Se ascut cutitele in PNL (Opinii)

Marti, 06 Noiembrie 2012, ora 00:07
10895 citiri
Se ascut cutitele in PNL (Opinii)
Foto: presaonline.com

Discursul extrem de acid al lui Andrei Chiliman, tinut cu ocazia lansarii candidatilor USL din sectorul 1, este probabil doar prima salva de artilerie grea din razboiul inevitabil din PNL.

Candidaturile au fost impartite, sunt inregistrate oficial, nu mai pot fi schimbate, asa ca motivele retinerii multor adversari ai liderului liberal au disparut.

Iar motivele de nemultumire au fost sintetizate de Andrei Chiliman: "Cer oprirea razboiului politicianist. Incetati sa-i mai impartiti in doua tabere! In basisti si antibasisti. Nu copiati naravurile lui Traian Basescu! Aveti grija sa nu-l inlocuiti pe Traian Basescu cu un individ mai slab pregatit decat el, mai rau decat el, fara caracter, fara bun-simt (...)

Cunoscandu-te, Caline (Popescu Tariceanu n.r.), sunt sigur ca dupa ce vei ajunge senator, nu voi fi tras de maneca pe strada de oamenii din colegiul tau si intrebat de ce nu ai mai calcat niciodata pe acolo. Nu de alta, dar cu predecesorul tau asa s-a intamplat.

Pana si pomul sadit de el s-a uscat (...) Astazi Romania este parte a lumii occidentale. Faceti in asa fel incat tara sa ramana in aceasta lume. Razboiul stupid al declaratiilor impotriva ambasadorului SUA, a lui Merkel si a lui Barroso ne face rau si ne arunca in ridicol. Evitati asemenea declaratii demne de niste relicve ale razboiului rece".

Sufocarea sub dictatura unui personaj de calibru atat de mic este o drama pentru partidul considerat pana in 2009 cel mai nesupus si mai liber de pe scena politica romaneasca. Asadar revolta liberalilor autentici este absolut justificata. Are insa ea si sanse reale de reusita? Am mari indoieli.

Crin Antonescu nu e naiv. El stia bine ca stilul sau de conducere ii va aduce multi dusmani. Si atunci de 4 ani nu face decat sa-si securizeze pozitiile. Practic, in acest moment conducerea liberala este dominata copios de oamenii sai. Asa vor fi si grupurile parlamentare, populate masiv de oamenii sai, unii, precum Sorin Rosca Stanescu sau Daniel Barbu, veniti din afara partidului.

Rolul lor este sa blocheze orice incercare de rebeliune in interiorul PNL. Andrei Chiliman nu mai e lider de filiala. Ludovic Orban protesteaza, dupa cum insusi Crin Antonescu il ironiza nu cu mult timp in urma,... de pe strada. Cine sa voteze pentru un cogres extraordinar, de exemplu?

Cine sa sustina cu vot valabil contestarea lui Crin Antonescu? Rebelii pot fi usor inabusiti, daca nu chiar exclusi, pentru ca presedintele PNL a aratat deja ca nu are nicio rezerva cand vine vorba sa-si apere pielea. A mai cerut odata, pe vremea cand era presedinte interimar al Romaniei, excluderea lui Andrei Chiliman.

Dar cine e de vina ca s-a ajuns aici? Cine e de vina ca dl. Antonescu a reusit sa se instaleze intr-o pozitie de forta aproape intangibila? Pana sa descopere ca presedintele lor este, dupa cum spune Andrei Chiliman, mai rau decat Traian Basescu, liberalii vechi, precum domnii Chiliman, Orban, Tariceanu, au facut parte din obsesia antiBasescu, sursa exclusiva a procentelor si popularitatii lui Crin Antonescu.

Acum domnul Tariceanu spune ca trebuie sa iesim din aceasta obsesie. Asa este. Trebuia sa iesim de mult timp. Si daca ar fi facut-o, probabil ca PNL ar fi ajuns la cheremul unei versiuni caricaturizate si agravate a lui Traian Basescu.

Crin Antonescu nu poate fi invins acum decat daca este tradat de cei pe care isi bazeaza puterea. Greu, dar nu imposibil avand in vedere materialul uman pe care il promoveaza. Fiecare pasare pe limba ei piere.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Crin Antonescu alegeri parlamentare, #Calin Popescu Tariceanu alegeri parlamentare, #alegeri parlamentare 2012 USL , #Crin Antonescu
Comentarii
Poza silvia_h
silvia_h
rank 5
Intarate-i d'ace ca si mie-mi place!