Tariceanu: Creste sentimentul ca romanii nu sunt recunoscuti drept europeni cu drepturi depline

Luni, 01 Aprilie 2019, ora 12:23
6155 citiri
Tariceanu: Creste sentimentul ca romanii nu sunt recunoscuti drept europeni cu drepturi depline
Foto: Arhiva Pixabay

Este "foarte greu" pentru membrii Parlamentului Romaniei sa explice alegatorilor de ce acestia nu se pot misca liber in spatiul Schengen, desi conditiile tehnice sunt indeplinite, dar aceasta "amaraciune" nu a dus la nasterea unor miscari populiste in tara noastra, sustine presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu.

Presedintele Senatului a vorbit, luni, la deschiderea Conferintei Interparlamentare privind Viitorul Uniunii Europene, despre orientarea proeuropeana a tarii noastre.

"Toate sondajele arata ca mai mult de doua treimi dintre romani au sentimente pozitive legate de viitorul Uniunii Europene. Cifra este semnificativ mai mare decat media europeana. Romanii cred cu adevarat ca cele patru libertati fundamentale, piata interna, politica de coeziune, politica agricola comuna si extinderea UE, sunt procese care le transforma viata cotidiana in mai bine", a afirmat el in limba engleza.

Romanii isi pierd increderea in viitorul tarii. Sunt mai optimisti cand e vorba de UE - sondaj INSCOP

Evenimentul este organizat in contextul Presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene.

Tariceanu a abordat si faptul ca Romania nu face parte din spatiul Schengen.

"Este foarte greu pentru noi, membrii Parlamentului Romaniei, sa le explicam cetatenilor de ce inca nu se pot misca liber in zona Schengen, desi Guvernul Romaniei a indeplinit de mult toate cerintele. Un sentiment ca nu sunt recunoscuti drept europeni cu drepturi depline creste printre cetatenii romani si ar trebui acordat credit societatii romane ca aceasta amaraciune nu a dat nastere unor tendinte populiste", a punctat presedintele Senatului.

El a apreciat ca, "totusi, institutiile europene sunt vazute frecvent ca locuri ale economiei bune, dar ale politicii rele". Astfel, a evidentiat Tariceanu, la nivelul UE, au castigat teren "experti ce nu au fost alesi".

"Elitele europene s-au apropiat de reducerea a ceea ce noi am fost crescuti sa vedem, in contextul politicii nationale, si au inlocuit (aceste valori - n.r.) cu regulile birocratilor, avocatilor si ale unor experti ce nu au fost alesi.

Pana acum, demersul lor a functionat. La alegerile din mai pentru Parlamentul European va fi un test care va arata daca aceasta tendinta va continua", a spus Calin Popescu-Tariceanu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#UE romani drepturi Schengen Tariceanu , #Senat