Sansa lui Calin Popescu Tariceanu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 12:26
10677 citiri
Sansa lui Calin Popescu Tariceanu (Opinii)

Virulenta atacului lui Crin Antonescu impotriva lui Calin Popescu Tariceanu lasa sa se vada fara mare efort o mare ingrijorare, daca nu chiar teama.

Teama ca cel pe care in urma cu aproape 4 ani l-a maturat de la sefia partidului, dupa o guvernare si niste alegeri foarte profitabile pentru liberali, ar putea sa-si reia locul. Pentru ca daca va fi desemnat premier, Calin Popescu Tariceanu, deja lider informal al disidentilor, foarte puternici si tot mai multi in PNL, nu va transpira prea mult pentru a recupera si sefia partidului.

Iar dupa aceea, la felul in care s-a comportat si la dusmaniile pe care le-a generat, lui Crin Antonescu nu i-ar ramane prea multe optiuni convenabile in PNL.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu nu pierde nicio ocazie sa-l provoace la scena deschisa pe Crin Antonescu, ba anuntand ca nu exclude o candidature la presedintie, ba declarand deschis in parlament ca invocarea vehementa a veto-ului in chestiunea bugetului UE este o atitudine antieuropeana, ba respingand aspru obsesia antiBasescu de care clasa politica ar trebui sa se desprinda.

Ma indoiesc ca, pus efectiv in fata unui nou mandat de premier, Calin Popescu Tariceanu l-ar respinge fara ca macar sa incerce sa-l fructifice. La randul lor, acei liberali satui si de Crin Antonescu, cu antieuropenismele lui jenante, si de coabitarea cu PSD din care este foarte probabil sa iasa in mare paguba la alegeri, l-ar putea urma pentru a reface o alianta pragmatica cu PDL, eventual UDMR si cine s-o mai gasi disponibil. Pana la urma, putini liberali au uitat probabil ca perioada cea mai buna a PNL a fost totusi in vremea guvernarii Tariceanu.

Asadar, intrebarea este daca ar fi cumva posibila o astfel de nominalizare din partea presedintelui Traian Basescu. La prima vedere ar fi exclusa, daca ne amintim istoria anilor 2006-2009. Dar circumstantele concrete atenueaza mult aceasta improbabilitate.

Traian Basescu nu are in perspectiva post electorala prea multe optiuni si niciuna cu adevarat buna.

Nu are nicio sansa sa aiba un premier ARD, nici macar unul independent. Asa ca singura solutie viabila este un premier din zona USL care sa indeplineasca o cerinta minimala si esenatiala: sa nu pericliteze statutul european al Romaniei. Asta inseamna sa respecte conditiile de la Bruxelles si sa nu declanseze un nou asalt asupra statului de drept. Este o conditie pe care Calin Popescu Tariceanu se straduieste sa sublinieze cu tuse groase ca o indeplineste dupa cum a dovedit recent in parlament.

In plus, cu desemnarea lui Calin Popescu Tariceanu, Traian Basescu poate sparge USL si are o sansa sa introduca ARD in guvern. De altfel, atat Vasile Blaga, cat si Adriean Videanu au declarat explicit ca ar accepta sa participle la o guvernare sub premier liberal.

Cat despre relatia personala, cred ca presedintele si fostul premier au ajuns sa reprezinte unul pentru celalt raul cel mic. Razboiul cu arme conventional purtat de ei in timpul guvernarii Tariceanu a fost o joaca pe langa razboiul atomic care declansat in aceasta vara.

Calin Popescu Tariceanu a descoperit ca exista si ceva mai rau decat Traian Basescu, ceva mai rau cu numele de Crin Antonescu. Se cunosc, au multe cicatrici, au invatat amandoi multe. Nu se pot simpatiza, dar se pot folosi unul de celalalt pentru a-si atinge scopurile.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#Calin Popescu Tariceanu premier, #Tariceanu nominalizare Basescu, #Tariceanu presedinte PNL , #premier
Comentarii