Salvatorii liberalismului, coborati direct din Bratianu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 12 Iunie 2014, ora 19:07
5040 citiri
Salvatorii liberalismului, coborati direct din Bratianu (Opinii)

Cred ca PSD mai incearca o data sa blocheze fuziunea de cosmar de pe dreapta. Nu ca ea ar fi neaparat visul frumos al oamenilor cu principii, dar nu am indoieli ca ea este cosmarul PSD, din motive lesne de inteles.

Ea trimite PSD in opozitie in multe consilii locale, coaguleaza in mare masura electoratul dreptei si, poate cel mai grav, impiedica PSD sa capteze de la liberali restul voturilor necesare pentru prezidentiabilul PSD si creeaza premise clare ca, in ipoteza victoriei candidatului dreptei, Guvernul Ponta sa cada rapid.

Si atunci vad cum PSD incearca sa destabilizeze, daca nu chiar sa rupa PNL. Prima incercare s-a consumat exact dupa iesirea liberalilor din USL, cand dl Tariceanu a demisionat din PNL si a anuntat ca face un partid nou. Nu l-a mai facut, ca nu s-a dus mai nimeni dupa el.

Acum o iau mai catinel, cu ONG-ul pentru salvarea liberalismului, amenintat de fuziunea cu PDL si de iesirea PNL din ALDE, pentru a se asocia PPE. Si PMP a inceput cu o fundatie, deci nimic nou sub soare.

Pe termen scurt, efectul acestui ONG pare a fi captarea a cativa parlamentari care ar parasi PNL pentru a se alatura, cel mai probabil, actualei puteri. Nu e putin, avand in vedere ca PSD incepe sa fie tot mai inghesuit de un UDMR devenit foarte "scrofulos" cu principiile.

Acum, sigur ca de la fapta la vorba nu e cale foarte scurta si inteleg ca cei 15, sau cati or mai fi, nu pleaca din PNL pana la congresul liberalilor.

Ei pot functiona la acel congres ca grup de presiune si pot incerca sa coaguleze o opozitie la Iohannis. Ca sa propulseze pe cine? "Salvatorii liberalismului" nu au un lider in partid. Demisia lui Calin Popescu Tariceanu nu a fost deloc inteligenta politic, zic eu, si a inchis practic acest joc.

Cine sa fie in mod concret alternativa la Iohannis? Chitoiu, Iliesiu, Stanisoara? Si cum nu au lider intern, nu este exclus sa abandoneze misiunea de salvare.

Pot sa se rupa de PNL dupa congres, pentru a crea un nou partid condus de CPT pentru a se alatura PSD. E o varianta riscanta pentru ca un partid nou, cu filiale, sedii, catel, purcel nu se face cu bagheta magica.

Primari si presedinti de CJ nu pot sa smulga de la PNL, pentru ca nimeni nu pune mandatul pe masa asa usor. Iar jocul la doua capete s-a vazut la PMP ca nu prea iese. In aceste conditii, nu stiu daca zestrea de voturi pe care salvatorii o vor aduce va ajuta PSD cu adevarat la victoria prezidentiala.

Iar daca PSD pierde, noul partidulet liberal va cam ramane de caruta.

Mai degraba cred ca aparitia acestui ONG salvator ar putea avea cel putin trei efecte colaterale importante: ar putea grabi fuziunea in fata riscului de rupere a PNL, ar putea slabi pozitia PNL in negocierea cu PDL si ar putea genera o si mai puternica disociere de Traian Basescu a noii constructii, pentru a combate acuzatia de intrare sub pulpana presedintelui.

Dar revenind la salvarea liberalismului, sunt cateva tuse comice in acest demers.

In primul rand, salvatorii liberalismului cel de dreapta din Romania se lupta din rasputeri sa ramana intr-o formatiune europeana de centru stanga, ALDE. Nu e simplu de inteles.

Apoi, cum vrei tu sa salvezi liberalismul prin asociere cu socialistii? Adica liberalismul romanesc infloreste in umbra stangii, inteleg eu.

Si cine se da de ceasul mortii sa salveze liberalismul? In primul rand stau mai multi fost demnitari, adica oameni care au avut mult de pierdut prin plecarea PNL de la guvernare, precum dl Chitoiu sau dl Gerea. Le-o fi dor de liberalism sau de functii? Nu stiu, zau, ce sa spun! Dl Chitoiu are si probleme penale. E numai bun de salvator.

Dar foarte frumoasa este prezenta printre salvatorii liberalismului a dlui Stanisoara. Mihai Stansioara este un liberal atat de autentic si de patruns incat din 1997 pana in 2013 a fost membru PD, apoi PDL, deci inclusiv in perioada in care PD facea parte din internationala socialista, iar PD lua o halca din PNL, tot ca sa-l salveze, nu ma indoiesc.

Da, dl Stanisoara este perfect pentru a apara cu pieptul de arama liberalismul romanesc care ii curge prin vene de cand se stie. Imi plac mie tare mult acesti liberali pur sange, coboratori din Bratianu direct.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Tariceanu salvare liberalism, #PNL ALDE, #PNL PDL , #PNL