Salariile marite ale bugetarilor vor costa fiecare roman 2.000 de euro pe an

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 22:25
4800 citiri
Salariile marite ale bugetarilor vor costa fiecare roman 2.000 de euro pe an

Cresterile salariale din domeniul bugetar, atat cele aprobate pentru cadrele didactice, cat si cele solicitate de sindicatele din celelalte sectoare, vor putea fi acoperite doar daca nivelul anual al taxelor si impozitelor platite de fiecare roman va creste cu 2.000 de euro anual, sustine Calin Popescu Tariceanu.

Afirmatia premierului a fost sustinuta si de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

"Daca se va introduce o impozitare care sa ia de la fiecare roman 2.000 de euro, asa cum a calculat Guvernul, probabil ca bugetul ar putea sa suporte cresterile salariale din toate sectoarele bugetare", a precizat seful Bancii Centrale.

In acceptiunea acestuia, daca se doreste cu adevarat o crestere economica sustenabila, care sa nu se limiteze la un singur ciclu electoral, viitoarele guverne ar trebui sa acorde o importanta mai mare domeniilor aflate in blocaj, si mai putin cresterilor salariale, a caror pondere in buget este deja cea mai ridicata la nivel european.

Totodata, Isarescu a reiterat riscurile pe care le implica posibilele cresteri salariale, cu mult peste rata productivitatii.

Potrivit acestuia, in ultimii ani, sistematic, cresterile salariale au depasit productivitatea muncii, acestea fiind acoperite prin largirea deficitului de cont curent.

"In mod obiectiv, pentru a putea reduce deficitul de cont curent, ma tem ca romanii vor trebui sa accepte cresteri salariale sub rata productivitatii", a completat guvernatorul.

La randul sau, Tariceanu le-a reamintit profesorilor ca au beneficiat de cresteri salariale de 93% in ultimii patru ani, fiind campioni la acest capitol.

In plus, inaltul oficial guvernamental s-a aratat ingrijorat de faptul ca majorarea salariala aprobata de Parlament va sili institutia pe care o conduce sa intre intr-o "sarabanda fara sfarsit a cresterilor salariale, fara acoperire economica".

"Daca acordam salarii cu mult peste rata productivitatii, nu facem decat sa ne intoarcem la situatia anilor "90. O astfel de masura iresponsabila a fost adoptata si de Ungaria in 2002, tara care nu si-a revenit nici dupa sase ani. In aceste conditii, prefer sa-mi asum riscul electoral, decat sa duc Romania intr-o infundatura", a subliniat seful Executivului.

In ceea ce priveste posibilele efecte negative pe care le-ar putea avea criza financiara globala asupra Romaniei, cei doi oficiali au precizat ca sunt gata sa "intervina acolo unde va fi nevoie, daca va fi nevoie, si cu atat cat va fi nevoie" pentru a proteja sistemul bancar autohton, care reprezinta 90% din sistemul financiar al Romaniei.

NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA își îndreaptă atenția către industria roboților umanoizi. Ce a declarat CEO-ul companiei
NVIDIA, cunoscută pentru soluțiile sale avansate de procesare AI, își îndreaptă acum atenția către o nouă piață emergentă: cea a roboților umanoizi. CEO-ul companiei, Jensen Huang,...
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
„Nu există niciun risc pentru numerar.” Cum vede un expert în tranzacții electronice drumul cash-ului în economia țării în 2024 VIDEO
Opt din zece români preferă să cumpere online pentru a câștiga timp, peste media din Uniunea Europeană, într-o țară profund divizată între urban și rural, între adopție foarte...
#Mugur Isarescu, #Calin Popescu Tariceanu, #reactii, #cresteri salariale, #majorare impozite, #productivitatea muncii , #stiri Calin Popescu Tariceanu