Scandalul tichetelor, proba de populism viteza

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 11 Aprilie 2008, ora 07:29
4088 citiri
Scandalul tichetelor, proba de populism viteza

Calin Popescu Tariceanu a incercat sa mai faca un pas catre redresarea economica printr-o masura sinucigasa din punct de vedere electoral - interzicerea tichetelor cadou - dur sanctionata de propriul partid.

Potrivit unei ordonante recente, institutiile publice nu mai au voie sa acorde angajatilor tichete cadou, adica acel bonus valoric de care salariatii au beneficiat de sarbatori. Valoarea unui tichet cadou era intre 10 si 50 de lei.

In conditiile derapajului economic evident si ale politicii de austeritate stabilite in urma cu o luna, decizia, oricat de impopulara, este justificata. Atat doar ca, la fel ca multe alte hotarari ale cabinetului este doar o jumatate de masura generatoare de mari frustrari.

Cei mai loviti sunt profesorii, care vedeau in aceste tichete o alinare pentru salariile mici. In plus, dascalii se trezesc in fata unei nedreptati imediate. Multi profesori catolici au primit deja tichetele de Pasti, in timp ce ortodocsii par sa-si ia adio de la ele. Apoi, este teribil de frustrant pentru orice salariat sa vada cum ii sunt taiate beneficiile, oricat de mici ar fi restrangerile, in timp ce pentru pensionari mereu se mai gaseste cate un banut, acolo.

Senzatia este ca unii sunt sacrificati pentru altii. Sigur, putem vorbi de faptul ca pensionarii depind exclusiv de pensii, al caror nivel era indecent de mic, dar aceste argumente nu tin de cald bugetarului pus in situatia sa mai taie ceva de pe lista, tocmai de sarbatori. Pana la urma, derapajul economic, care acum trebuie corectat, nu este vina salariatilor, ci tot a guvernantilor, care n-au stiut cum si cat sa intinda plapuma.

In aceste conditii, reactia furibunda a sindicatelor, care ameninta cu proteste de strada, este perfect justificata. Imediat dupa aceasta reactie, am asistat insa la incredibile demonstratii de populism politic, oferite, culmea in primul rand de liberali.

Exercitiu de dedublare

Primul care a atacat interzicerea tichetelor de masa a fost insusi ministrul Transporturilor, Ludovic Orban. Seful filialei PNL Bucuresti, tocmai lansat in cursa pentru primaria Capitalei, a reusit o remarcabila dedublare.

Ca si cum n-ar face parte din guvernul care a adoptat ordonanta incriminata, Orban s-a lansat in declaratii devastatoare impotriva interzicerii tichetelor si a cerut guvernului sa abroge aceasta masura in sedinta de miercurea viitoare. Asadar dl. Orban-candidatul il infrunta pe dl. Orban- ministrul. Remarcabil! El nu este insa singurul liberal care s-a speriat in fata deciziei sinucigase a guvernului.

Reuniti miercuri seara in sedinta BPN, liderii liberali s-au ratoit la ministrul Finantelor. Varfuri de lance au fost Bogdan Olteanu, George Scutaru si, tineti-va bine, inca un ministru dedublat - Cristian Adomnitei.

In finalul sedintei, Teodor Melescanu a exersat si el dedublarea: "Biroul Politic Central a cerut domnului ministru de Finante, Varujan Vosganian, sa evalueze impactul real asupra cheltuielilor publice al tichetelor cadou si, in cazul in care acest impact nu afecteaza echilibrul bugetar, sa aprobe eliberarea tichetelor cadou".

Si totusi, daca cei trei ministri sunt atat de revoltati de interzicerea tichetelor de ce nu au blocat ordonanta inainte de adoptarea in guvern? De ce au reactionat abia dupa ce ea a devenit publica, iar sindicatele s-au revoltat?

Fata in fata cu valul de nemultumire din propriul partid, Varujan Vosganian a incercat sa dreaga busuiocul explicand ca salariile profesorilor au crescut de la 1 aprilie cu 160 de lei, majorare care compenseaza pierderea tichetelor de masa. Oare? Ea fusese negociata pe vremea cand nu se punea problema anularii tichetelor.

Premierul a dat un raspuns din care se poate intelege orice : "In ceea ce priveste tichetele cadou, ele sunt deja legiferate, deci nu este vorba de o legiferare noua sau de o masura care sa afecteze in plus constructia bugetara si anvelopa salariala din acest an". Adica vor fi acordate in continuare sau nu?

PSD a pierdut startul in fata proba de populism viteza insa, prin vocea lui Marian Vanghelie, a incercat sa recupereze handicapul, ba chiar sa si pluseze. Social democratii au amenintat ca, in cazul mentinerii interdictiei, nu vor mai vota in Parlament nicio ordonanta a guvernului. Acelasi PSD cerea recent, prin vocea lui Mircea Geoana, ca majorarea pensiilor sa fie devansata pentru 1 iunie. O fi credibil?

Prins intre propriul partid si PSD, in prag de campanie electorala, Calin Popescu Tariceanu ar putea fi nevoit sa revina la tichetele de masa. Un pas inapoi care va multumi sindicatele si va linisti apele din propriul partid, dar da semnalul cedarilor electorale decontate din greu de economie.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#profesori, #tichete, #Calin Popescu Tariceanu, #populism , #stiri Calin Popescu Tariceanu