Senatorul PNL Dian Popescu a trecut la ALDE. Tariceanu: Nu e condamnat pentru coruptie, ci trafic de influenta

Luni, 21 Decembrie 2015, ora 14:43
5839 citiri
Senatorul PNL Dian Popescu a trecut la ALDE. Tariceanu: Nu e condamnat pentru coruptie, ci trafic de influenta
Foto: Facebook/Dian Popescu

Senatorul Dian Popescu a demisionat din PNL si a anuntat ca se inscrie in formatiunea condusa de Calin Popescu Tariceanu, ALDE. In replica, PNL sustine ca senatorul a fost exclus din partid, fiind condamnat pentru coruptie.

"Am fost timp de 25 de ani membru al acestui partid, dar in acest moment nu mai pot fi complice la fesenizarea partidului, impusa de oameni care nu au nicio legatura cu liberalismul. Timp de 25 de ani am luptat in judetul meu, Gorj, pentru ideile liberale. Acum, PNL Gorj este condus de fosti membri ai PSD si PPDD, printre care un personaj care in 1990 ataca pe postul national de televiziune manifestatia din Piata Universitatii si facea propaganda cripto comunista. Este o rusine!", a sustinut Dian Popescu, motivandu-si demisia din PNL.

Senatorul mai spune, potrivit unui comunicat de presa, ca nu mai poate accepta aceasta situatie si ca va activa in grupul senatorial ALDE. "Cred cu tarie ca este singura modalitate prin care imi pot respecta ideile liberale pentru care am luptat doua decenii", mai afirma senatorul.

Dian Popescu a fost ales senator, in 2012, pe listele USL, din partea PNL.

PNL:Dian Popescu a fost exclus din PNL Gorj. Senatorul a fost condamnat pentru coruptie

In replica, PNL precizeaza ca senatorul Dian Popescu si-a anuntat demisia din partid in conditiile in care el a fost exclus deja din organizatia PNL Gorj, adaugand ca acesta nu corespunde criteriilor de integritate adoptate recent de formatiunea liberala, fiind condamnat pentru fapte de coruptie.

"Senatorul Dian Popescu nu corespunde criteriilor de integritate ale PNL, iar demisia sa din partid trebuie corelata si cu acest aspect. Senatorul a fost condamnat pentru fapte de coruptie, acesta fiind si motivul pentru care a pierdut conducerea filialei Gorj", se precizeaza intr-un comunicat de presa al partidului.

Tariceanu: Dian Popescu nu e condamnat pentru coruptie, ci pentru trafic de influenta

Copresedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, a declarat ca il va accepta pe fostul liberal Dian Popescu in formatiunea sa, acesta nefiind condamnat definitiv, astfel incat beneficiaza de prezumptia de nevinovatie, faptele de care este acuzat fiind de trafic de influenta, nu coruptie.

"El este acuzat nu de coruptie, ci de complicitate la trafic de influenta, ceea ce, in fine, deci nu direct, nu este condamnat definitiv. Cred ca orice cetatean beneficiaza de prezemptia de nevinovatie pana la condamnarea definitiva", a sustinut Tariceanu.

Presedintele Senatului a mai spus ca politicienii trebuie sa se abtina de la comentarii si de la a "cataloga sau eticheta" oamenii pana cand instantele nu se pronunta definitiv. "Justitia nu o facem noi, justitia o fac magistratii, prin instante", a precizat Tariceanu.

Pentru ce a fost condamnat in prima instanta Dian Popescu

La 28 noiembrie 2014, senatorul PNL Dian Popescu a fost condamnat de ICCJ la cinci luni de inchisoare cu suspendare, pentru complicitate la abuz in serviciu, fapta de care este acuzat pentru ca firma sa ar fi incasat ilegal 154.000 de lei de la Primaria Pestisani, judetul Gorj, pentru lucrari care nu au fost executate.

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat pe Dumitru Dian Popescu la cinci luni de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice si a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe un termen de incercare de doi ani si cinci luni.

Prin aceeasi decizie, Dian Popescu a fost achitat pentru infractiunile de uz de fals si de dare de mita de care l-au acuzat procurorii. Hotararea instantei nu este definitiva, iar primul termen al apelului este in ianuarie 2016.

Senatorul a fost trimis in judecata in decembrie 2012, alaturi de alte cinci persoane, printre care si fratele sau. Dian Dumitru Popescu si fratele sau, Gabriel Titus Popescu, in calitate de administratori la Maserati SRL Ticleni, au incasat, in mod necuvenit, de la Primaria Pestisani 154.000 de lei pentru lucrari de proiectare si executie, care nu au fost insa realizate, potrivit rechizitoriului.

Cei doi au fost acuzati de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, dar si de uz de fals intrucat, la un control, au prezentat Curtii de Conturi documente care nu corespundeau realitatii.

Documentele respective sunt procese-verbale de luare in custodie a unor marfuri, firma celor doi trebuind sa construiasca la Pestisani un stadion pentru care de la bugetul de stat, Guvern si autoritati locale a fost alocata suma de circa 650.000 de lei pentru ca investitia sa fie finalizata in zece luni, in cursul anului 2009. Termenul de finalizare a lucrarilor nu a fost insa respectat, lucrarile la stadion incepand abia in vara anului 2012, dupa declansarea anchetei procurorilor.

Dian Popescu a mai fost acuzat de anchetatori de dare de mita, intrucat i-ar fi oferit, in anul 2008, primarului comunei Pestisani, Florin Pavel, membru al PNL Gorj, 7.000 de lei, banii fiind folositi atunci, sustin anchetatorii, in campania electorala. Suma a fost data "in scopul obtinerii unui contract pentru proiectare si executie lucrari", dupa cum se preciza in rechizitoriul procurorilor.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Dian Popescu ALDE Tariceanu, #Dian Popescu exclus PNL , #ALDE