Tariceanu, despre cazul Sova: Presedintele Senatului nu raspunde de votul alesilor (Video)

Miercuri, 25 Martie 2015, ora 16:11 2462 citiri
Foto: B1TV

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a explicat intr-o scurta conferinta de presa argumentele legislative care au stat la baza respingerii solicitarii DNA de incuviintare a arestarii preventive a lui Dan Sova si a precizat ca este dreptul PNL sa sesizeze Curtea Constitutionala.

Tariceanu a precizat foarte clar ca atat in cazul lui Darius Valcov, cat si in cazul Dan Sova au fost aplicate prevederile art. 24. alin. 4. din Legea 96 /2006, care prevede: "Camera hotaraste asupra cererii cu votul secret al majoritatii membrilor sai", in conditiile in care articolul 76 din Constitutie spune ca "Legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera".

Mirul salveaza parlamentarii de DNA: Sova scapa, Valcov poate fi arestat, PNL sesizeaza CCR

"Acest lucru a fost mentionat si in cazul Valcov, si in cazul Sova. Nu a existat niciun fel de comentariu sau opinie potrivnica, deci a fost acceptat de tot plenul Senatului", a subliniat Calin Popescu Tariceanu.

Presedintele Senatului a spus ca e dreptul PNL sa sesizeze Curtea Constitutionala pe acest subiect.

"Sigur, in cazul in care va exista o decizie a Curtii, exista obligativitatea de conformare, ca intotdeauna", a mai punctat el.

Intrebat de jurnalisti daca decizia CCR se va aplica retroactiv, adica si in cazul Sova, Calin Popescu Tariceanu a raspuns: "E prematur sa anticipam decizia Curtii, in primul rand trebuie facuta sesizarea".

"In cazul in care va exista o sesizare. Trebuie sa asteptam", a completat el, parand sa puna la indoiala decizia PNL.

Tariceanu a mai subliniat faptul ca articolul in baza caruia a fost respinsa arestarea lui Dan Sova "nu a fost niciodata contestat la CCR".

"Ati asistat la dezbaterile care au avut loc, vor aparea si in stenograma. In doua randuri am mentionat in mod explicit articolul pe baza caruia se desfasoara votul", a precizat inca o data presedintele Senatului.

De asemenea, Tariceanu a refuzat sa isi asume vreo responsabilitate cu privire la cele intamplate astazi, explicand ca "presedintele nu conduce Senatul precum generalul trupele".

"Presedintele Senatului nu are decat un singur vot si nu raspunde pentru voturile celorlalti, fiecare isi exercita votul conform propriei constiinte. Nu raspund de procedura, procedura e cea pe care am supus-o votului", a mai afirmat el.

Intrebat de un jurnalist daca in opinia sa, de politician si fost premier, in cazul Sova ar fi trebuit sa prevaleze Constitutia sau legea, tinand cont ca prevederile sunt contrare, Calin Popescu Tariceanu a dat un raspuns evaziv.

"In general, Constitutia prevede normele principale de functionare si raporturile dintre institutii si de aceea le revine regulamentelor si legilor chestiuni care nu sunt de nivel constitutional", a declarat el, precizand ca "pana in momentul de fata regulamentul comun al celor doua camere a functionat".

Plenul Senatului a dat un vot, miercuri, pentru solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova. Au fost 151 de voturi exprimate, 79 pentru, 67 contra, iar 5 au fost anulate.

In urma votului s-a constatat ca nu a fost intrunit numarul majoritatii senatorilor (85), in conformitate cu legea privind statutul senatorilor, prin urmare Senatul nu a incuviintat arestarea lui Dan Sova.

Liberalii au anuntat ca vor sesiza Curtea Constitutionala.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News