Romania rupta de Europa

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 14 Iulie 2009, ora 13:05
7932 citiri
Romania rupta de Europa

Europa sau Uniunea Europeana, din punct de vedere al omogenitatii infrastructurii, se termina la granita Ungariei cu Romania.

Sunt multe lucruri care lipsesc Romaniei pentru a se putea considera integrata in familia Uniunii Europene, insa problema cea mai grava este inexistenta autostrazilor.

Mai exact, pentru a putea pretinde vreodata ca tara noastra are vreo legatura cu Europa ar trebui sa avem, la propriu, o legatura directa cu cel putin una dintre autostrazile Batranului Continent de la granita de Vest.

Se stie ca fara infrastructura rutiera nici nu te poti gandi la turism. De am avea toate minunile lumii adunate si raspandite pe intreg teritoriul tarii, la starea actuala a drumurilor din tara, numarul turistilor straini care s-ar aventura intr-o excursie in Romania ar fi la fel ca-n prezent: foarte scazut.

Oricine a iesit din Romania cu masina si a trecut dincolo de Ungaria realizeaza cat de multa civilizatie poate aduce doar existenta si folosirea unei autostrazi care sa tranziteze intregul stat. In aceste conditii, este foarte greu sa intelegi cum timp de 20 de ani niciun partid, nicio guvernare, niciun politician nu a inteles importanta acestei realizari.

Cat de mult le-a pasat politicienilor de aceasta problema, timp de doua decenii, se vede limpede din faptul ca nu au fost in stare nici macar sa termine Autostrada Soarelui.

Cat de mult ne lipsesc autostrazile, ce pierderi ne cauzeaza lipsa lor, cate investitii straine am pierdut din cauza lor... Este inutil sa mai calculam acum.

Ploile din ultimele zile, miile si sutele de mii de accidente care au avut loc in intreaga tara, orele pierdute aiurea in trafic, toate acestea vorbesc singure despe locul pe care il ocupam in randul lumii civilizate.

Pana acum cativa ani politicienii mizau pe faptul ca, deoarece majoritatea romanilor nu au iesit din tara cu masina, ei nu vor sti niciodata ce le lipseste cu adevarat si, mai ales, ce ar trebui sa ceara de la ei.

In ultimii ani si alegatorii si-au schimbat gusturile, preferintele si cunostintele. Politicienii au invatat si ei asta din mers. Si tot in mers au pornit sa strabata santierele autostrazilor din tara. In campanie au promis autostrazi. Intre timp nu s-a construit nimic, dar ei continua sa inspecteze santierele.

Guvernarea liberala a finalizat 5 kilometri de autostrada. In plina criza economica insotita de cele mai descurajatoare previziuni, actualul Guvern are toate sansele sa nu depaseasca recordul Guvernului Tariceanu in materie de autostrazi.

In campania pe care si-o pregateste, Traian Basescu devine si el tot mai prezent pe santierele celor doua autostrazi in constructie din Romania. Cu totii stiu ca acum asta este minciuna pe care trebuie sa ne-o livreze, aceasta este momeala cea mai buna cu care ne mai pot agata pentru inca un mandat.

Atunci cand pe santier nu e Traian Basescu, acolo sunt Emil Boc si Radu Berceanu. Iar acolo unde nu e nici unul dintre acestia, umbla in vizita spectrul politic al lui Tariceanu.

Intre timp, strazile din Romania se inunda la fiecare ploaie mai lunga de cinci minute, santierele autostrazilor nu se pot porni la munca deoarece nu au fost incheiate exproprierile, iar fondurile de la Guvern alocate investitiei in infrastructura vor fi deturnate in curand, daca nu au si fost deja, catre plata salariilor bugetarilor si pensiilor.

Dar sa nu ne pierdem speranta. Ba chiar putem dormi linistiti, Romania este The Land of Choice.

Investiții publice de peste 120 de miliarde de lei în 2024: ”În 2023 au apărut peste 75.000 de locuri de muncă”
Investiții publice de peste 120 de miliarde de lei în 2024: ”În 2023 au apărut peste 75.000 de locuri de muncă”
În 2024, valoarea prognozată a investițiilor publice este de peste 120 de miliarde de lei de la bugetul național și din fonduri europene, ceea ce reprezintă echivalentul a 7,2% din PIB. În...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#autostrada Romania, #infrastructura Romania , #stiri Calin Popescu Tariceanu