Călin Popescu Tăriceanu a fost achitat în dosarul privind menținerea ilegală în funcție a unui fost senator PSD

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 10:33 3383 citiri
Fostul preşedinte al Senatului, Călin Popescu Tăriceanu FOTO Hepta

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul în care era judecat în legătură cu presupusa menținere ilegală în funcție a unui fost senator PSD, Ovidiu Marciu.

Avocatul lui Călin Popescu Tărieanu a fost fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader.

Minuta deciziei ÎCCJ la Tăriceanu:

„În baza art. 16 alin. (1) litera 1) Cod procedură penală, achită inc. Popescu Tăriceanu Călin pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, prevăzută de art. 297 alin. (1) Cod Penal.

În baza art. 16 alin (1) litera b) teza I Cod procedură penală, achită inc. Popescu Tăriceanu Călin pentru complicitate la infracțiunea de uzurpare de calități oficiale, prevăzută de art. 48 alin. (1) Cod penal raportat la art. 258 alin. (1) Cod Penal.

În baza art. 16 alin. 1 litera b) teza I. Cod procedură penală, achită inc. Marciu Ovidiu Cristian Dan pentru săvârșirea infracțiunii de uzurpare de calități oficiale, prevăzută de art. 258 alin. (1) Cod Penal.

În baza art. 397 alin (1) Cod procedură penală raportat la art. 19 cod procedură penală respinge acțiunea civilă privind pretențiile formulate prin constituirea de parte civilă de către Matei Cristian.

Conform art. 275 alin. (3) Cod procedură penală, cheltuielile judiciare avansate de stat rămân în sarcina acestuia.

Cu apel termen de 10 zile de la comunicare.

Pronunțată în ședință publică, azi, 07 decembrie 2021”, se arată în minută.

Ce i se imputa fostului premier

Procurorii Parchetului General îi imputau lui Călin Popescu Tăriceanu că, pe vremea când era șeful Senatului, n-ar fi făcut demersuri pentru vacantarea postului de senator ocupat de Ovidiu Marciu, care fusese găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI) la nivelul anilor 2010-2012.

Ambii au fost trimiși în judecată de Parchetul general, Călin Popescu Tăriceanu fiind acuzat de abuz în serviciu, iar Ovidiu Marciu de uzurpare de calități oficiale.

La termenul de marți, 9 noiembrie, procuroarea PG a recunoscut că întreg rechizitoriul a fost construit pe „o confuzie” între normele de drept care se aplică în caz de incompatibilitate și cele care dispun interdicția de a ocupa o funcție.

Avocata lui Ovidiu Marciu a explicat în fața Înaltei Curți că, într-adevăr, ANI l-a găsit pe clientul său în incompatibilitate, dar nu pentru funcția de senator, cu pentru cea pe care o ocupa în perioada 2010-2012, respectiv de consilier județean al CJ Giurgiu. Apărătoarea lui Marciu a declarat că de la finalizarea raportului ANI și până la o decizie definitivă a ICCJ au trecut niște ani.

Chiar și așa, după ce ICCJ a pronunțat decizia definitivă cu privire la incompatibilitatea lui Marciu de a fi – în același timp – și consilier județean și contractor pe un șantier din Giurgiu, el a fost eliberat din funcția pe care o ocupa la Consiliul Județean, astfel că nu poate fi pedepsit de două ori, adică nu i se putea interzice să ocupe fotoliul de senator, a mai explicat avocata.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că el nu a încălcat nicio lege în acest caz.

„Sunt de acord cu apărările avocaților mei și doresc să subliniez că (…) legea nu dă niciun mecanism șefului Senatului. Președintele Senatului are puteri extrem de limitate: sesizează CCR și conduce lucrările Senatului. El nu este comandantul vaporului, în rechizitoriu este greșit înțeles”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News