptia din institutiile de forta, la fel cum ne cer sa eliminam coruptia din clasa politica. Clasa politica a inceput sa se reformeze. Institutiile de forta refuza orice reforma", a spus Tariceanu.

Seful ALDE da ca exemplu demisia lui Florian Coldea, precum si "implicarea" procurorului sef al DNA in scandal, ea fiind "parte a binomului SRI-DNA".

El a reluat si acuzatiile potrivit carora presedintele Iohannis "refuza in continuare sa restituie statului sute de mii de lei bani castigati din inchirierea unei case obtinute ilegal, conform unei sentinte in Justitie".

"Alte institutii de forta ale statului - DIICOT, ANI, ANAF - sunt implicate in scandaluri uriase de coruptie, cu dosare intocmite de procurori, unele cu un cert parfum de rafuiala pentru putere. Iata principalul izvor al coruptiei din Romania de astazi! Cei numiti sa conduca vremelnic institutiile de forta exercita discretionar puterea si incearca sa controleze pe cei alesi de popor", a spus Tariceanu.

Citeste si ce a declarat pentru BBC Tariceanu, legat de magistrati si sistemul judiciar roman si cum a reactionat CSM in urma afirmatiilor sale.

El a continuat, facand o paralela cu o situatie din timpul perioadei staliniste, afirmand ca ea ofera "multe ironii".

"In 1947, Primaria Sibiului i-a acordat titlul de cetatean de onoare lui Andrei Visinski, supranumit 'procurorul terorii', procurorul trimis de Stalin pentru a sovietiza Romania. Victima si-a celebrat calaul. La distanta de 70 de ani, Partidul National Liberal isi lauda calaul, inghetat de frica", a spus el.

Tariceanu a mai criticat PNL pentru comportantul fata de OUG 13, comparand atitudinea cu aceea fata de detinutii politici din perioada stalinista.

"Ne-ati lasat un gust extrem de amar la cum ati reactionat la legile gratierii. (...) Va aduc aminte cum actionau politrucii din perioada neagra a stalinismului, care se duceau in fata inchisorilor unde erau detinutii politici. Stiti ce strigau? 'Cei ce zac in inchisori sunt dusmani si tradatori, moarte lor'", a spus seful Senatului.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News