Tariceanu ataca fuziunea PNL-PDL: Ce camuflaj mai bun puteau gasi oamenii lui Basescu?

Duminica, 27 Iulie 2014, ora 12:57
4725 citiri
Tariceanu ataca fuziunea PNL-PDL: Ce camuflaj mai bun puteau gasi oamenii lui Basescu?
Foto: Facebook/Calin Popescu Tariceanu

Seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a criticat in termeni duri fuziunea PNL-PDL, care a fost votata, sambata, in congresul comun al celor doua partide.

Tariceanu a precizat, duminica, intr-un comunicat remis Ziare.com, ca "decizia de fuziune cu PDL a Congresului extraordinar al PNL din 26 iulie 2014 reprezinta incununarea cu succes a eforturilor depuse de Traian Basescu inca din 2005 de a subordona PNL, cu toate consecintele care decurg de aici".

Fostul senator liberal a vorbit despre eforturile pe care le-a depus, atat in calitate de presedinte al PNL, cat si in calitate de premier, pentru a pastra "prestigiul si credibilitatea partidului", care ar fi fost risipite de actuala conducere.

"Traian", scos din imnul intonat la Congresul PNL. Fuziunea s-a transat in 25 de minute

"In calitatile mele de presedinte al PNL, de prim-ministru desemnat in numele PNL si, ulterior, de membru al Biroului Politic National, am facut uz in acesti ani de toate mijloacele si instrumentele democratice pentru prestigiul si credibilitatea partidului, pentru a-i pastra identitatea si unitatea.

Toate eforturile, toate realizarile, tot prestigiul si credibilitatea castigate, toata munca depusa de membrii simpli ai partidului dupa Revolutie, si nu in ultimul rand, istoria de 139 de ani a PNL au fost risipite de cativa lideri alesi in mod nefericit sa conduca destinele partidului", a acuzat Tariceanu.

Liberalii au tradat electoratul

Acesta a notat ca electoratul a mandatat in 2012 PNL si PSD sa neutralizeze regimul lui Traian Basescu, acuzand ca liberalii si-au tradat votantii acceptand fuziunea cu "partidul lui Basescu si Boc, partid care a adus atatea necazuri si saracie poporului roman".

"Ca unul care cunoaste bine baza PNL, as fi nedrept sa-i acuz de toate acestea pe simplii membri ai partidului, cand vinovatii sunt doar cei de la prezidiu, cei care au rupt USL, cei care au pierdut alegerile europarlamentare si care, pentru interese personale meschine, pentru a-si acoperi infrangerile si pentru implinirea planurilor faurite de Basescu, au ales cu grija delegatii la ultimele doua congrese", a precizat fostul presedinte al PNL.

Tariceanu a vorbit si despre gestul fostului lider liberal Crin Antonescu de a nu participa la Congresul de sambata.

Crin Antonescu nu participa la conventia de fuziune PNL - PDL (Video)

"Pretextul acestei fuziuni a fost constructia unui 'mare partid de dreapta'. Un partid, mare sau mic, se construieste pe baza de convingeri comune si incredere. Actiunile publice ale celor doua partide, premergatoare fuziunii, arata orice numai incredere interna si intre parteneri nu. Tradarile se tin lant, fostul presedinte al PNL a simtit-o pe propria piele, iar neparticiparea sa la Congresul de fuziune ar putea fi si un semnal tardiv ca a inteles greseala cruciala de a fi dirijat partidul spre aceasta fundatura", a mentionat el.

Calin Popescu Tariceanu a subliniat ca "marele partid de dreapta" incearca acum sa obtina "ce a distrus conducerea PNL, un drept consfintit in USL, semnat si parafat".

"Mai rau de atat, urmare a orgoliilor si veleitarismului, asa-zisa dreapta politica este mai divizata ca oricand si a adus pe scena o avalansa de candidati la presedintie, toti colaboratori sau oameni ai lui Basescu, direct sau prin intermediari. Situatia in care a ajuns dreapta politica este urmarea lipsei de profesionalism, viziune si buna-credinta manifestate de nefericitii ei lideri", a spus presedintele Senatului.

Fuziunea PDL - PNL a fost votata. Cine a criticat-o si ce fel de presedinte vrea Iohannis

Acesta a acuzat ca de la congresele dreptei au lipsit "dezbaterile ideologice, programatice sau macar proiecte de mai mica anvergura", tot ce i-ar fi preocupat pe liderii formatiunilor politice fiind impartirea functiilor.

"De aceea, fuziunea dintre PNL si PDL a transformat noua constructie intr-o forma fara fond, o forma care nu-si propune nimic constructiv, ci doar sa obtina noi functii pe care sa le imparta tot celor de la prezidiu. Agenda alegatorului nu exista pentru ei", a acuzat Tariceanu.

Urmeaza aderarea PMP

"PDL nu este un partid de dreapta. PDL este un partid fara ideologie, dupa chipul si asemanarea liderului sau spiritual si 'de facto', Traian Basescu. PDL a fost si a ramas, in ciuda eforturilor propagandistice de a prezenta contrariul, partidul lui Basescu. Faptul ca un numar de apropiati ai lui Basescu, grupati in PMP, nu a aderat inca la noua constructie politica, este doar un detaliu care urmeaza a fi rezolvat in scurt timp", anticipeaza fostul senator.

El i-a raspuns si liderul PNL Klaus Iohannis, care i-a numit tradatori pe cei care au aderat la grupul condus de Tariceanu, Partidul Liberal Reformator (PLR), sustinand ca "s-au facut frati cu PSD".

"'Frate' cu PSD s-a facut PNL atunci cand a fost incheiat protocolul USL, in urma caruia electoratul ne-a votat in proportie de 65%", a replicat Tariceanu.

"Ce adapost si camuflaj mai bun puteau sa gaseasca oamenii lui Basescu dupa ce au chinuit, au furat si au terorizat poporul roman atatia ani, decat istoria si prestigiul de 139 de ani ale PNL? Ce adapost mai bun putea sa-si planuiasca Basescu dupa incheierea mandatului, avand in vedere numeroasele sale probleme penale de care l-a ferit imunitatea prezidentiala?", a continuat acesta.

Calin Popescu Tariceanu a anuntat, in incheierea documentului citat, ca pe 1-2 august va fi organizat Congresul Partidului Liberal Reformator, "partid in care ne punem mari sperante ca va fi adevaratul reprezentant al dreptei politicii romanesti, bazat pe programe, convingeri politice si mai ales incredere si unitate".

Fuziunea PNL-PDL, criticata si din stanga, si din dreapta

Declaratiile sefului PLR vin in contextul in care, sambata, a fost votata fuziunea prin contopire dintre PDL si PNL, constructie la care contribuie si Forta Civica, partid ce a fost absorbit de PDL. Astfel a luat nastere Alianta Crestin Liberala (ACL).

Ponta, despre fuziunea PDL-PNL: O reunire a "nebunilor si miseilor" (Video)

Udrea, despre fuziunea PDL-PNL: O zi neagra! PDL dispare, Blaga stinge lumina (Video)

Fuziunea a fost criticata nu doar de presedintele PSD, Victor Ponta, care i-a numit pe reprezentantii noii formatiuni "nebuni si misei", ci si de presedintele PMP, Elena Udrea, care a spus ca astfel PDL dispare si ca este "o zi neagra".

Dupa oficializarea fuziunii, la inceputul lunii august va fi desemnat candidatul ACL la alegerile prezidentiale, care va fi ales dintre presedintele PNL, Klaus Iohannis, si prim-vicepresedintele PDL, Catalin Predoiu.

Din noua constructie fac parte alti trei politicieni care si-au anuntat anterior intentia de a candida la alegerile prezidentiale - fostul presedinte liberal Crin Antonescu, presedintele Forta Civica Mihai Razvan Ungureanu si europarlamentarul PDL Monica Macovei.

D.T.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#Tariceanu fuziune PNL PNL, #Tariceanu PNL, #Tariceanu PDL, #Tariceanu Basescu, #congres PLR , #PNL