Specia: Politician

Duminica, 05 Aprilie 2009, ora 23:55
4388 citiri
Specia: Politician

"Politicianul roman are Gusa. Tu nu poti sa pui Geoana pe geoana, iar lui i se Flutur-a. Ba mai rau, il doare in Basescu. Normal - e foarte Tariceanu. Chiar daca il cheama Berceanu, nu sta in Berceni.

Spune ca are viziune, desi e Chiuariu. Chiar, cum poti sa spui ca-ti Chiuariu stomacu de foame cand el e Mazare? El pune Remes-ag cu agricultura si il pierde. Pentru ca in capul lui e Videanu. Asta fara niciun pic de Ruseanu. Ce Cioroianu...

Am o intrebare: Daca politicianul roman e Boureanu, mai poate fi si Vacaroiu? Oricum, toti sunt niste Boagiu. Inca una: Udrea e Belo? No, Marco e Belo. Si Udrea? Pai el e ud si ea e rea.

Tu ii spui politicianului ca totul e la vale si nu se mai Oprescu pana nu face Boc. Si el crede ca faci Ponta si rade ca Iliescu. Ehhh, lasa ca o sa ii credem din nou si mergem la vot". (Parazitii featuring Mircea Badea)

Va mai aduceti, oare, aminte de Alexandru Lapusneanu? Scopul politicii lui era sa sporeasca autoritatea domnitorului prin ingradirea puterii marilor feudali, a boierilor, care mulgeau laptele tarii.

Si poate ca ar fi venit randul boierilor sa fie mulsi daca Lapusneanu nu avea si un mare defect: o dispozitie care evolua fazic, intre veselie si tristete. Concret, suferea de ciclotimie, stare psihica morbida in care depresia alterneaza cu buna dispozitie.

Paradoxal sau nu, boala lui Lapusneanu a traversat 500 de ani de istorie si a fost mostenita si de clasa politica din ziua de azi, care in timpul discursurilor se inflacareaza si promite, iar apoi... pauza.

Politicianul de azi una zice si alta face. Si oricine stie cat de lunga este calea de la a spune pana la a face. Spuneam paradoxal pentru ca microbul a reusit sa traiasca, insa ura pentru corupti, adica pentru boieri, cel putin la nivel declarativ, nu...

De la Costache Negruzzi sarim la Cezar Bolliac, care face, poate, cea mai clara descriere a politicianului roman: "In proportia orasului Bucuresti, nu este niciun alt oras in Europa care sa aiba aparenta unei asa mari activitati; va fi insa mare lucru daca doi la suta din asti indivizi ce furnica pe podul Mogosoaei in trasuri, calari si pe jos, merg la vreo treaba.

Nicairi in lume nu poate fi luata petrecerea drept treaba serioasa si treaba serioasa drept petrecere ca aici. Cand unii dorm, altii mananca, altii ies la plimbare pentru pofta de mancare, altii la plimbare pentru digestie, altii la plimbare sculati de pe somn; cand o cancelarie lucreaza, cealalta nu s-a deschis inca, cealalta s-a si inchis.

Daca capul unui departament a invatat in Franta, mananca la sase ore, vine la cancelarie la doua ore, si toti subalternii, toti cati au treaba la acel departament trebuie sa-si reguleze timpul dupa cum si l-a regulat ministrul.

Daca, dupa cateva luni, vine la acel departament un ministru care a invatat in Germania, el mananca la doua ore, vine in minister la unsprezece, toti cati au afaceri la acel departament au sa-si reguleze timpul dupa cum si l-a regulat ministrul; daca ministrul n-a invatat nicairi, mananca cand i se face foame, vine la departament cand i se uraste acasa". Ce ar mai fi de adaugat? Ca Bolliac a spus asta in 1858...

In campanii, Caragiale va ramane, probabil, mereu actual. Nu am putea vreodata sa uitam episodul din prag de parlamentare, cand conservatorul Marius Marinescu si pedelista Anca Constantinescu au oferit un circ consistent in platoul B1 TV aruncand unul in celalalt cu apa. Si nici episodul de pe YouTube, cand Calin Popescu Tariceanu i-au urat actualului presedinte al Senatului un "Mrs. Geoana, I fuck you!".

Olteanu il antrena pe Tariceanu pentru confruntarea cu Mircea Geoana si cu Theodor Stolojan, dar atat de bine si-a insusit politica adeversarilor, incat fata lui Tariceanu spunea: "bine, bine, esti anti-PNL, dar nici chiar asa".

Bineinteles, nu o putem uita nici pe Zoe neos romaneasca din campania pentru parlamentare: Ana Birchall, acuzata ca a ar fi aparut intr-un filmulet porno... Cam in aceeasi perioada, sustinatorii Luminitei Anghel si cei ai Elenei Udrea s-au gandit ca e duminica, ca presa vrea show si ca n-ar strica sa se paruiasca in direct. Asa, de dragul artei!

Politicianul roman inca traieste... bine

Cam asa arata politicianul roman. O specie ce inca traieste... bine, ce inca este votata, inca este aplaudata, ba chiar adulata in ciuda badaraniilor si mojiciilor de care nu o data a fost in stare. In ciuda legilor pe care le voteaza cu usile inchise, in ciuda discrepantei atat de mari intre nivelul ei de trai si al lui tanti Maria de la 6.

Politicienii ne mint de doua ori cu aceeasi vorba, sunt intr-o permanenta adormire, ne baga in seama in campanie electorala, da nu de nevoie, pentru ca au vazut ca orice ar face tine, ci din inertie, si apoi uita imediat ce sunt alesi. Isi aduc aminte de noi din patru in patru ani nu pentru ca ar vrea, ci pentru ca ii obliga Constitutia. Spun ca fac, ca dreg, dar nu termina bine de spus ca... ii apuca un soi de amnezie.

Pe de alta parte, politicienii sunt, pana la urma, oameni. Asadar, supusi greselii. Orice om greseste, mai devreme sau mai tarziu, iar experienta este cel mai bun profesor. Ar trebui sa ne fie frica daca n-ar gresi. Dar ce nu pricep liderii nostri este ca au fost alesi nu sa fie perfecti.

Nu le cere nimeni imposibilul. Ocupa functiile pe care le ocupa pentru ca au fost alesi sa ne reprezinte, sa faca ce le sta in putinta sa ne fie mai bine, le-am trasat niste obligatii clare. Obligatii? Ce-s alea? Cum arata fisa postului politicianului roman? Pai cum spunea Bolliac.

Solutii...?

Am observat ca cititorii Ziare.com vor sa primeasca si solutii, desi nu asta e treaba presei. Am spus-o si o s-o tot zic pana o sa mor: rolul principal al presei este sa informeze. Apoi, urmeaza functia de interpretare, functia de legatura, functia de culturalizare si functia de divertisment. Vreti solutii, dar injurati manipularea! Chiar sa nu stiti, oare, ca de la solutii se ajunge la manipulare?

V-ati saturat de circ, de tate politice, de o stare generala ce merge din rau in mai rau? V-ati saturat de ignoranta lor si ati ajuns la concluzia ca sila, sictirul si lehamitea nu sunt medicamentul care trateaza realitatea?

V-ati saturat de tranzitia continua in care traim de la lovilutie incoace? V-ati saturat de o Romanie care pute a birocratie si a coruptie, de promisiuni uitate inca din prima saptamana dupa alegeri? V-ati saturat de mereu aceleasi fete care se perinda prin Parlamentul Romaniei si de teatrul opozitie/putere?

Da? V-ati saturat? Nu v-ati saturat... Sincer, nu cred ca v-ati saturat de toate astea. Daca v-ati fi saturat, ati fi stiut ca, potrivit Constitutiei, traim in democratie (demokratia demos - popor si kratos - conducere) - poporul este cel care conduce. Am zis ca traim in democratie potrivit Constitutiei. Deci teoretic... Practic, nu cred ca exista vreun sistem in care Romania sa se incadreze.

Romanul nu s-a saturat de acest gen in care se face politica, ci prefera in continuare un pumn de fier care sa-i zica "du-te-n ma-ta". Nu ma credeti? Deschideti ochii in jurul vostru si o sa vedeti. Asa se explica de ce Traian Basescu se vinde mai bine ca sexul. Asa se explica de ce orice badaranie a presedintelui este perceputa gen "bine le face". Promit ca o sa vin cu solutii atunci cand chiar va veti satura de toate astea. Pana atunci... sa traiti bine!

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#politician roman Basescu, #Cezar Bolliac Bucuresti , #stiri Calin Popescu Tariceanu